Podobe kot orožje

Oddaja

Pogovor z Iztokom Sitarjem o razstavi angažiranega stripa 20. stoletja: To je orožje! v Vodnikovi domačiji.

 

Recenzija stripa Asterix and the missing scroll.

 

___________________________________________

NAPOVEDI:

4. FESTIVAL STRIPA STRIPOLISFEST 2016
5. - 9. 10. 2016, LJUBLJANA | različne lokacije

| FESTIVALSKO OGREVANJE |

SOB, 24. 9. 2016, 11.00 - 13.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
DELAVNICA ANGAŽIRANEGA STRIPA | delavnica (12+)

Ob razstavi To je orožje!: Angažirani strip XX. stoletje se bo odvila delavnica angažiranega stripa, ki jo bo vodil Iztok Sitar. Prijave: petja.grafenauer@gmail.com.

TOR, 27. 9. 2016, OB 17.00, TAM-TAM ULIČNA GALERIJA NA VEGOVI
MIMOGREDE Z DAVIDOM KRANČANOM | odprtje razstave na prostem
David Krančan, stripar in ilustrator mlajše generacije, bo v TAM-TAM Ulični galeriji na Vegovi ulici v Ljubljani predstavil serijo ilustracij, ki so nastale za plakat in celostno vizualno podobo letošnjega Stripolisfesta.

TOR, 27. 9. 2016, OB 18.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
POLITIKA, POLITIČNI STRIP IN VSAKDANJE ŽIVLJENJE NJEGOVIH AVTORJEV | pogovor
Ciril Horjak, Zoran Smiljanić in Svetlana Slapšak se bodo ob razstavi To je orožje!: Angažirani strip XX. stoletja pogovarjali o vprašanju političnega v stripu. Pogovor bosta vodila Iztok Sitar in kustosinja razstave Petja Grafenauer.

SRE, 28. 9. 2016, OB 19.00, ATRIJ ZRC SAZU
KATARZA | pogovor ob izidu risoromana Katarza
Luka Omladič, Alenka Zupančič in Ervin Hladnik-Milharčič se bodo ob izidu slovenskega prevoda risoromana Katarza, avtorja Rénalda Luzierja – Luza, prvega, ki je po terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo prišel na kraj zločina, pogovarjali o paradigmi sveta po napadu na uredništvo. Zbirko intimnih dnevniških zapiskov in zariskov o prvih mesecih po tragediji je izdala založba VigeVageKnjige.

PET, 30. 9. 2016, OB 20.00, SLOVENSKA KINOTEKA
HELLBOY | projekcija filma z uvodnim predavanjem striparja Izarja Lunačka
Guillermo Del Toro, ZDA, 2004,122': Zabavna akcijska pustolovščina, posneta po priljubljenih istoimenskih stripih Mika Mignole. Projekcijo bo uvedlo kratko predavanje Izarja Lunačka.
Vstopnina: 4 € / 2 € za člane Kinopolisa

SREDA, 5. 10. 2016
OB 20.00, PRITLIČJE
DANIJEL ŽEŽELJ: SUMI | odprtje razstave

Razstava Danijela Žežlja, svetovno priznanega stripovskega avtorja iz bližnjega Zagreba, bo prikazala izbor vizualnih poslastic iz njegovega obsežnega opusa. Kot avtor se je podpisal pod številne albume, ki so bili objavljeni v stripovskih velesilah, kot so ZDA, Francija in Italija, deluje pa tudi kot ilustrator, grafični oblikovalec, grafik in avtor animiranih filmov.

OB 20.30, PRITLIČJE
MEHIŠKI INFERNO | razglasitev nagrajencev stripovskega natečaja
Izvedeli bomo, kdo je tisti, ki si je priboril enomesečno razstavo v Pritličju, po tem ko se je podal mimo peklenskega žrela v peklensko vroče naročje Mehike.

OB 21.00, PRITLIČJE
VRAŽJA DRAŽBA | dražba strip originalov

Že tretja zaporedna dražba stripovskih izvirnikov, kjer bodo mrzlični dražitelji gotovo ponovno potrdili, da je slovenski strip vreden zlata.

ČETRTEK, 6.10. 2016
OB 11.00, PRITLIČJE

STRIPOVSKA MALICA | predstavitev domačih stripovskih založb in druženje z avtorji
Predstavniki domačih založb bodo predstavili letošnje stripovske novosti, založniške načrte in izzive, ob rogljičku in kavi pa boste lahko poklepetali s festivalskimi gosti.

OB 20.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
MARKO KOCIPER: JAZBEC IN PUŠČAVSKA ROŽA | odprtje razstave

Marko Kociper je eden bolj plodovitih slovenskih strip avtorjev z izredno svojskim likovnim in pripovednim pečatom. Težko pričakovani izid zadnjega dela Kociprove stripovske trilogije z Jazbecem v naslovni vlogi, spremlja pregledna razstava, na kateri si bo moč ogledati najnovejše prigode tega znamenitega, večno žejnega in pohotnega junaka. Album Jazbec in puščavska roža je izdal Stripburger/Forum Ljubljana.

PETEK, 7. 10. 2016
OB 17.00, PRITLIČJE

MEHIKA V STRIPU | predavanje
O Mehiki nista pisala le avtorja Meksikajnarjev, ampak je bila hvaležno ozadje in prostor dogajanja za mnoge stripe. Kje in na kakšen način se njen vpliv manifestira v različnih stripih svetovnih avtorjev bo s pomočjo vizualnega gradiva prikazala Pia Nikolič, urednica oddaje Stripofilija na Radiu Študent.

OB 18.00, DOBRA VAGA
DELPHINE VAUTE: YVONNE, OTROK DVOREC | odprtje razstave in pogovor z avtorico
Delphine Vaute je francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije. V prostorih Dobre vage na ljubljanski tržnici se bo predstavila z izborom originalnih risb in ilustracij iz slikanice za odrasle Yvonne, otrok dvorec, ki jo je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige. Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob.

OB 20.00, GALERIJA ALKATRAZ, AKC METELKOVA
MARCEL RUIJTERS & ROMUALD SOURISSE: INFERNO | odprtje razstave

Ob izidu romana v stripu Inferno v slovenskem prevodu, ki ga podpisuje nizozemski stripovski težkokategornik Marcel Ruijters, se nam obeta istoimenska razstava v galeriji Alkatraz, kjer bo avtor poleg niza originalnih strani iz stripa, ilustracij ter stenskih poslikav razstavil še serijo iluminiranih risb na pergamentu, ki se s ščepcem ironije spogledujejo s srednjeveškim likovnim izročilom. Risbe je s pomočjo starodavnih tehnik in materialov barvno opremil francoski kolorist in grafik Romuald Sourisse. Album Inferno je izdal Stripburger / Forum Ljubljana.

SOBOTA, 8. 10. 2016
11.00 - 14.00, DOBRA VAGA
RISARSKA DELAVNICA Z DELPHINE VAUTE | delavnica (15+)

Na delavnici, ki jo bo vodila francoska risarka in ilustratorka Delphine Vaute, se bomo posvetili otroškim spominom in pripovedovanju zgodb v slikah. S seboj prinesite predmet, ki vam prikliče v spomin izkušnjo, predstave ali občutke iz otroštva; služil vam bo kot izhodišče za razvoj in ustvarjanje fiktivne likovne pripovedi. Nastala dela bodo objavljena v obliki zina.
Prijave: tanja.skale@kinosiska.si.

14.00, KINO ŠIŠKA | KIOSK
TONI BURŠIĆ: IZGUBLJEN V LJUBLJANI | odprtje razstave
Razstava Izgubljen v Ljubljani na humoren način prikazuje izkušnje mladega Istrijana Tonija Buršića s študijem v slovenski prestolnici. Njegovi zapleti in zadrege v pristno izrisanem mestnem okolju Ljubljane, v katerem boste zlahka prepoznali lokalne stavbe in lokacije, so prav poseben dokument svojega časa in domačega prostora.

14.00 - 21.00, KINO ŠIŠKA | zgornje preddverje
SEJEM STRIPOV | sejem, predstavitve in podpisovanja stripov, pogovori z avtorji

Sejem stripov s prisotnimi domačimi stripovskimi založniki, striparnami in prodajalci rabljenih klasikov bodo pospremile predstavitve in podpisovanja najnovejših izdaj, pogovori z domačimi avtorji in tujimi gosti.
Gostje: Marcel Ruijters (NL), Danijel Žeželj (HR/ZDA), Delphine Vaute (FR), Marko Kociper, Zoran Smiljanić in Marijan Pušavec, Damijan Stepančič in Neli K. Filipić, Miha Hančič in Maša Ogrizek, Matej de Cecco, Iztok Sitar, Romuald Sourisse | Le Garage L (FR), Vjeran Juhas in Pulska strip čitaonica (HR), Toni Buršić (HR) …
Moderatorji: Pia Nikolič (Radio Študent), Izar Lunaček, Bojan Albahari, Anja Golob

14.00 - 17.00, KINO ŠIŠKA | zgornje preddverje
BEĐOMATIK | Komikaze delavnica izvirnih bedžev (1- 99 let)

Komikaze so stripovski kolektiv in fenzin iz sosednje Hrvaške. Na delavnici si boste ob pomoči stripovske avtorice Ivane Armanini izdelali svojo značko.
Prispevek za material: 2 €

15.00 - 18.00, KINO ŠIŠKA | zgornje preddverje
IZDELAJ SI SVOJO SKICIRKO | knjigoveška delavnica (12+)

Na brezplačni delavnici, ki jo bo vodila Vanessa Krolikowski, specialistka za tradicionalno knjigoveštvo in restavratorka starih tiskov, se boste seznanili s tehnikami ustvarjanja izvirnih ročno izdelanih knjižic.
Prijave: tanja.skale@kinosiska.si.

15.00 - 19.00, KINO ŠIŠKA | Katedrala
DANIJEL ŽEŽELJ | projekcija kratkih animiranih filmov

Na velikem platnu Katedrale bodo na ogled kratki animirani filmi mednarodno priznanega hrvaškega velemojstra stripa, ilustracije, grafike in animacije Danijela Žežlja.

| NEDELJA, 9. 10. 2016 |
10.00 - 18.00, SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ
STRIPBURGERJEVA DELAVNICA LINOREZA | grafična delavnica (12+)

Na brezplačni delavnica linoreza, ki jo bo ob pomoči Davida Krančana vodil vsestranski francoski ustvarjalec Romuald Sourisse, se boste naučili osnov te stare grafične tehnike in samostojno odtisnili lastno delo.
Prijave: 01 3008 750, 031 728 955 in blagajna@etno-muzej.si

11.00 - 13.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
ARIOL | branje in delavnica za otroke (6+)

Igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana - Ajda Toman, Jan Bučar in Rok Kunaver - bodo otrokom v živo ob projekcijah stripa prebrali šest epizod iz serije stripov za mularijo ARIOL. Sledila bo delavnica animiranega stripa, ki jo bosta vodili Andreja Goetz in Maša Ogrizek.

| FESTIVALSKO OHLAJANJE |

SRE, 12. 10. 2016, OB 18.00, GALERIJA ALKATRAZ
MARCEL RUIJTERS & ROMUALD SOURISSE | vodstvo po razstavi Inferno, pogovor in predstavitev izdelovanja pigmentov po izvirnih srednjeveških receptih
Po skupinskem ogledu razstave in pogovoru z Marcelom Ruijtersom bo Romuald Sourisse predstavil izdelovanje pigmentov po izvirnih srednjeveških receptih.

SRE, 12. 10. 2016, OB 20.00, studio tipoRenesansa
MARCEL RUIJTERS | odprtje razstave grafik

Marcel Ruijters bo med bivanjem v Ljubljani zasnoval novo mini serijo grafik, ki jih bo razstavil na priložnostni razstavi v studiu tipoRenesansa.

PET, 14. 10. 2016, OB 20.00, SLOVENSKA KINOTEKA
HELLBOY II | projekcija filma
Guillermo del Toro, 2008, ZDA, 120’: Mitološki svet se začne upirati človeštvu, z namero da zavlada Zemlji. Hellboy mora s svojo ekipo podpornikov rešiti svet pred uporniškimi kreaturami. 
Vstopnina: 4 € / 2 € za člane Kinopolisa

NED, 16. 10. 2016, OB 11.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
VODSTVO Z DR. SAVČENKOM | vodstvo po razstavi Jazbec in puščavska roža

Vse skrivnosti o Jazbecu, njegovih ljubeznih in sovražnikih, pa še kaj, vam bo na posebnem vodstvu razkril Jazbečev osebni biograf, dr. Savčenko.

SOB IN NED, 22. IN 23. 10. 2016, 10.00 - 17.00 (Z ODMOROM), VODNIKOVA DOMAČIJA
STRIPBURGERJEVA STRIP DELAVNICA | delavnica (10+)

Dvodnevna brezplačna delavnica stripa, ki jo bosta vodila David Krančan in Andrej Štular, je namenjena začetnikom in nudi celovit vpogled v stripovsko ustvarjalnost. Predstavitvi osnov stripovskega jezika in prikazu delovnega procesa bo sledila izdelava kratkega stripa.
Prijave: petja.grafenauer@gmail.com.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness