JAK-o kadrovanje

Kulturna ali glasbena novica
16. 6. 2020 - 15.10

Prejšnji teden smo na Radiu Študent poročali, da je vlada na seji v četrtek, 11. junija, razrešila predsednika sveta Javne agencije za knjigo republike Slovenije Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen zaradi “ugotovljenih nepravilnosti pri delu”, čeprav s kulturnega ministrstva in urada vlade za komuniciranje niso sporočili, za kakšne nepravilnosti naj bi šlo. Vlada je po imenovanju Sebastjana Eržena 21. maja na mesto Staša Ravterja, ki je podal odstopno izjavo, zamenjala vse tri člane sedemčlanskega sveta: Vesno Horžen kot strokovnjakinjo s področja knjižnične dejavnosti bo do preostanka mandata zamenjala Mateja Komel Snoj, ki jo je takratni in trenutni minister Vasko Simoniti leta 2008 imenoval za direktorico Narodne in univerzitetne knjižnice. Slavka Pregla bo na mestu, določenem za strokovnjaka s področja razvijanja bralne kulture, nadomestil direktor Založbe Beletrina Mitja Čander - prav tako za preostanek mandata, ki traja do 17. oktobra 2023.

S storjenim so se ukinile ovire za morebitno odstavitev direktorice Renate Zamida, ki ji na kulturnem ministrstvu niso naklonjeni, čeprav zamenjava članov sveta Javne agencije za knjigo (JAK), predsednika Slavka Pregla in članice Vesne Horžen, tri leta pred iztekom mandata ni bila nepričakovana. Zamida se je že februarja, ko je ministroval Zoran Poznič, branila pred obsodbami o nezakonitem delovanju agencije. Očitali so ji, da naj bi prepozno sprejela strategijo razvoja za naslednje obdobje, pri oddajanju JAK-ovih prostorov za odprtje nove knjigarne pa naj bi prišlo do suma korupcije, čeprav inšpekcija nepravilnosti ni odkrila. 

Seveda ni naključje, da do sprememb prihaja v času, ko se Slovenija pripravlja na gostovanje na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2022, ki je eno najpomembnejših nacionalnih predstavitev v mednarodnem prostoru, s katerim se že leta ukvarja prav Zamida. Tudi Slavko Pregl, ki je bil prvi direktor JAK-a, je 7. maja od ministra Simonitija prejel sedem gosto tipkanih strani dolg dopis, v katerem naj bi ga ta seznanil z razlogi za predčasno razrešitev. Odgovoren naj bi bil, da svet ni razrešil direktorice zaradi prepoznega sprejemanja prihodnje strategije, a je Pregl pojasnil, da je za to najprej pristojno ministrstvo in šele nato svet. Pregl je razloge v ministrovem pismu zavrnil, češ da “bi ob nekaterih resni pravniki precej zavijali z očmi, sestavljalec pa bi lahko izdatno zardeval.” Pregl je nadalje jamčil za strokovnost Zamide, “ker pa se bo prej ali slej pojavil denar za slovenski nastop na knjižnem sejmu v Frankfurtu, bo gneča zanj zelo huda in sedanja direktorica morda ne bi imela pravilnih pogledov,” je še opozoril za Dnevnik. 

O vsebini razlogov za razrešitev Pregla smo povprašali kar njega samega:

Izjava

Svoje mnenje o razrešitvi nam je podala tudi Gabriela Babnik, pisateljica, kritičarka in podpredsednica sveta JAK-a: 

Izjava

Babnik pove, da se ji čistke ne zdijo politično motivirane: 

Izjava

Govorili smo tudi z razrešeno članico sveta JAK-a Vesno Horžen. Zaupala nam je, kaj so po njenem mnenju razlogi za razrešitev: 

Izjava

Horžen oceni še delo direktorice JAK-a Renate Zamida in pove, da razlogov za razrešitev direktorice ne vidi: 

Izjava

Kulturne novice je pripravil Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness