Reza Serkanian o svojem filmu Začasne poroke

Okrogla miza, intervju ali pogovor
9. 6. 2012 - 17.00

Na pravkar minulem filmskem festivalu Kino Otoku je gostoval tudi iranski režiser Reza Serkanian, ki se je tokrat predstavil s svojim prvim celovečercem Začasne poroke (Noces Éphémères,2011).
Reza Serkanian je svoje prve kratke filme posnel že pri 17 letih, za katere je prejel številne nagrade. Po študiju za direktorja fotografije v Teheranu in izpopolnjevanju v Amsterdamu se je ustalil v Parizu, četudi se mu je v domovini obetala kariera na področju tradicionalnega filma. Posnel je več kratkih filmov in dva dokumentarna, dokler ga želja po družbeno kritičnem celovečercu ni pripeljala nazaj v Iran, kjer je kar dve leti potreboval, da je našel načine kako premostiti cenzuro ne da bi se pri tem odpovedal svojemu filmu.
Serkanian nas že na samem začetku filma popelje v intimno notranjost iranske družine, skozi katero predstavi tradicionalne islamske običaje – od obrezovanja dečkov, do prepovedi, ki zadevajo spol in seksualnost. V filmu predstavi tudi zahodu manj poznano institucijo začasne poroke, o kateri nam je več povedal v intervjuju:

.....................

 

interviju je pripravila Simona Jerala
 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tntucm

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness