Bojkotiran tork

Oddaja
22. 10. 2019 - 16.30

Metelkova mesto:

 

Channel Zero ob 19:00: Otvoritev razstave: Lenart Perko – CH0 Forged Lenart Perko je mojster mlajše generacije, ki na umetniški, edinstven način, kovaštvo obuja iz pozabe. Začel je povsem v drugih vodah – od oblikovanja, filozofije, teologije, andragogike, pedagogike do kiparstva, na koncu ga je zaneslo še v kovaštvo. Vstop prost!

 

Klub Gromka ob 21:00: Tatovi podob predstavljajo: ŽIVLJENJA IN SMRTI HPD-ja: Emanat nadaljuje s serijo »Tatovi podob predstavljajo« kjer članice_i skupine Feminalz podrobneje predstavijo enega od tehnoburlesknih likov. Po Urški Vohar v Matildi in njenih žemljicah, se bo letos predstavil in izpostavil vsestranski plesalec in perfomer Loup Abramovici, ki sliši na ime H.P.D. (Dr. HPD: O lajšanju ADHD-ja).

 

Izven:

 

Križanke, Viteška dvorana ob 19:30: Pevski obeti in pričakovanja

Klasična glasba

Vstop prost!

 

Španski borci ob 20:00: Sankofa razpira krila - koncert afriške glasbe

Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Ana Bezjak, Damaris Potočnik, Tomaž Kavšek, Malala , Ana Vipotnik, Igor Leonardi, Issiaka Sanou, Thierno Diallo, Tschimy Obenga, Maša Kagao Knez, Emina Baj & AfroKidz

Pevski zbor Sankofa združuje Afričane, njihove potomce ter prijatelje v skupnem petju afriških pesmi in letos obeležuje 10. obletnico. Zato bomo pripravili poseben praznik afriške glasbe s številnimi glasbenimi in plesnimi gosti.

15. 10. 2019 ob 20.00 v Centru kulture Španski borci

Cena vstopnice na dan koncerta: 15 EUR

 

Klub CD ob 20:00: Janez Dovč & Boštjan Gombač: Sounds of Slovenia

Boštjan Gombač, klarinet, piščali,  glas, pojoča žaga, zvočila;

Janez Dovč, harmonika, glas, synth bas, elektronika, topotalnik
Izkušena glasbenika, ljudska godca 21. stoletja, vas bosta ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji v sklopu obletnice pa premierno zaigrala tudi kopico svežih avtorskih skladb.

Vstopnina: 15 EUR

 

Hostel Celica ob 21:00: Sozvočja sveta – The Balkan Experience of Song and Ritual

Jelena Soro, vokal, oboa

Tea Vidmar, vokal

Brigita Marko, vokal

Dejan Jovanov, tolkala

The Balkan Experience of Song and Ritual je glasbena skupina, ki z avtorskimi aranžmaji predstavlja ljudsko glasbeno izročilo od Slovenije do Turčije. Skozi tradicionalno postavo (večglasno petje v spremljavi tolkal) glasbeniki iščejo nov, sodobnejši izraz v vsebinskem, harmonskem in izraznem kontekstu vpetosti v današnji prostor in čas. 
Z vključitvijo improvizacijskih in pripovednih momentov, ljudsko pesem razširijo v "sedaj" in jo tako še bolj približajo sodobnemu poslušalcu.

Sledil bo Celični jam.
Brez vstopnine

 

Kino Šiška, Katedrala ob 21:00: JONATHAN

Izkušene reške rockerje Jonathan, ki so nas s svojim energičnim in prodornim nastopom med drugim prepričali kot predskupina Editors decembra 2015 v Kinu Šiška, bomo na odru Katedrale ponovno videli z brezplačnim koncertom ob predstavitvi mesta Reka – Evropska prestolnica kulture 2020!

Njihovo glasbo že od prvenca Bliss (2014) primerjajo s skupinami, kot so Interpol, Placebo, The Strokes in Franz Ferdinand, z omenjeno izdajo pa so si prislužili tudi nominacijo za najboljšega novega izvajalca leta 2015 na hrvaških glasbenih nagradah Porin. Njihov komad “Wake Up Call” iz lanskoletnega mini albuma On Hold je postal glasbeno ozadje predstavitvenega videa Reka – Evropska prestolnica kulture 2020 – kako zveni v živo, preverite v Kinu Šiška na njihovem brezplačnem koncertu!

brezplačni koncert ob predstavitvi mesta Reka - EPK 2020

vstop prost

 

Teater, odrske deske, gledališče in drugo:

 

PTL ob 17:30: Tanja Zgonc: Poklon

buto / butoh
Avtorstvo, koreografija in izvedba: TANJA ZGONC

Kostumografija: ALAN HRANITELJ

Avtorska glasba: ALDO KUMAR

Oblikovanje svetlobe: ANDREJ HAJDINJAK

Kreativna producentka, asistenca: KATJA SOMRAK

Produkcija: PLESNI TEATER LJUBLJANA

Vstopnina: 12/8 EUR

 

MGL:

Veliki oder ob 18:00: Tartuffe

Komedija

mala scena ob 20:00: Anja Krušnik Cirnski: Ure, dnevi, čas

Po motivih romana Ure (The Hours) Michaela Cunninghama, 2019
režiserka: Mojca Madon

Drama Ure, dnevi, čas je nastala po motivih romana Ure Michaela Cunninghama. Razdrobljeno, fragmentarno dramsko besedilo ob pomoči montaže prikazuje en dan življenja treh žensk. Te živijo v različnih zgodovinskih obdobjih in na različnih koncih sveta: pisateljica Virginia Woolf v predmestju povojnega Londona (1923), gospodinja Laura Brown v povojnem Los Angelesu (1949) in Clarissa Vaughan konec drugega tisočletja v New Yorku. Druži jih slavna knjiga Virginie Woolf Gospa Dalloway: Virginia jo seveda piše, Laura bere, Clarissa pa živi. Vsaka izmed njih se spoprijema z urami dneva. Pri tem pa ne gre zgolj za splošno, nedoločeno minevanje časa, temveč za čas, ure, dneve, v katerih opazujemo njihovo lastno minevanje in ginevanje v neuresničenih željah. Po romanu je bil posnet tudi film Ure do večnosti (2002) z znamenitimi igralkami Meryl Streep, Nicole Kidman in Julianne Moore.

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:00: Saloma

 

Mini teater ob 20:00: Judovski pes

Kravitz jezikovno spretno in s srhljivo domiselnimi podobami in metaforami opisuje dogodke druge svetovne vojne, kot jih doživlja nenavadno občutljiv in pronicljiv judovski pes. Močna in pretresljiva pripoved.

 

10ka, klub smeha ob 21:00: 10kina Jesenska Komedija - No Escape from Balkan

Prostovoljni prispevki

 

- - - -

 

Galerija ŠKUC ob 19:00: Sočasje, dolgočasje in izvenčasje

Kiparska razstava

Razstava prikazuje raznoliko produkcijo nove, konceptualno močne generacije mlajših ustvarjalk, ki so oziroma so bile še nedavno študentke Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, a so s svojim umetniškim nastopom že pritegnile pozornost javnosti. Četudi se njihovi pristopi med seboj razlikujejo in obravnavajo različne tematike, so skupne točke njihovih heterogenih umetniških praks in pristopov očitne. Ena izmed njih je hibridnost; uporaba raznorodnih medijev, materialov in praks kaže na zmožnost kritične refleksije avtoric, njihovo fleksibilnost in ustvarjalno svobodo, ki išče navdih v svetu okoli nas.

Vstopnina: 1 EUR gratis: študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, samozaposleni v kulturi

 

Vodnikova domačija Šiška ob 19:00: Vodstvo po razstavi Minevanja

Vabimo na javno vodstvo po razstavi Minevanja po kateri bosta popeljali avtorici, ilustratorka Marta Bartolj in industrijska oblikovalka Andreja Pogačar.

Na ta dan bo galerija odprta med 10. in 21. uro. Vabljeni!

Več o razstavi na.

*Dogodek je brezplačen.

Brez vstopnine

 

- - - -

 

Knjigarna Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ob 17:00: Besedna postaja: O Ferdinandu de Saussurju in jezikoslovju

Ferdinand de Saussure, Splošno jezikoslovje (Studia humanitatis, prevedla: Saša Jerele)
Tokratna Besedna postaja gosti oba urednika in pisca spremnih študij k novemu slovenskemu prevodu Saussurjevega Splošnega jezikoslovja (1916). Saussurjeva knjiga je ključen jezikoslovni tekst, ki je začrtala mnoge smeri jezikoslovnega raziskovanja v 20. in 21. stoletju. Knjiga Splošno jezikoslovje še dandanes privablja številne mislece v humanistiki in družboslovju, da se opredelijo glede njenih temeljnih izhodišč. Knjigo bosta predstavila doc. dr. Jože Vogrinc in izr. prof. dr. Primož Vitez.
Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

MGLC ob 18:00: Literarni pogovor: Damir Avdić

Drugi gost v ciklusu letošnjih literarnih pogovorov v Švicariji bo pisec, pesnik in glasbenik Damir Avdić. Z njim se bo pogovarjala Mojca Kumerdej. Dogodek je del celoletnega programa MGLC – Švicarije, ki se v zasledovanju slogana skupnost, umetnost in narava v letu 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti.
Literarni pogovor, ki je med drugim posvečen analiziranju razmerja med dokumentarnostjo in fikcijo v literaturi, gosti pisatelja, pesnika in glasbenika Damirja Avdića, ki bo predstavil svoje poglede na lastno literarno in glasbeno prakso ter vsa njuna presečišča. Njegova literarna praksa izhaja iz glasbe, od začetkov v klasični rock zasedbi Rupa u zidu, do samostojne glasbene poti, kjer se udejstvuje kot epski ljudski pevec, komentator družbenih pojavov in nekonvencionalni pripovedovalec zgodb. V preteklih letih je izdal več knjižnih del kot na primer romana Enter Džehenem (2009) in Ne želim da pobijedim (2014) ter pesniško zbirko Kuda sestro (2011). Pogovor bo tako odprl nekatera vprašanja o dokumentarnosti in subjektivnosti v literaturi, glasbi in publicistiki.
 

KAPSULA ob 18:00: Moja zgodba - Tina Tomšič: Sporočanje univerzalnih feminističnih sporočil skozi lokalno slikovno perspektivo

nov ciklus javnih pogovorov in predstavitev

Tina Tomšič se študijsko loteva dela slikarke, ilustratorke in scenaristke Tine Dobrajc, ki v svojih slikah upodablja predvsem ženske (deklice), oblečene v elemente slovenske narodne noše. Tina Tomšič bo govorila o podobah, ki s feminističnimi predznakom presegajo lokalni kontekst in se spreminjajo v podobe z globalnim vplivom.

Z veseljem napovedujemo nov programski ciklus Moja zgodba, ki je namenjen javni predstavi ustvarjanja, raziskovanja in dela, ki ga kreativni posamezniki želijo neformalno deliti s svojimi kolegi in širšo javnostjo.
Lahko gre za misel, umetniško prakso, delo, raziskovalno delo.
Obliko predstavitve puščamo odprto, vsak si jo lahko oblikuje sam.
Ponujamo prostor za dialog, izmenjavo idej in misli, učenje in povezovanje.
Prvi seriji štirih dogodkov v oktobru in novembru, sledi nadaljevanje v prvi polovici leta 2020.

Brez vstopnine

 

Galerija Srečišče ob 19:00: Andreja Štepec: EDIT PAF

Pesnice o pesnicah

Vabljene in vabljeni na oktobrsko srečanje Pesnic s knjigo

Andreja Štepec se je rodila leta 1986 na Jesenicah in je diplomantka italijanskega jezika in književnosti in profesor pedagogike in andragogike. Njene pesmi so bile objavljene v revijah I.D.I.O.T., Sex Zin in Lud Literatura ter prevedene v nemški jezik. V sklopu nemško govoreče pesniške platforme Babelsprech je gostovala v Literaturhausu na Dunaju in na konferenci Babelsprecha v Liechtensteinu. Pri založbi LUD Šerpa je maja 2018 izšel njen pesniški prvenec z naslovom Edit Paf. Občasno prevaja iz angleškega jezika in deluje v okviru različnih pedagoških projektov ter tudi kot vzgojiteljica in animatorka pri Zavodu za letovanje in rekreacijo otrok.

Srečanje vodi Barbara Korun.

Brez vstopnine

 

Trubarjeva hiša literature:

17:00 Predstavitev knjig avtorice Katjuše Kosovel (literarni dogodek)

Vabljeni na predstavitev knjig iz Ulice lepih misli. Predstavitev bo povezovala ga. Tjaša Zorc. Program bosta popestrili Nina Kosovel in Maja Marinič.

19:00 Okrogla miza ob 130. obletnici Heideggerjevega rojstva (okrogla miza)

Martin Heidegger, čigar ime je v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja završalo najprej skozi nemški intelektualni prostor kot napoved »skritega kralja« (Hannah Arendt) prihajajoče filozofije in kasneje, z objavo Biti in časa, postopno dasiravno radikalno preoblikovalo filozofsko krajino dvajsetega stoletja, je s prebuditvijo vprašanja po smislu biti prevzgojil naša ušesa in nas uglasil z njeno glagolsko zvočnostjo. Vpliv Heideggerjeve misli tudi danes presega ozke okvire fenomenološko-hermenevtičnih razprav, kar nenazadnje kažejo različni vidiki razvijanja njegovih temeljnih postavk, ki jih bomo poskušali osvetliti na prihajajočem dogodku in ki nas postavljajo pred vprašanje njene epohalnosti v smislu zavezujočnosti vračanja k njenemu izvornemu miselnemu izkustvu. V tem oziru nas naslovno vprašanje »Ime koga je Heidegger?«, ki na prvi pogled evocira biografsko naravnano zanimanje, pravzaprav postavlja pred uganko lastne sodobnosti, ki jo po eni strani predpostavlja Heideggerjevo mišljenje, po drugi plati pa sama sodobnost določa, kako avtorja razlagamo oziroma pristopamo k njegovemu besedilu.

Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral Tadej Urbanija, bodo sodelovali dr. Mateja Kurir, dr. Uroš Milić in dr. Andrej Božič.

 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: 100 let Franceta Štiglica

19:00 Tistega lepega dne, France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1962, 35mm, 1.66, čb, 83'

V primorski vasi, ki je bila med obema vojnama pod Italijo, so vsi prebivalci Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije zasmehovani bratje, ki so se pridružili fašistom. France Štiglic je film posnel po scenariju, ki sta ga z Andrejem Hiengom spisala po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Čistokrvna klasika in eden najbolj komičnih dosežkov slovenske kinematografije.

21:00 Svet na Kajžarju, France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1952, 35mm, 1.37, čb, 99'

Mladina gradi, France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1946, 35mm, 1.37, čb, 17'43''
Film o mladinskih delovnih brigadah v slogu Jorisa Ivensa.
Svet na Kajžarju, France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1952, 35mm, 1.37, čb, 99'
Slovensko podeželje, Haloze v povojnih letih, ko je nova oblast odvzela zemljo cerkvi in "kulakom" ter začela ustanavljati zadruge. Viničar Vračko, ki je med vojno najprej simpatiziral z Nemci, potem pa s partizani, se na pobudo soproge z družino preseli v prazno "gosposko hišo", drugi viničarji pa zasedejo cerkveno zidanico in v njej priredijo veselico, ki jo poskuša prekiniti vodilni predstavnik reakcionarnih sil – kulakov, cerkve in okupatorjevih kolaborantov.

 

Kinodvor:

17:00 Vila Mirna (La quietud), Pablo Trapero / Argentina / 2018 / 117'

»To je intimen film o ženskem svetu in sestrstvu. Glavni junakinji Eugenia in Mia sta si na začetku zgodbe, ko ju opazujemo iz iste začetne perspektive, zelo podobni. V nadaljevanju pa začne zgodba slediti različnima potema, ki sta si ju izbrali v življenju, ter ju sooči z vznemirjujočo preteklostjo njunih staršev.«

19:30 Deževen dan v New Yorku (A Rainy Day in New York), Woody Allen / ZDA / 2019 / 92'

Ljubezenska pustolovščina Woodyja Allena, ki se odigra na romantičnem ozadju deževnega New Yorka.

21:30 Bolečina in slava (Dolor y gloria), Pedro Almodóvar / Španija / 2019 / 113'

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

Mala dvorana ob 18:30 in 20:30: Pritisk (Push), Fredrik Gertten / Švedska / 2019 / 92 min / angleščina, francoščina, italijanščina, korejščina, nemščina, španščina

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness