28. 8. 2012 – 20.00

You're Gonna Look Like Cooked Spaghetti!

Audio file

Happy families are all alike; every unhappy family is unhappy in its own way.

- Lev Tolstoj

If you think the time moves way too slow,
Wish you had a new place you could go,
That's the time, take a ride, push your blues to the sky,
When you’re stoned,
Take a toke that's a joke when you're stoned
Getting high you can fly,
Take a hit everybody gotta get stoned…
You got to get stoned!

- Odlomek iz rock pesmi Stoned, ki se predvaja po radiu v filmu Stoned.

Dobrodošli v svet Afterschool Specials. Temačen, do mladih neizprosen svet, ki je nastal v breznu med mainstream mediji in dejanskim življenjem mladih v ZDA. Gre za dolgoletno serijo made-for-TV filmov, ki so jih parkrat na leto predvajali v terminu, ki naj bi sovpadal s koncem šolskega dne. Da bi domet ideološkega aparata št. 1 podaljšali še za par ur, se razume. A kljub vprašljivi kvaliteti, so ti filmi služili kot odskočna deska za marsikaterega uspešnega igralca in neusahljiv vir idej za ustvarjalce parodij ameriške družbe kot so South Park in American Dad.

Preko pregleda filmov, kot so Stoned, High School Narc, Tough Love, My Dad Lives in a Downtown Hotel in camp mojstrovina Ace Hits the Big Time!, bomo dobili vpogled v nekaj perečih tematik mladine v osemdesetih: razveze, bulimija, široka paleta prepovedanih substanc, o katerih bomo naučili marsikaj novega (ali ste vedeli, da marihuana povzroča “chromosome damage”?), in tolpe, tako nevarne pohaške tolpe kakor manj nevarne plesoče ulične tolpe. Slabi scenariji, še slabša igra in radodarno doziranje ideoloških prijemov bojo poskrbeli za ohranitev patriarhata in drugih vrednot ameriškega srednjega razreda (no, not really) ter obilico smeha.

Glasbeni spremljevalec na našem potovanju bo odlični Ariel Pink, glasbenik, ki v svojem ustvarjanju črpa inspiracijo iz zlovešče moči, ki so jo ti filmi in podobni mediji pripisovali rock n' rollu.

Tisto ni bilo nič, torej… If you really want to learn how to get stoned, come by my house tomorrow night… I'll get you stoned.*

*Obisk na lastno odgovornost. Oddaja Leteči Pilot in zavod Radio Študent ne odgovarjata za morebitne tragedije družine srednjega razreda.

Dodaj komentar

Komentiraj