Radiot

Audio file

Izšla je deseta številka revije I.D.I.O.T.!

In preden bo ta tudi uradno predstavljena v Ljubljani, bomo avtorje, ki so v njej objavili svoja besedila, gostili tudi v nočnem etru Radia Študent.

Brali bodo: Tibor Hrs Pandur, Jasmin B. Frelih, Uroš Prah, Klara Otorepec in še kdo.

-----------------

I.D.I.O.T je paraliterarna organizacija, ki ob glasbeno-literarnih manifestacijah objavlja istoimensko revijo namenjeno poeziji, prozi, drami in teoriji. Formirala se je iz želje odpreti prostor ter povezati študente, uveljavljene tako kot neuveljavljene avtorje 21. stoletja; prostor, ki bo spremljal in objavljal razvoj moderne literarne prakse, tako kot literarne teorije. Prva številka je izšla aprila 2009 in od takrat izhaja najmanj dvakrat letno. Vabilo za sodelovanje je ves čas odprto vsem.

Kdo/kaj je Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T. in kaj hoče, morda še najlepše povedo besede pesnika, umetnik performansa, prevajalca in I.D.I.O.T.ovca Uroša Praha: »IDIOT že deset številk zbira, izbira in predstavlja mlado literaturo. IDIOT ni nekaj mladih oseb v uredništvu in zdaj že veliko mladih pišočih in tu in tam kaka starejša oseba, ki hoče dialog z njimi. IDIOT je tisto med njimi. IDIOT še kar govori s skupnim glasom. Pod to se podpišem. To je mlad glas, glas, ki se lomi in išče. IDIOT dela na bralstvu. Generacijo novih bralk in bralcev hoče, katerih pozornost bo postavljala zahteve tistim, ki pišejo. IDIOT ne mori. Starejša generacija se je ustrelila že sama. Še starejša še drži kapital. IDIOT dela in išče in se lomi in lomi. Ozira se po svojih vrstnikih in vidi, da se vrednost in boj zanjo vršita in vzpostavljata tukaj.«

Deseta številke revije I.D.I.O.T., katere tema je »EKONOMIJA JE UMETNOST«, je nastajala pod taktirko glavnega urednika številke Jasmina B. Freliha, ki je ob njeni izdaji zapisal: "Ekonomija je umetnost. Mar živimo vsi v identičnih sobah, na enakih posteljah, za enakimi računalniki, pod enakimi lučmi? Mar se nam dva tisoč petsto kalorij in pet litrov vode vsak dan v usta usiplje vsem enako? Mar nosimo obleke enakih barv, enakih krojev? Ne. Ljudstva čarajo s snovjo, kot s snovjo čara umetnik. Estetska sodba je etična sodba. Ekonomisti, pozor! Nočemo grdih umetnin."

Tibor Hrs Pandur, član uredništva, the I.D.I.O.T., pesnik, dramatik in prevajalec pa dodaja: »9. in 10. številka revije I.D.I.O.T. predstavljata najbolj dodelani in vsebinsko zaključeni številki do zdaj. 9. številka, ki se je ukvarjala s politiko intime in 10., ki se ukvarja z umetnostjo ekonomije, obsegata kot vedno prevode, prozo in poezijo ter teoretske prispevke mlade generacije, ki se odlično povezujejo z vizualnimi materiali Lare Marconi, ki preko ilustracij volkov, za katere se ne ve ali se igrajo, napadajo ali ljubijo, odlično komentira trenutno stanje realno obstoječih skupnosti. Mislim, da nam je v teh dveh številkah uspelo združiti raznolike avtorje, ki se, vsak na svoj način, trudijo prebiti banalne diskurze sodobnosti ter kažejo zrcalo stanja, tako kot smernice za naprej, četudi polne dvomov in negotovosti. Skratka, naredili smo knjigi lepi in redki! Kup'te si svoj'ga idiota! Sveži Idioti! Mejte jih doma za lene dni! Poglejte kaj vse lahko ena generacija nar'di!«

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.