21. Suprematistični satelit/konstruktivistični satelit

Oddaja
22. 4. 2011 - 0.15

05.30-06.30

21. koordinata: Suprematistični satelit/konstruktivistični satelit:: Suprematist Satellite/Constructivist Satellite::

Če se ozremo nazaj v XX. stoletje in pogledamo iz pozicije vzhodne Evrope v seštevek planetarnih stilnih formacij XX. stoletja, sta za svet XXI. stoletja zagotovo ključni stilni formaciji: suprematizem in konstruktivizem.

Vesoljska plovila, geostacionarne postaje in umetni sateliti XX. in XXI. stoletja so v celoti potrdili tezo konstruktivistične stilne formacje, da je funkcionalno enako formalno.
Suprematističa metakonceptualna ideja pa je bila nameščena v vesoljsko tehnologijo samo enkrat, v umetni satelit Sputnik. To je bil prvi supraizdelek modernističnega mišljenja. Sestavljen je bil iz suprematistične geometrizacije in telekomunikacijske kompozicije. Suprematizem se je manifestiral z osnovnim geometrizmom. (Sergej Koroljov: »Naj bo Sputnikova oblika takšna, kot je oblika Zemlje.«). Medtem so štiri antene telemitirale bazičen in ritmiziran zvok na Zemljo kot dokaz o resničnem bivanju umetnega satelita v realnem vesolju.

Oblike vseh drugih kompozitnih vesoljskih plovil so bile določene in opredeljene s konstruktivistično shemo, sestavljeno iz nabora različnih funkcij, zaščitenih pred ekstremnimi pogoji, zunanjim okvirjem.

_________________________

Točno je eno leto od 50-urnega informansa Postgravity Art Dragana Živadinova v Kinu Šiška. Še točno štiri leta do druge ponovitve 50-letne gledališke predstave Noordung 1995:2045::. Ob tej priložnosti smo PRVIČ predvajali EKSKLUZIVNE posnetke iz drugega dneva predpostgravitacijskega dogodka; natančneje, izbor tistega, kar se je dogajalo v Kinu Šiška med peto in dvanajsto uro 21. aprila 2010 ste lahko poslušali med pol drugo in sedmo uro 22. aprila 2011 - samo na valovih Radia Študent...

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness