Natečaji TRESK #11: Najboljša podoba albuma

Kulturna ali glasbena novica
6. 4. 2020 - 13.10

Tresk #11 se oglaša iz hibernacije. Novi koronavirus namreč ni uspel prekiniti izvedbe vizualnih natečajev letošnjega Treska. Pet specializiranih strokovnih žirij se je sestajalo preko konferenčnih klicev in prišlo do odločitev o nagrajencih, ki jih bomo v etru Radia Študent in na Treskovi spletni strani po enega na dan najavljali od ponedeljka do petka ob 13.10.

Najboljša podoba albuma

Žirija v sestavi Dora Trček, Primož Zorko, Hanna Juta Kozar, Jaka Špiler in Nina Vrhovec je za najboljšo podobo albuma med prijavljenimi deli izbrala album Tomaž Grom & Zlatko Kaučič - Uho je senca očesa avtorjev Mateja Stupice in Nejca Praha, ki je izšel pri Zavodu Sploh.

     

Obrazložitev žirije:

Zmagovalna podoba albuma Uho je senca očesa v CD in LP izvedbi je primer dovršenega izdelka, pri katerem je princip glasbene kreacije na izredno učinkovit in svojevrsten način preveden v vizualno. Je album dvojnosti oziroma dialoga: glasbeni improvizaciji dveh ustvarjalcev stoji nasproti sodelovanje oblikovalskega tandema, podobe pa uravnoteženo sobivajo s tekstom, pri čemer slednji ni zgolj nosilec informacij, pač pa prevzema tudi vlogo slikovnega. Bogato nizanje, igrivo združevanje in zračno prepletanje vizualnih elementov ustvarja svet navideznega kaosa, ki ponuja množico možnih perspektiv. V pripadajoči zloženki ustvarjalca z ločitvijo slikovnega in tekstovnega dela kot kontrast zunanjosti ovitka ponudita urejen pogled na ta isti svet. Razburljiva celostna podoba tako deluje kot homogena celota ter vabi k večplastnemu odkrivanju vsebine.

Zmagovalca kategorije najboljša podoba albuma prejmeta nagrado v obliki samostojne razstave v galeriji DobraVaga. Poleg tega bo njuno delo, poleg zmagovalcev ostalih kategorij, objavil Outsider. V živo si boste podobo albuma lahko ogledali jeseni na razstavi natečajev festivala Tresk v galeriji DobraVaga.

Posebne omembe:

Parliament Attack - Životinjsko carstvo (Samozaložba, 2019) 
Avtorja podobe: Dora Kaštrun in Klemen Berus

Podoba albuma Životinjsko carstvo izstopa po svoji kreativni rabi medija, ki vabi k interaktivnosti in uporabniku omogoča, da postane del zgodbe. Zabaven in neobremenjen DIY pristop, ki se poigrava z motivi (jugo)nostalgije, daje izdelku karakter, CD plošči kot (počasi izginjajočemu) mediju pa novo uporabno vrednost.

     

Čao Portorož -  POP (KAPA Records 2020)
Avtorica podobe: Mina Fina

Podoba albuma POP je navdušujoč preplet tipografske in grafične dovršenosti ter markantne, vpadljive ilustracije mitske ženske podobe, ki se razvija skupaj z bandom in njihovimi izdajami. Minimalističen pristop daje prostor detajlom, ti pa izdelek zaokrožujejo v uravnoteženo, zaključeno celoto, ki učinkovito izkoristi format. Podoba z nostalgičnim pridihom, ki hkrati deluje sodobno in sveže.

      

beepblip - noise for strings, vol. 1 (Kamizdat, 2019)
Avtorja podobe: Luka Prinčič in Tina Ivezič

Podoba albuma noise for strings, vol. 1 gradi na močnem konceptu združevanja glasbenega, vizualnega in literarnega, pri čemer vsaka od disciplin dobi svoj prostor, da se neobremenjeno izrazi. Uporabniku pušča prosto pot, kar zadeva sosledje konzumacije vsebine, saj se posamezni segmenti knjige lahko poljubno kombinirajo in dodajajo iz drugih albumov založbe ter tako na nek način tvorijo nove izdelke. USB knjižico odlikujeta dovršenost v izvedbi in taktilnost, ki omogočata fizično doživljanje glasbe.

        

Žirija bi pri tem izpostavila še založbi Kamizdat in Zavod Sploh, ki sta z večjim številom kakovostno oblikovanih albumov, ki kot celota tvorijo privlačno in kohezivno skupno zgodbo, pokazali pomen založnikov oziroma naročnikov pri doseganju visokega nivoja končnih izdelkov. Odprtost, drznost in zaupljivost naročnikov lahko ponudijo pomemben teren za oblikovalce in oblikovalke, kar pa je ključnega pomena za celotno glasbeno-vizualno prizorišče.

Razglasitev zmagovalcev natečajev Tresk #11
 / 7. 4. 2020

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness