sirijska striparska situacija

Oddaja
21. 11. 2015 - 18.00

Strip v Siriji. Comic4Syria in širše.

 

NOVICE

Tomaž Lavrič je 12. novembra prejel medaljo za zasluge za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa. Odlikovanje je iz rok Predsednika Pahorja prejel kreativni urednik tednika Mladina, Robert Botteri. Lavrič je pri Mladini namreč že leta 1988 začel ustvarjati Diarejo. V utemeljitvi so celo zapisali: “Po Lavričevi govorici je strip začel postajati upoštevanja vreden medij.” In tudi sledeče: “Tomaž Lavrič je ustvarjalno, skrbno in spretno raziskoval možnosti te priljubljene likovno-literarne zvrsti, ki jo sam sicer raje uvršča v literaturo kakor v likovno umetnost. Beseda mu narekuje slog, risbo prilagaja besedi. Rad se poigrava in skače iz humorja v realizem, iz socialnih tem v znanstveno fantastiko, iz karikatur v abstrakcijo ali znakovno risbo. Vse to počne mojstrsko, z veliko humorja in očarljivosti, pa tudi provokativnosti. Velja za pravo legendo tudi kot avtor tisočev karikatur, naslovnic in ilustracij. Znan je kot angažirani avtor, ki se loteva aktualnih, pomembnih tem.” Njegovi stripi so do danes doživeli nad 40 različnih izdaj. Bosanske basni so leta 1999 prejele nagrado v Švici in Belgiji. Leta 2009 je postal prvi prejemnik nagrade Milka Bambiča za umetniške dosežke na področju stripa v Sloveniji. Leta 2010 je bil njegov opus razstavljen v Moderni galeriji v Ljubljani, trenutno pa njegovo razstavo gosti Cankarjev dom. Komaj dva tedna nazaj pa smo v Strip.art.nici Buch lahko Tomaža videli tudi v živo, ko je podpisoval končno tudi v slovenščino preveden album Lomm, ki ga bomo na Radiu Študent recenzirali nekje ob koncu prihodnjega tedna.

 

 

V bližnji Istri pa so na hrvaški strani v Dnevnom boravku Rojca v Puli ta teden odprli razstavo del striparke, akademske slikarke in aktivistke Helene Janečić pod naslovom Osijek-Berlin-Beograd. Ena od njenih junakinj je že po imenu zelo zgovorna Horny Dyke. Superjunakinja, ki pomaga ženskam pri vsakodnevnih opravilih. Je homoseksualka, ki ščiti svojih 10% populacije, ker ostalih 90 ščitijo Batman, Superman in ostali superheroji. Nosi precej netipičen kostim – bombažne majice, trenirko in čevlje brez pete. Poleg nje poznamo še hrvaške usperheroje kot so Lavanderman s Hvara, Super Di Dubravka Matakovića, Durica Ivice Bednjanca in Zlatka Krešimira Zimonića, ki v resnici niso superjunakinje ampak močni ženski liki. Horny Dyke so prvi stripi, s katerimi se je Helena Janečić predstavila javnosti. Horny Dyke je nastala po vzoru ameriške superjunakinje, katere avtorica ni povedala, postavila pa jo je v fiktivno mesto. Razstava se je odprla v torek in bo trajala kak mesec.

____________________________________________________________

NAPOVEDI:

V Radovljici je do 6. decembra v Šivčevi hiši mogoče videti razstavo Marka Kocipra: Jazbec s prijatelji. Prav Jazbec, ki ga poznamo iz albumov Jazbec in ostali svet ter Jazbec in otok mrtvih, ter nekdanji protagonist stripov časopisne priloge Dela - Polet, je tudi osrednji lik opusa na razstavi.

 

V četrtek so v okviru Dneva kulturne inovacije v Ljubljani otvorili razstavo stripov Risha Zine Kaos v Vodnikovi domačiji. Razstava je na ogled do 29. novembra.

 

18.11. se je otvorila v Galeriji Alkatraz na Metelkovi razstava Davida Krančana – Pijani zajec, ob izidu istoimenskega stripovskega albuma. Poleg predstavitve originalnih strani iz albuma je Krančan izvedel še niz stenskih poslikav o pijanem zajcu, ki ga je navdihnila pripovedka iz zbirke Zverinice iz Rezije. Zgodbo je po pripovedovanju Dorine Čunkine zapisal Milko Matičetov. Krančan se je z rezijanskimi pripovedkami ukvarjal že lani, ko so skupaj s Kajo Avberšek in Andrejem Štularjem izdali trilogijo klasičnih pripovedk v stripu. Krančan je ustvaril strip Grdina. Razstava je na ogled do 11. decembra.

 

David Krančan bo tudi eden od dveh gostov na tokratnem Stripolisu – v torek, 24.11. ob 20:00 v Kinu Šiška nadaljujejo s stripovskimi pogovori. Poleg Davida Krančana bo nov strip predstavil tudi scenarist stripa o Almi M. Karlin: Svetovljanki iz province, Marijan Pušavec, ki je strip naredil skupaj z risarjem Jakobom Klemenčičem.

 

26. novembra pa se v Pritličju na Mestnem trgu 2 odpira razstava Izarja Lunačka. Na tako imenovanem razobesu bo pregled petnajstih let njegovega dela za splet in časopise, kot so Slovenske novice, Delo, Sobotna priloga, Dnevnikov objektiv, Pil Plus in Mladina, pa tudi nekaj najnovejših del.

 

V Puli je tudi sejem knjige med 3 in 12. decembrom, oz. Sajam knjige. Med 146 uredniki, izdajatelji, književniki, prevajalci, likovniki in podobno, se bo tam odvijal tudi program v sodelovanju s festivalom Art&Music, delavnice stripa, Book Forever in projekcije dokumentarcev, tudi 4 razstave in Dan knjižničara. Če imamo na slovenskem knjižnem sejmu na podobi Mustra letos imajo oni tokrat podpisanega nagrajevanega stripovskega ilustratorja Danijela Žeželja, ki se je lani mudil in risal tudi po Ljubljani.

 

RAZPIS

Natečaj Živel strip! Živela animacija! 2016

Več na: http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip_15/index.html

 

POVEZAVE

Comic4Syria https://www.facebook.com/Comic4Syria/?fref=ts

animiran strip Comic4Syria https://www.youtube.com/watch?v=2HO7YrkgLRk

Creative memory of the Syrian Revolution http://www.creativememory.org/?cat=858

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness