Novodobna ljudska pripovedovanja

Oddaja
Anonymous
29. 6. 2013 - 12.00

Dobrodošli v oddaji, posvečeni novodobnim ljudskim zgodbam, ki je del projekta D.E.P.R.A. – Dogodkovnik Evropskega parlamenta, radijska aktualizacija. V oddaji predstavljamo izbor zgodb, ki so doživele živo priredbo na dveh javnih pripovedovanjih, in sicer 9. maja 2013 v sodelovanju z MAKfestom in 14. junija 2013 v sklopu Knjižnice pod krošnjami. Oba dogodka sta se zgodila na barki Društva rečnih kapitanov, parkirani ob Trnovski plaži v Ljubljani.

Trinajst zgodb različnih predstavnikov evropske družbe, manjšinskih družbenih skupnosti ter ranljivih skupin so oživele interpretativne moči pripovedovalcev in muzičistov Radia Študent.  Zgodbe so obravnavale različne tematike in problematike, kot npr. izbrisani, brezposelnost in prekernost, klošarjenje, migracije v Slovenijo, dogodivščine anarhističnega aktivista, pravice živali, prigode o ljudstvu, ki jim je evro zameglil razum ter nenavadna doživetja biseksualca.

Za uvod bomo poslušali zgodbi, ki obravnavata tematiko brezposelnosti. Avtor prve zgodbe Herpes zoster je Zoran Knežević, pripoveduje jo Rok Kušlan, spremlja ga Andrej Fon. Avtorica druge zgodbe z naslovom Strah v intepretaciji Ivana Cepanca in Mateje Grahovac in glasbeni spremljavi Jake Bergerja – Brgsa, pa je Manka Kremenšek Križman. Sledi izsek koncerta Tovariša strmoglavljenega in Danija Kavaša, ki sta nastopila na drugem javnem pripovedovanju. Naslednja zgodba, ki bo ovila vaša ušesa, je zgodba Kralja ulice, Antona Puglja. Zgodbo Morje je slano pripoveduje Matjaž Štirn, z glasbo ga spremlja Samo Kutin. Nadaljujemo z avtorsko domišljijsko pripovedko Ane Ličina z naslovom Zlati dež, ki jo tudi pripoveduje. Spremlja jo Samo Kutin. Izbor zgodb projekta DEPRA pa zaključujemo s Pripovedjo nekega bija, napisal jo je Iztok Majhenič, interpretiral Matija Drobne, spremljal Andrej Fon.

Pa še to: projekt D.E.P.R.A. – Dogodkovnik Evropskega parlamenta, radijska aktualizacija sofinancira Evropski parlament. Novodobne ljudske zgodbe so na voljo na spletni strani www.radiostudent.si/depra. Izbor zgodb sta pripravila Sara Horžen in Robert Bobnič, tehniciral je Rok Kovač.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.