Hellboy in prodor Balkana v Ameriko

Oddaja
15. 3. 2014 - 18.00

Prisluhnite tokratni Stripofiliji, intervjuju z Gašperjem Rusom o novoizdani Pisani druščini in intervjuju s Kajo Avberšek o razstavi v Trstu, pa še nekaj od 20. obletnici Hellboya in o obisku hrvaškega striparja Igorja Kordeja v Kranju..

NOVICE

V Maleziji je notranje ministrstvo prepovedalo prodajo stripa Ultraman. Šlo naj bi za odziv na del, kjer se za enega od junakov uporabi besedo Alah, ki je v Maleziji sporna, ker naj bi jo uporabljali le muslimani. Že leta 2008 je na primer katkoliška cerkev želela pridobiti pravno potrditev glede uporabe besede v časopisih, a je do danes ni dobila. Ultraman je sicer izmišljeni japonski superjunak, ki se bojuje proti ogromnim Kaiju pošastim in se je že v 60ih letih najprej prikazal na televiziji. Malezijsko notranje ministrstvo se zagovarja, da je šlo le za eno cenzurirano številko. Kontroverzna vrstica naj bi se glasila: »On se šteje za spoštovanja vrednega, kot Alah ali kot starešine vsem Ultra herojem.« #PRESS

 

DOGODKI

*V Mestni knjižnici Kranj se bo 19.3. ob 19.uri ta mesec Zoran Smiljanić pogovarjal s striparjem Markom Kociprom in urednico Stripburgerja Katerino Mirović.

 

*Omenimo, da se naslednji teden začenja 21. 3. v Mostovni v Novi Gorici festival Animateka po Animateki 2014. Gre za karavano kratkih animiranih filmov z zadnje edicije Animateke. Ogled bo letos brezplačen. Med drugim boste lahko videli Pluc&Play, Bolesa, Odsoten, Skrivnost iz Kellsa in Hišo pravljic. Animateka bo nato obiskala še vsaj 11 krajev, datumi pa se nahajajo na njihovi spletni strani.

 

*Prva pomladna sobota 22. marca pa ob 11. uri vabi na odprtje razstave Mumija in krokodil in Živa v Narodnem muzeju Slovenije.
Ob tem bosta predstavila svojo novo knjižno dogodivščino Živa in skrivnost mumije avtorjev Žiga X Gombač, mladinski pisatelj & Ivan Mitrevski ter uredila brezplačen vstop, vodenje po razstavi in muzejske delavnice.
 

*Tudi Stripolis se bo odvil tudi ta mesec! Tokrat v goste preko Skypa prihaja Derf Backderf,ki je za novi avtobiografski strip o svojem najstniškem prijateljevanju z enim najbolj zloglasnih ameriških morilcev vseh časov, Jeffom Dahmerjem, prejel tako ameriškega stripovskega oskarja, Eisnerja, kot tudi nagrado za največje odkritje na letošnjem utelešenju največjega evropskega strip festivala v Angoulêmu. V Kinu Šiška, 25. marca.

 

*26. marca se v MC Kotlovnica začnejo stripovske delavnice, ki bodo potekale enkrat tedensko in sicer ob sredah od 17.00-19.00. Kotizacija je 5 evrov, predznanje pa ni potrebno. Namenjena je vsem starejšim od 12 let, prijave pa pobirajo na info@kotlovnica.si.

 

*27.marca začne v Mestni hiši Gorenjskega muzeja gostovati predstava Živel, strip! Na kateri bosta gostovala Stefano Ricci in danes že slišana Kaja Avberšek.

 

*V petek, 11. aprila bo 17. uri pa se v Trubarjevi hiši literature odpre razstava Živel strip 14!, razstava del udeležencev natečaja, podelitev nagrad in projekcija animiranih filmov. Letošnji natečaj za osnovno in srednješolce se izteče 18. marca.

 

*13. aprila pa se lahko udeležite Stripburgerjeve delavnice stripa v Gorenjskem muzeju v Kranju. Vodila jo bosta Kaja Avberšek in Andrej Štular, potekala pa bo med 11. in 18. uro.

 

*Od 17. do 19. aprila pa se bo v avtonomnem kulturnem centru Medika v Zagrebu odvil Ohoho festival. Vse kreativce pozivajo, da se do 30. marca prijavijo za sodelovanje. V treh dneh se bo odvila velika razstava vseh, ki svoje delo koncipirajo kot underground, torej lahko prijavite stripe, ilustracije, slike, plakate ipd. Natečaj ni tekmovalne narave, zato želijo čim več del, da jih bodo lahko razstavili. Ohoho! Je namreč festival underground/D.I.Y. Stripa in street arta. Priajvite se lahko na ohohofest@gmail.com.

 

To bo za ta mesec vse s strani Stripofilije. Se slišimo 24. aprila!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness