Katedrala / La / Land

Oddaja

Nietzsche Deleuza in Guattarija v Anti-Ojdipu - to poudarjamo zato, ker ta Nietzsche nikakor ni srednješolski ali šolskofilozofski Nietzsche - namreč trdi, da obstaja le ena psihologija, in sicer psihologija duhovnikov. To ne pomeni le cerkvenih duhovnikov kot takih, temveč tudi njihove sekularne izvedbe: učenjake, pravnike, varuhe razuma, čuvarje evropskih vrednot oziroma, v jeziku, primernejšem 21. stoletju, intelektualne gatekeeperje.

Artwork: Kladnik & Neon

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

To je predobro

so tu

Kdo je neizobražen? A? V življenju sem prebral zelo malo,: - tudi Kvintiljanove epigrame na primer, v katerih poje čez škrbasto Lalijo in grahonosega Stacija, ki je nastavljal rit Cezarju in Marku Antoniju. In to po bitki pri Farzalu! Poznal sem afriškega Junakmožaka in v dolgih, soparnih avgustovskih nočeh nažigal špil Senuas Sacrifice, ne da bi izbral »odklenjenost na vseh nivojih«. Vi ste verjetno takrat gledali Disneyeve slikorise COCO, Tom in Jerry in Cassandro, ki bi jo morali registrirati pod blagovno znamko »dia de los muertos«. Verjetno ste brali pesem Vladimirja Djurišića ŽIŽEkSEX, kjer kritizira štrleči Žižkov prst, ki v eni potezi udomači Prousta. Ne,ne, gothamske garaže nas ne smejo odvrniti od dnevne svetlobe!

Tako vi govorite. Jaz pa vas sprašujem: ali niste prešaltali iz verodostojnega letečega slončka (RŠ) na levjega siroteja (ulica, fragmentacija, trap stihi)? Vaši nasprotniki so prehodili pragriče, na katerih se kitijo svetišča vredna Tutmozisa, Hačepsut, Tutankamona, Ehnatona in Kleopatre VII. Oni niso priplavali po župi niti jih ni na časovnico umestila ogabna narcisoidnost. Pravite, da ste brezupno onkraj dobrega in zlega, onkraj spolne obsedenosti in meništva, onkraj demagogije in ulične naivnosti ter da vse iskreno zapisujete črno na belo. Jaz pa vam pravim: vaša vojna je »Sitzkrieg«.

Ne potrebujem vaše razlage,- želim videti, kako jezdite snov. Tihi in ponižni s svojimi butičnimi pogruntavščinami kolaborirajo s sistemom. Kako grda je njihova ponižnost in kako nagnusni njihovi lepi obrazi! Nikogar ne smemo psihološko analizirati (Harov test za ugotavljanje psihopatskosti mi je tuj) niti sramotilno izpostavljati, spodobi pa se nekomu vreči črnilnik v glavo, potem, ko nam je zmanjkalo črnila. To nas je naučil Kierkegard in to je absolutno dejanje.

Država je polna piramidoglavcev, faraonov in drugih pošasti. Vse, kar lahko naredimo je, da v zrak dvigujemo žareče pesti in se stepemo na žive in mrtve. Poleg tega vsi dobro vemo, da je Vaderjev obraz sestavljen iz plinske maske in nemške čelade. To nam je zelo jasno.

Na drugi strani strani so zahteve generacij visoke. Želijo hitrosti. Celo zastrašujoče hitrosti. Za avtobusno ceno želijo prepotovati letalsko/čezoceansko dolžino, čeprav vemo, da je snovni promet zelo počasen in da je včasih prebijanje skozi prometno marmelado nevzdržno. A tako je. Hkrati zgoraj omenjene generacije želijo, da pred njimi trepečejo univerzitetne ekipe, književna društva in komisije. Ne vem, kaj se sprašujejo - kje je uradna meja vesolja? Enkrat bi jih rad zaprl na mestni avtobus in jih poslal na izlet v Španijo. Potem bi videli, kaj je potrpežljivost.

Oprostite, da sem zasmradil prostor, a v mojem komornem delu anusa, se je nabralo toliko strupenih plinov, da je postalo nevzdržno.

Zakaj se mi zdi, da Tomažin v Črvih neavtentično opiše gašenje požara? V zgodbi omenja gasilski ročnik M2 z zmogljivostjo pretoka 200 l/min (z ali brez zasuna). Vendar tega v praksi že dolgo ne uporablja nobena gasilska enota, to vem, ker sem dolga leta deloval kot operativec na terenu! (Ne vem, kako je s tem v Argentini). Lahko pa bi Tomažin vedel, da v grobem ročnike delimo na nizkotlačne, visokotlačne in kombinirane. V romanu (sklepam iz opisa gašenja) verjetno opisuje »monsun ročnik«, ki je namenjen gašenju naprav pod električno napetostjo z razdalje; posebnost tega ročnika je v tem, da kapljice vode razprši v obliki vodne megle. (Takšen je na primer ročnik Nepiro s klasično gasilsko spojko Storz z možnostjo dodajanja nastavkov za izdelavo pene). Toda če bi to držalo, zakaj se mu potem zapiše: » Kala je zroč na drugo stran nizkega pobočja obraslega s komarnikom pomislil: Telice padajo druga za drugo in padajo v neprosojno gmoto, znotraj katere se bliska jedrski pepel….«? Očitno je, da raba ročnika tu ni jasno opredeljena, saj ne vemo, za kakšno vrsto požara gre.

mi brišite komentarje?

Gasilec Samo, malo si falil, pejt raje gasit požar in jahat dekleta z naramnicami.

pobrskaj malo po svojih starih zalogah, mogoče boš našel kakšen Coaxil ali Valdoxan.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.