Kritika Samozadovoljujočega se uma

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
4. 4. 2014 - 10.30

Na Radio Študent, na Napihovanja, da, celo na lastnika prstov, ki trepetajoče tipkajo te besede, so že večkrat letele gnusne in zlonamerne obtožbe, češ da so naše objave zgolj intelektualna masturbacija!

Pravijo, da ti, če onaniraš, na dlaneh začnejo rasti črne dlake, kot kazen, ker z dlanmi grešiš. Začnejo od mentalne masturbacije torej dlake poganjati iz glave? Z grozo v srcu sem stekel v kopalnico pred ogledalo – O, fak! Saj ne morem verjeti svojim očem! – Komentatorji Napihovanj, imeli ste prav! - ne le temena, celo lica mi prekrivajo goste črne dlake!

Očitno sem kriv greha intelektualne masturbacije. Kot Kajnovo znamenje nosim znak grešnosti na obrazu. Greh je postal neločljiv del mene. »Gnothi seauton« – Spoznaj samega sebe! Česa in iz kakšnih razlogov sem pravzaprav zares obdolžen, kaj je intelektualna masturbacija in zakaj je greh?

Že v samem imenu tega, kar naravna zavest ponavadi označuje z intelektualno masturbacijo, je implicirano neko ljubezensko razmerje: philo-sophia – ljubezen do modrosti. Za naš problem je torej ključnega pomena, ali je modrost del nas ali neka nasebna resnica izven nas; v slednjem primeru torej ne bi šlo za ljubezenski odnos do samega sebe. Zdi se, da je v porodnih krčih te vede veljalo prepričanje, da je legitimna filozofija ta, ki ljubi resnico kot nekaj zunaj sebe, njeno nelegitimno nasprotje, ki ima resnico vselej za del sebe, pa so zmerjali s sofizmom. Termin sofist etimološko pomeni modrec; ta-ki-ima-modrost, modrost je torej del njega. V odnosu do nje se torej vselej samozadovoljuje. Prepričan sem, da bi že takrat z veseljem namesto besede sofizem vzklikali intelektualna masturbacija!, a ker v tistih srečnih časih na križ še niso pribili posledice Jehovovega izliva v žensko, pač še niso vedeli, da je samozadovoljevanje greh.

Nasproti sofistom pa stoji prava filozofija, torej ta, ki nastane v nekem produktivnem odnosu z vednostjo, ki ni sama sebi namen in v kateri se seme ne izlije na tla. Njen oče, Sokrates, niti ni njen pravi oče. Njegova metoda, znana kot babištvo, je zgolj pomoč pri rojstvu resnice, s katero so nič hudega sluteči posamezniki vselej že noseči. Kako je lahko Sokrat znan kot največji filozof, mi je popolnoma nerazumljivo, saj z resnico dejansko ni nikdar v ljubezenskem odnosu. Vendar pa tu ostaja nepojasnjeno vprašanje, kdo je torej zaplodil resnico v posameznike … Morda imajo prav pri verouku, ko pravijo, da je mogoče zanositi od samozadovoljevanja …

Svetohlinsko stališče dogmatične filozofije je dolgo časa torej bilo, da je edino legitimno občevanje z modrostjo tako, ki ima za posledico rojstvo majhne nebogljene resnice. Koliko mleka so iz uvelih prsi te resnice izcuzale, preden so se postarale in umrle, se raje ne bomo vprašali.

Namen filozofije je bil torej produkcija resnic, ki jih kot že izgotovljen novec lahko vtaknemo v žep. A ravno to ni vednost! Vednost je sam proces produkcije te resnice in resnica v resnici ne more obstajati ločeno od njega. Torej je proces intelektualne masturbacije vednost že sam po sebi, ravno to pa rojene resnice niso. Tega se je seveda zavedal Hegel, ta alfa in omega masturbacije, čigar filozofija je bila izrecno igranje zavesti same s seboj. In paradoksno je prav to neproduktivno samozadovoljevanje uma pripeljalo filozofijo do njenega vrhunca.

Kako nas torej, dragi poslušalec, dvesto let po Heglu in skoraj pol stoletja po seksualni revoluciji še lahko obtožuješ masturbacije kot nečesa, česar naj ne bi počeli? Na misel mi prideta le dva možna vzroka: ali si bogaboječa ovčica, ki se oklepa dogmatskih resnic, ali pa si, iz navdušenja nad našim slogom in ostroumnostjo, spolno poželel pisce Napihovanj. A ker ne veš, kdo smo in kako priti do nas, si pa dober poznavalec Foucaulta in veš, da ta enači prepoved masturbacije s posilstvom, si se pač odločil spolno občevati z nami na ta način, saj je zate edini mogoč.

Ne glede na to, v katero od zgornjih dveh kategorij spadaš, ti svetujemo, da se vendarle odločiš za masturbacijo, saj boš zagotovo užival, pa še ne bo nas treba več posiljevati. Postani kakor mi in nosi dlake na glavi s ponosom!

Da ga ne fašete od zadaj, ampak od spredaj, ponavadi poskrbi Napihovanje, a upam, da smo vas prepričali, da tokrat za to poskrbite kar sami!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Uhhh. More luck next time... :)

Veliko bolje si uprizoril sofizem, kot pa ga pojasnil...

"Philosophy is to the real world as masturbation is to sex." (Karl Marx)

bullshit, intelektualna masturbacija in svobodna, kreativna raba uma nista ekvivalenta. prvo implicira brezplodnost vase usmerjenega zadovoljstva, ki ga najdemo in občutimo v konceptualnih paradiranjih brez jasne in resne analize. drkanje je pregovorno streljanje v prazno, ki ne obrodi sadov, ne rodi otroka, ki bi zaživel svoje lastno življenje. to lahko stori le ali konsenzualen seks ali posilstvo. intelektualna masturbacija je zavest, ki še ni srečala druge zavesti in zato ne pozna ne sebe, ne sebi drugega, ne te ločnice. ravno hegel ni ''zavest solo,'' temveč ''it takes two to tango''

NS: ampak pri Heglu je druga zavest le razdvojenost znotraj zavesti same...

HEGEL: A to pomeni, da lahko pri masturbaciji ISTOČASNO doživiš dva orgazma, od vsake (razdvojene) zavesti posebej? Ja, dobro...

zakaj že bi moralo vsako spolno - ali umsko - občevanje "roditi otroka, ki bi zaživel svoje lastno življenje"???? v tem primeru bi se mnogo prehitro razplodili, filozofija bi pa tudi imela vse preveč vsevednih otrok.

no, jaz sem sledila navodilom, poskrbela sama in neskončno uživala. hvala za spodbudo ;)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.