14. 10. 2013 – 14.10

Novice o času

Audio file

Podobno kot številne druge umetniške in kulturne ustanove neodvisne in nevladne kulture tudi Zavod Maska letos praznuje dvajseto obletnico. Razlog je namreč ta, da so številne ustanove, v katerih se je v preteklih dveh desetletjih vzpostavljalo nove načine umetniške produkcije in nove oblike kulture, nastale skozi legalizacijo zasebne pobude v kulturi, skozi sprejetje zakona o zavodih. Ena izmed najvidnejših in najpomembnejših domačih umetniških institucij temu dogodku posveča večdnevno serijo dogodkov pod imenom Trije redi časa: 1993-2013-2023, za nove načine umetniške produkcije, ki se bo z okroglo mizo ob izidu nove Maske začel jutri. Kot pove že ime, bodo številni umetniški in teoretski dogodki skušali misliti samo časovno perspektivo sodobne umetniške produkcije, tako v razmerju do preteklosti, tu poimenovani kot postalternativa, kot v razmerju do prihodnosti, predvsem pa v razmerju do časovnosti kot pogoja sodobne in prihodnje umetniške produkcije.

Kot pravi Janez Janša, direktor Zavoda Maska, prvi red časa označuje projekt kot ime za umetniško produkcijo zadnjih dvajset let.

*IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

Ne izginja pa le potencial preteklega umetniškega delovanja, temveč tudi sama logika projekta, še pove Janša.

*IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

Prav zato tretji del projekta, datiran v leto 2023, naslavlja vprašanje, kako sploh misliti prihodnost.

*IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU

Vse te in takšne probleme bo dogodek Trije redi časa naslovil skozi uprizoritve preteklih predstav Kako sem ujel Sokola Iztoka Kovača in Molitveni stroj Noordung Dragana Živadinova v Španskih borcih in Slovenski kinoteki, s simpozijem Umetnost in življenje v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi in številnimi drugimi dogodki, ki bodo potekali do sobote.

 

Incident v Galeriji Alkatraz, kjer so pretekli teden neznanci odnesli razstavne eksponate z razstave Marije Mojce Pungerčar, še ni dobil jasnega epiloga, je pa spodbudil k številnim javnim razpravam, predvsem v medijih in na socialnih omrežjih, danes ob 17. uri pa tudi v živo na samem mestu zločina, v Galeriji Alkatraz, kjer bo potekala javna in odprta debata o vprašanjih, ki jih je dogodek odprl.

Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj