22. 7. 2024 – 16.30

22072024 šmesni

Vir: zajem zaslona

_1_

glasba in temu podobno 

 

.: Prestolnica, najlepše mesto na svetu, de

Prulček / 20.00 / Cinnamon Sun / Alt Pop

Odtavajte ob zvokih Cinnamon Sun, avstralskega multiinštrumentalista, ki vas bo popeljal na glasbeno potovanje kot še noben drug! Njegova glasba je kot topla sapica, ki vas odpelje v tropski bar ob oranžnem zahodu sonca, kjer vse skrbi izginejo.

S svojim pristnim slogom ustvarjanja in ganljivimi besedili Cinnamon Sun ustvarja izjemno atmosfero. Ponosno se predstavlja kot 'one-man-band', in ustvarja neverjetne groove-je s pomočjo loopov in plastenja različnih inštrumentov. S širokim spektrom stilov, med katerimi so reggae, folk, hip hop in jazz, deli sporočila ljubezni, življenjskih izkušenj in okoljske ozaveščenosti.

 

ŠKUC / 19. – 28. 7. / Dobimo se pred Škucem

Z veseljem vas tudi letos vabimo, da se nam pridružite na  festivalu Dobimo se pred Škucem, ki bo potekal med 19. in 28. julijem 2024. Festival vam v vročih dnevih ponuja kulturno osvežitev na butičnem odru pred Galerijo Škuc, v hladnih notranjih prostorih galerije in v intimnem atriju. Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani.

Danes:

17.00 – Ustvarjalno2: Prenos fotografije na blago, delavnica za otroke in mlade, vodi Nina Pernat

18.00 –  Teater v galeriji in Pravljično druženje: Kobilica Milica prihiti na pomoč, kamišibaj predstava, Tina Zadnik, in Pravljično druženje z avtorico Mašo Cvar

18.30 – Poletne ustvarjalnice: Kralj živali, ustvarjalna delavnica, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)

20.00 – Muzika na Starem trgu: Falajček, etno

22.00 – Teater v Galeriji: Kaplja soli, gledališka predstava, Slovensko stalno gledališče Trst

 

 

.: ostalo po podalpski deželi 

+++ Festival In Memoriam prof. Peter Hafner [19. – 27. 7.] +++

Tradicionalni festival »In Memoriam prof. Peter Hafner« je v prvi vrsti je namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega polja.

 

Danes:

Rokodelski center Škofja Loka / 17.00 / Delavnica: Linorez

 Na delavnici linoreza bomo raziskovali eno izmed grafičnih tehnik visokega tiska. Zaradi minimalnih stroškov za opremo, se ga lahko loti prav vsak. Ukvarjali se bomo z iskanjem motiva preko zgodbe. Motiv boste lahko sestavili iz različnih vrst linoreza, črt, ploskev, belin… Osvojili boste osnovno znanje od prenosa motiva na linolej do tiska na papir ter blago.

Izkušnje niso pogoj za udeležbo delavnice. Telefoni za prerisovanje niso dovoljeni!

Delavnico vodi Brina Jenko.

*15€

 

Atrij ob dvorani KS Stara Loka / 19.00 / Razstava: Matjaž Peternelj 

Po nakupu prvega brezpilotnega letalnika, za katerega so ga navdušili zračni posnetki protestov severnoameriških staroselk proti naftovodu DAPL, je začel Matjaž Peternelj fotografirati naravo. Ta ga je namreč navduševala že od malih nog in tako sta se dve strasti združile v eno. V svoje fotografije pokrajine rad vključuje ljudi, saj s tem želi prikazati tako majhnost in krhkost človeka kot tudi dejstvo, da smo ljudje del narave. Razstava v okviru petnajste edicije festivala In Memoriam prof. Peter Hafner bo njegova prva.

Matjaž Peternelj (1983) se je s fotografijo povsem naključno pričel ukvarjati v mladinskem centru C.M.A.K. Cerkno, v katerem je na mnogih področjih deloval več let. Tam je tako iz zanimanja kot iz nuje/želje po izpopolnjenem arhivu fotografiral raznolike koncerte in druge dogodke. Dokumentiranje je sčasoma preraslo v resno zanimanje in poglabljanje v svet fotografije.

*đabe

 

Dvorana KS Stara Loka / 19.30 / Koncert: Kultivator (SLO), Green Crack (SLO), Tvrold (SLO)

Pisal se je 27. oktober 2023, ko se je v klubu Gromka odvil edinstveni dogodek z naslovom Powerviolence fešta, po katerem je postalo ne samo Crustalno Jasno, pač pa kristalno jasno, da trenutna samonikla scena jaha nov večji val punka v Sloveniji. Dogodek sta organizirala Ne kužim crew in Smedja, saj je slednji na dogodku predstavljal svojo zadnjo ploščo Smetobolje. Poleg Smedje so nastopile še domače zasedbe Ku-Ri-Boh!, TupaTupaTam, Gründ, Propad, CarlxJohnson in mostarska zasedba Crustalno Jasno. Koncertni večer je bil razprodan, zaznamovali so ga svojevrstna prijateljska toplina, igranje Yu-Gi-Oh! kart ter okus po češki Kofoli. 27. oktober se je v anale zapisal kot slovenski powerviolence praznik. (Sara Šabjan, Julian Lavrič ; SIGIC, Odzven)

KULTIVATOR je ansambel, ki reprezentira vas Smrjene v občini Škofljica in popestri delovni teden.

GREEN CRACK je postojnski ansambel, ki ga sestavljajo člani ansamblov CarlxJohnson, Nefarious Vermin, The Snot in kjer Mini (enkrat za spremembo) kraljuje na vokalu.

TVROLD je ansambel, ki je del domače powerviolence renesanse, a po instrumentariju bolj sodi v srednji vek.

*Brezplačno oz. prispevek po načelu ‘kolkor ma(s)te, tolko da(s)te’

 

_2_

odrske deske, otvoritve razstav, idr.

 

.: PLAC

Brez dvoma se na Linhartovi 43 kaj dogaja, čekni https://www.facebook.com/avtonomniPLAC

 

 

_3_

bioskopi

 

.: Kinodvor

Dvorana / 18.30 / Caravaggieva senca - L’ombra di Caravaggio

Michele Placido / Italija, Francija / 120 min / italijanščina

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.

 

Mala dvorana / 17.45 / Joan Baez: Jaz sem hrušč - Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor / ZDA / 2023 / 113 min / angleščina

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

 

Dvorana / 21.00 / Zver - La bête

Bertrand Bonello / Francija, Kanada / 2023 / 146 min / francoščina

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).

 

 

Ljubljanski grad / 21.30 / Radikal – Radical

Christopher Zalla / Mehika / 2023 / 125 min / španščina

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

 

 

 

Avtorji del

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.