Pehar svežih Jabk

Audio file
Vir: Aleš Belšak

jabolko

ker

jabolko je jabolko je

Prebrani verzi pesnice, raziskovalke, branjevke in aktivistke Vesne Liponik so iz njene zbirke Jabk, ki je lani izšla pri Škucu. V četrtek smo jih zbrane za omizjem, polnim jabolk, lahko slišale tudi na predstavitvenem dogodku zbirke, ki je na pladnju poleg Jabk postregel s kulinaričnimi, postrežbenimi, pesniškimi – in ja, tudi kempovskimi presežki. Sadne metafore in fraze pa so se ponujale kar same.

Večerni pesniško-kulinarični performans je otvoril peti Festival neukročenega verza Medvrsticami Layerjevi hiši Kranju, na katerem so do nedelje potekali različni pesniški dogodki, ki so segali med vrstice in onkraj platnic, vse do naših krožnikov. Saj veste, ljubezen, z njo pa poezija, gre skozi želodec. Več o festivalu pove soorganizatorka dogodka Hana Bujanović Kokot iz Layerjeve hiše.

Izjava Bujanovič Kokot

Bujanović Kokot pojasni še, zakaj so za prvi hod festivala izbrali pesniško večerjo.

Izjava Bujanović Kokot

Kako, za vraga, pa sploh izgleda pesniška večerja? No, vse gre vštric z bolj ali manj znano frazo rekla, pekla ali recitirala, blanširala. Na vratih stolpa Škrlovec nas pozdravi pomanjkljivo oblečena kelnar’ca, ki sliši na ime Appleboy. Pred svojim golim žvotcem, ozaljšanim s harnessom, drži pladenj z aperitivom – sadjevcem, kakopak. Za mizo se nam pridruži jabolčna poetesa Vesna LiponikAppleboy pa nam prinese prvi hod – jabolčni karpačo z granatnim jabolkom, meto in figovim kisom. Medtem ko grickamo hrustljavi karpačo, Liponik bere. Bere poezijo o jabkah, iz zbirke Jabk, medtem ko jemo jabke ... ob čemer se vprašamo, zakaj vsa ta jabolka? Odgovarja Liponik.

Izjava Liponik

Cedile so se sline in cedil se je jabolčni sok, nekatere pa smo si privoščile še en sadjevec, medtem ko je Appleboy prinašala naslednje štiri hode. Ob drugem hodu smo se okrepčale z jabolčno juho z zeleno. V tretjem sta nas ob pastinakovem pireju presenetili kar dve jabolčni solati, ena z rdečim zeljem ter druga z miso korenjem in kodrolistnatim ohrovtom. Sledilo je jabolko v tempuri s toskansko bučo, kodrolistnatim ohrovtom in fižolom, za piko na i pa seveda še jabolčni zavitek z rabarbarinim presenečenjem in jabolčnim sladoledom z indijskimi oreščki. Nit ne bi mogla biti bolj rdeča, no, pa tudi zelena ali zlata kot delišes. Hrana pa je bila, kot pravi Liponik: 

Izjava Liponik

Med vsemi hodi je Liponik brala svojo poezijo, Bujanović Kokot in gostje so jo spraševale o pisanju in jabkah, vzdušje pa je kmalu preseglo pregovorno zadržanost literarnih dogodkov in znašle smo se na pravcatem banketu. Kot bi rekla slovenska igralka in DJ-ka LaToya Lopez, v pravem grajskem vzdušju

Pesničin antispecizem in veganstvo sta navdihnila veganski degustacijski meni in njeno poezijo. Tako jabolka kot verzi, ki smo jih okušale, pa so bili nekateri sladki in zabavni, drugi trpki in resni. Poleg jabolk ali prav zavoljo njih se zbirka posveča odnosom med človeškim in nečloveškim, razredu, družini, spolu in spolnosti, ukvarja se denimo s položajem kmet_ic in z lezbištvom. Raznolike teme pa se vedno znova vračajo k motivu jabolka. 

Zakaj pa smo te verze izkusile na drugačnem pesniškem dogodku?

Izjava Liponik

Liponik je torej rekla, peklaAppleboy servirala, me pa smo jedle in snedle. Vse skupaj je že dovolj kemp. Ampak je nekaj res lahko dovolj kemp? 

Brez skrbi, po sladici je prišla še višnja na vrhu smetane, prava sladička in samooklicana prepička, vzhajajoča zvezda slovenske dreg scene Trula Višnja, ki ste jo izbranke na radijskih valovih neke pokvirjene junijske noči lahko ujele še v prenatalnem obdobju. 

Jabolčna kraljica Trula Višnja med uvodnimi pozdravi s kopitom zapne ob stopnico, zakrili z rokami in ... in ... pade! Občinstvo zadrži dih. Nekomu se za Adamovim jabolkom naredi cmok, drugemu se zatakne jabolčno-rabarbarin zavitek ... Vendar Trula se pobere! Jabolko res ne pade daleč od drevesa, višnja pa k sreči ne predaleč. 

Čeprav je Trula ugotovila, da s stopnicami ni dobro višenj zobati, je brez težav nadaljevala. Dregic nevajeno in osuplo publiko je najprej spodbudila k aplavzu, potem pa se malce previdneje, a še vedno elegantno premaknila do odra, kjer je jabolčne verze nadomestila z Višnjinimi. Če Liponik pravi, da je cvet jabolka dvospolen, smo spoznale, da je tak tudi cvet višnje. Če je kmetici teže kot kmetu, se tako počutijo tudi kobile, ki so visoke kot Trula. Tako kot Liponik na tržnici pa tudi Trulo najbolj pogrešajo prav njene, khm khm, stranke

Jabolčno-višnjev kompot se je dokuhal z dodano češpljo in Trula je po žnabljanju na Pet Shop Boys lahko požela s krvjo priborjen aplavz. Ovacije so prerasle v zasluženo zahvalo Liponik, Appleboyu, kuhinji in navsezadnje vsem nam, ki smo jedle.

Zahvalo in vtise je z nami podelila tudi kraljica sama, Trula Višnja.

Izjava Trula

Kraljico in ljubiteljico lezbijk smo vprašale še, katera je njena najljubša sorta jabolk.

Izjava Trula

Kaj pa je najboljše jabolko za Vesno Liponik?

Izjava Liponik

Po dogodku smo bile vse vesele in brez zamer, le Trulo je bilo med vrsticami slišati, kako ob čiku s popraskano laktjo obžaluje, da ni v Kranj pripeljala svoje zveste prijateljice in stilistke Matejke Fijačkove.

Izjava Trula

A nič zato, rekla, pekla; se pobrala in prebrala. V stolpu Škrlovec Layerjeve hiše smo na inovativnem pesniškem večeru tako utrgale marsikatero jabolko spoznanja, pa tudi višenj ni manjkalo. Vsem, ki ste pesnico pretekli teden zamudile, namigujemo, da jo lahko ujamete na tržnici Moste, kjer prodaja jabolka in ne bučk, njeno pesniško zbirko pa lahko dobite pri založbi Škuc in še kje.

 

Zdravnike je odganjal Aleš.

 

Glasbena podlaga: Beat Mekanik – French Toast (licenca Creative Commons)

 

 

Aktualno-politične oznake
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

rogljička / 23. September 2024 / 12.24

slive = višnje =jabke

Matematik / 23. September 2024 / 18.39

Oprostite, ampak mene so pa v osnovni šoli učili, da so jabolke in slive dvoje različnih stvari in da se tega ne sme enačiti.

Anonymous / 24. September 2024 / 14.12

Js v osnovni šoli se mnogi stvari uči na rahlo posplošen, neniansiran način. Tako jabolke kot tudi slive so pač sadje, tako da jih komot enačimo na tej podlagi, na kateri drugi je pa eno jabolko venomer različno od drugega, tako da tudi dveh jabolk ne moremo enačiti.

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.