Odpiranje muzejev in galerij

Kulturna ali glasbena novica
5. 5. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v torkovih dolgih Kulturnih novicah. Z nekaj izjemami se od danes naprej odpirajo muzeji in galerije po Sloveniji. Ministrstvo za kulturo in Nacionalni inštitut za javno zdravje, krajše NIJZ, sta pri tem izdala napotke za nadaljnje postopanje. V muzejih in galerijah poteka razkuževanje, nameščajo se zaščite na blagajnah, tisti, ki bodo delali na blagajnah, pa bodo ustrezno usmerjali obiskovalce, da jih ne bo preveč v prostoru. Obiskovalci bodo morali pri tem upoštevati tudi predpisano varnostno razdaljo najmanj dveh metrov - če jih bo preveč, se določi interval vstopanja, piše v priporočilih NIJZ. Prav tako bo za vse obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, plačilo vstopnine ter nakup v muzejski trgovini pa bo mogoče opravljati le brezgotovinsko. 

Ker velik delež obiskov slovenskih muzejev in galerij predstavljajo tujci, je mogoče pričakovati velik upad na tem področju. Najbolj problematično se zdi vprašanje, kdo od domače publike lahko skupaj pride na razstavo in kdo ne. Večjih skupin se namreč ne pričakuje, saj so šole in vrtci trenutno zaprti. Skupnost muzejev Slovenije je že sredi aprila opravila anketo med slovenskimi muzeji, ki je pokazala, da so do takrat zaradi zaprtja, ki je bil posledica epidemije novega koronavirusa, pridelali izgubo v višini pol milijona evrov. Pod vprašajem so pogodbe s financerji oziroma ustanovitelji, zato bo do konca leta potrebno aktivnosti prilagoditi. Ogrožena so tudi delovna mesta tistih delavcev, katerih plače so odvisne od prihodkov. 

Med galerijske ustanove sodijo tudi neodvisni zavodi in institucije, ki niso medijsko izpostavljene, zato smo se odločili, da se bomo osredotočili nanje. Kako se bodo prilagajali razmeram, smo povprašali v Galeriji Alkatraz, zavodu Aksioma in Galeriji Kapelica.

Galerija Alkatraz je v okviru Avtonomnega kulturnega centra Metelkova leta 1996 nastala na pobudo mladih študentov Akademije za likovno umetnost. Zadala si je predvsem cilj predstavljanja mladih umetnikov in njihovih del kot tudi oblikovanja dialoga o fenomenih v sodobni umetnosti, kulturi in širši družbi. Prednost imajo eksperimentalna dela, site specific projekti v različnih pristopih in medijih. O ukrepih Ministrstva za kulturo in NIJZ smo govorili z Ano Grobler, sedanjo umetniško vodjo galerije:

Izjava

Grobler pove, da so prihodki in program Galerije Alkatraz trenutno še vedno pod vprašajem:

Izjava

Aksioma – Zavod za sodobno umetnost se osredotoča na projekte, ki skoz uporabo novih tehnologij preizprašujejo družbene, politične, estetske in etične probleme. Kako se bo galerija, ki gosti tudi mednarodne dogodke, spoprijemala s ponovnim odprtjem kulturnih institucij, nam je obrazložil umetniški vodja Janez Janša

Izjava

Janša pokomentira še Aksiomino krizno situacijo in izpostavi nejasnost vladnih ukrepov:

Izjava

Galerija Kapelica je institucija sodobne raziskovalne umetnosti, v kateri je mogoče videti razstave, performanse in predstavitve umetniških projektov, ki na poetičen način tematizirajo družbo sodobnosti, prešito z različnimi tehnološkimi aplikacijami. Umetniški vodja Jurij Krpan, sicer tudi član Nacionalnega sveta za kulturo, nam je povedal, kako bi bilo po njegovem mnenju treba ukrepati v trenutni situaciji: 

Izjava

Za konec še na kratko o nevladnem kulturnem sektorju. Društvo Asociacija bo jutri v Kinu Šiška ob 10.00 gostilo novinarsko konferenco o strategijah soočanja z ekonomskimi in družbenimi posledicami epidemije. Več kot trideset organizacij, ki predstavljajo na tisoče državljanov in državljank, bo pripravilo skupno izjavo o smiselnih ukrepih in pristopih za oživitev ter vzdrževanje kulturnega sektorja. Asociacija izpostavlja, da igra kultura pomembno vlogo pri ponovnem zagonu družbenega in gospodarskega življenja, saj ima izkazano enega največjih multiplikativnih učinkov. Opozorilo se bo tudi na nekaj konkretnih težav, ki so jih prinesli sicer nujni omejitveni ukrepi. Novinarsko konferenco bomo prenašali tudi na naši frekvenci. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness