11. 12. 2012 – 18.00

Trend

Audio file

Trend nagrade

 

Včeraj so „nagrado trend“ podelili dvanajstič. Ob veselem kulturnem dogodku se nam je zdelo pomembno podati tudi kratko zgodovino te nagrade.

O tem smo vprašali ustanoviteljico Jožico Brodarič: 

 

* Izjava se nahaja v celotnem posnetku oddaje.

Po tem kratkem uvodu v zgodovino nagrade trend naj vam zaupamo letošnje nagrajence. Nagrado za življenjsko delo je dobil Stojan Kerbler, pionir in spiritus agens slovenske fotografije. Za ustvarjanje na področju animacije je nagrado trend prejel Rok Predin. Za modno oblikovanje so dobili nagrado YOUNG & SQUAT, skupina 11 mladih ustvarjalcev, katerim sta pri delu pomagala že afirmirana Nataša Peršuh in Zoran Garevski. Za konceptualni arhitekturni dosežek pa je nagrajenih več posameznikov in firm, ki so sodelovali pri izpeljavi projekta KSEVT, Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij Vitanje. 

Pogovorili smo se z dvema dobitnikoma, s Sašo Sedlačkom in Rokom Predinom. Za področje vizualnih umetnosti je žirija nagradila Sedlačka za družbeno angažirano razstavo „Supertrash“, kjer se s humorjem loteva zahtevnih aktualnih tem in ki jo ne nazadnje razstavlja tudi po svetu. Pogovorili smo se z umetnikom o njegovih zadnjih desetih letih umetniškega raziskovanja na področju ekologije, ki so zaobjeta v „Supertrashu“ : 

* Izjava se nahaja v celotnem posnetku oddaje.

Alternativo težkim življenjskim pogojem umetnikov v Sloveniji je naslednji Trendov nagrajenec,

Rok Predin, poiskal v Londonu. Pogovorili smo se tudi z njim:

* Izjava se nahaja v celotnem posnetku oddaje.

 

Ker vemo, da je kredibilnost katerekoli nagrade odvisna od ljudi, ki so v žiriji, smo povprašali o tem. Izvedeli pa smo, da o dodelitvi odločajo ljudje iz različnih področij, tako so letos  nagrajence izbirali Zdenka Badovinec, Blaž Peršin, Igor Španjol, oblikovalec Balant, arhitekti Čelik, Glažar, Hudnik, Kavčič in Vardjan, novinarke Šavel Burkart, Vegelj, Domijan, modni oblikovalec Rebek in sama Jožica Brodarič. Slednjo smo povprašali o pomenu žirije oziroma o načelih, po katerih izbirajo dobitnike:

* Izjava se nahaja v celotnem posnetku oddaje.

Čeprav „nagrada trend“ ni denarna, pa je zanimiv kulturni dogodek, po katerem ostane še obsežen katalog, v katerem Jožica Brodarič naredi “presek” zanimivih vizualnih del odhajajočega leta. 

V trendu je bila Iva A. Boras



 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.