Kr kulturno

Oddaja
posh sir
15. 2. 2024 - 16.30

_1_

glasba etc.

 

.: Metelkova 

Klub Gromka / 20.30 / Moonlee koncert: DAMIR AVDIĆ

Ostrobesedni popisovalec našega vsakdana Damir Avdić se v četrtek, 15.2., vrača na oder Kluba Gromka na Metelkovi, da nas še enkrat več prestreli z mesnatimi in provokativnimi stihi, ostrimi kitarskimi riffi in brezkompromisno odrsko prezenco. Eden in edini - Damir Avdić. Vabljeni. 

vrata: 20:30, koncert: 21:00

*10 EUR

 

.: ostala Ljubljana 

Cankarjev dom, Gallusova dvorana / 19.30 / Souad Massi

Dama iz Alžirije v francoskem objemu!

Souad Massi, vodilni glas, kitara; Malik Kerrouche, kitara; Guy Nsangue, bas; Maamoun Dehane, bobni; Mokrane Adlani, violina

Glasbo iz Alžirije smo pri nas spoznavali predvsem ob velikih zvezdnikih, ki so izhajali iz tradicije raï glasbe, kot so Khaled, Cheb Mami ali Rachid Taha. Med damami smo v živo spoznali le tradicionalistko Hasno El Becharia, medtem ko je bila urbana folk tradicija kantavtorjev in kantavtoric prezrta. In če je bil pokojni Idir največje ime med moškimi izvajalci, je Souad Massi med ženskimi.

*16,00 | 20,00 | 24,00 | 28,00 EUR

14,00 | 18,00 | 22,00 | 25,00 EUR za mlajše od 25, starejše od 65 ali upokojence 

 

Prulček / 20.00 / Excite! Krautrock & Psychedelic

Julijan Erič in njegovi prijatelji bodo poskrbeli za dve uri zvokov trancea in elektro ambienta, ki bodo delovali skoraj halucinogeno. Koncert vas bo popeljal v 70. leta, ko so glasbeniki preizkušali meje zvoka in glasbe. Ne zamudite nepozabnega glasbenega dogodka v živo, ki bo navdušil vse ljubitelje te edinstvene glasbene zvrsti.

Zasedba:

-Anja Trobec - Klaviature, Vokal

-Marko Petrič - Bas, Klaviature

-Igor Leonardi - Kitara, Elektronika

-Enos Kugler - Bobni

-Julijan Erič - Kitara, Vokal

 

Kino Šiška, dvorana katedrala / 19.00 / KATAKLYSM + FLESHGOD APOCALYPSE + STILL BIRTH

Tako je –  napovedujemo leden konec sveta ali pa vsaj verjetno popularnega ljubljanskega koncertnega prizorišča, ki – tako kot druga prizorišča po svetu – mora pretrpeti napad kanadskega death metal monsterja. Kataklysm se vračajo – spet, res je, a vedno jih hočemo nazaj. Ker ubijajo. Jasno in glasno.

Poleg KATAKLYSM bodo nastopili še italjanski FLESHGOD APCALYPSE, ki jih domači odri že dobro poznajo in pa nemški death metalci STILLBIRTH, ki si še utirajo pot na večje odre.

*predprodaja 32 €

na dan 37 €

 

SiTi Teater / 20.00 / BigBand@SiTi – Poklon Petru Ugrinu

koncert Big Banda RTV Slovenija, dir. Tadej Tomšič

Ob 80. obletnici rojstva izjemnega glasbenika, slovenskega trobentača, violinista in skladatelja, nekdanjega solista in dirigenta Big Banda RTV Slovenija bomo prisluhnili nekaterim najboljšim skladbam Petra Ugrina za jazzovski orkester.

 

 

.: Zagreb

Klub Močvara / 20.00 / Virvel, Kiki i Kaleido

U goste nam se vraćaju beogradski shoegaze/post rock doajeni Virvel, a podržat će ih mlada slovenska kantautorica Kiki, kao i dragi nam te uvijek dobrodošli lokalci Kaleido.

Vrata 19:30, koncerti 20:30

Upad u pretprodaji: 8 €

Upad na dan događanja: 11 €

Upad je besplatan mlađima od 18 godina.

 

 

_2_

teater, razstave, ipd.

 

.: Meta

Jalla Jalla / 17.00 / Ustvarjallajalla - Likovna delavnica s tekstilom

Tekstil postane v naših rokah material za slikanje, oblika, barva, tekstura, poteza.. Kar je nekoč bila tvoja srajca, postane na naši sliki oblak, trava, hiša, veter, glava.. Tvoj nekoč priljubljeni pulover naj bo obesek za ključe, torbica ali ena stran vzglavnika. Se vidimo!

 

Klub Tiffany / 21.00 / Himbofikacija

V klub Tiffany prihaja Himbofikacija! Kralji slovenske drag scene namreč pripravljajo prav poseben show! Z vami bodo: Dorijan Mavrični, Profesor Pederik, Johnny Smash in Uranus Sparkles. Da pa se lahko po nastopu še malo podružite z našimi kralji, pa bo za kratek DJ program poskrbela naša DJ Anemagenta. 

*7 €

 

 

.: PLAC

11.00-14.00 - Cirkuška vadba/Open space for circus practice (stara kuhna) 

17.00 - Ljudska menza PLAC 

18.00 - 8. marec od začetkov jugoslovanskega feminizma do danes - Iskra

V sklopu politično-kulturnega izobraževanja na PLACu bo 15. 2. ob 18.uri potekal dogodek 8. marec od začetkov jugoslovanskega feminizma do danes. Slednjega pripravljamo v Delovnem odboru za feminizem društva Iskra.

19.00 - Mu Aikido (telovadnica)

19.00-20.30 - Aerial silk delavnica (stara kuhna)

21.00 - JazzKlubMezzoforte Tradicionalnefreestylekaraoke & Jamsession

 

 

.: Mladinc

Nova pošta / 20.00 / Noli me tangere

Ali lahko ločimo med umetnikom in umetnino? In če lahko – kako to storiti? Klemen Kovačič je v gledališkem eseju Noli me tangere avtorice in soigralke Drage Potočnjak na pol zares postavljen pred to nalogo, a v bistvu zgolj zato, da bi se skupaj z njo soočil z nečim bolj bistvenim, in sicer: Zakaj si ta vprašanja zastavljamo samo takrat, ko je umetnik oziroma umetnica obremenjen ali obremenjena s prtljago spornih političnih in osebnih stališč ter neprimernih ali celo kaznivih dejanj? Handke, Riefenstahl, Rupnik? Ob teh zgodbah mnogokrat čutimo zadrego, zato z njimi ravnamo v rokavicah, Draga in Klemen pa si jih v svojem eseju snameta ter se zadeve lotita poglobljeno in neusmiljeno.

 

 

.: Drama

 Veliki oder / 17.00 / Kar hočete

Komedija Dvanajsta noč ali Kar hočete sodi med najpogosteje uprizarjane Shakespearove komedije. Nastajala je med letoma 1600 in 1602, prvič pa je bila uprizorjena na dvoru kraljice Elizabete I. na svečnico leta 1602.

Glavna junakinja plemiška hči Viola se reši iz brodoloma nekje v Iliriji in v tujem kraju poskuša poskrbeti za svojo eksistenco s službo pri lokalnem plemstvu. Ker grofica Olivia zaradi žalovanja za bratom ne sprejema nikogar, se Viola preobleče v moškega in se zaposli pri vojvodi Orsinu kot njegov sluga Cesario ... 

 

 

.: ostala Ljubljana

Center za poezijo Tomaža Šalamuna / 20.00 / Lenart Sušnik: Napalm

Predstavitev pesniške zbirke

Lenart Sušnik bo predstavljal svojo novo pesniško zbirko Napalm (IA, 2024), dogodek bo moderiral Dejan Koban.

*đabe

 

Stara mestna elektrarna / 20.00 / Via negativa: Ne me jbt

Spektakel o vseprisotnem diktatu podobe in o svobodi, skriti v temi. O umetnosti in umetelnosti. O dejstvu in videzu dejstva. O fotofilni kulturi in temni naravi.

Ne me jbt je derivat projekta Ne me silit, da povem, kaj mislim, ki smo ga prvič izvedli 14-15-16 aprila 2023. Po številnih pripombah in na temelju strokovnih mnenj, ki smo jih prejeli po prvih izvedbah, smo se odločili, da nepreklicno odstopamo od prvotno zamišljene verzije. Po temeljitem premisleku smo sprejeli sklep, da uvedemo nekatere strukturne in kadrovske spremembe, ki po našem mnenju predstavljajo dobro osnovo za nadaljnji razvoj tega projekta. Februarja bosta vodenje projekta prevzela Lucija Ostan Vejrup in Luka Piletič. Vsem, ki ste si lanskega aprila projekt Ne me silit, da povem, kaj mislim že ogledali, se iskreno opravičujemo in vas obveščamo, da vam za ogled februarskih izvedb Ne me jbt, ob predložitvi stare vstopnice, nudimo brezplačne nove vstopnice. Število sedežev je omejeno.

*10€, 7€ (dijaki, študentje/students) 

 

Galerija DobraVaga / 19.00 / appointMENT 8.0______MUSIC POSTER EXHIBITION

V letošnjem letu se bo odvila že osma edicija razstavno-prodajnega projekta glasbenih plakatov appointMENT.

Letošnja edicija projekta appointMENT predstavlja sodelovanje slovenskih in srbskih umetnikov, ter Kulturnega centra Kula. Razstava plakatov bo istočasno potekala v DobriVagi, kot tudi v Kuli v Beogradu. Dolgoletni, že skoraj tradicionalni projekt, s pomočjo ustvarjalcev, ki prihajajo iz različnih področij ustvarjanja, vsako leto predstavi pester in raznovrsten nabor plakatov, ki bodo letos ustvarjeni v tehniki digitalnega tiska.

VSTOP PROST

15. 2. - 6. 4. 2024

 

 

Galerija P74 / 19.00 / Mina Fina – Vsakdanje, vsak dan je / Every day I have to

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Vsakdanje, vsak dan je / Everyday I Have To Mine Fine v Galerijo P74, v četrtek, 15. februarja 2024 med 19.00 in 21.00 uro.

Razstava bo na ogled do 15. marca 2024 po običajnem odpiralnem času galerije (ponedeljek – petek, 12.00 – 18.00, izven uradnih ur po dogovoru).

 

Pritličje / 17.00 / Kaj pa dijaško delo?

Neplačano delo, izkoriščanje na delovnem mestu, fizične, psihične ali spolne zlorabe s strani šefov, zaposlenih ali strank …

Naredili smo anketo in problematiki dodali številke. Rezultate bomo predstavili na okrogli mizi o dijaškem delu, 15. 2. 2024 v lokalu Pritličje (Mestni trg 2) ob 17.00.

Anketo bodo z nami analizirali ter odgovarjali na naša vprašanja strokovnjaki s področja dijaškega dela. 

Pridružili se nam bodo:

⁠♡ vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić

 sodelavka sindikata Mladi plus Urška Cocej

 strokovna vodja e- Študentskega Servisa dr. Vesna Miloševič Zupančič

 vodja posredovanja dela na e- Študentskem Servisu Carmen Zajc, spec. manag. 

 psihologinja na Srednji šoli tehniških strok Šiška Eva Kramar

 v.d. podpredsednica za nacionalne mladinske politike Mladinskega sveta Slovenije Ines Korošec

 

Vodnikova domačija center / 18.00 / Novi dijak – Literarni večer branja vojne poezije

V duhu grozot, ki se trenutno odvijajo v Palestini in Ukrajini, dijaško društvo Novi dijak vabi na dogodek branja vojne poezije. Poezijo, ki je nastala v različnih vojnih obdobjih 20. in 21. stoletja, bodisi napisana iz zaledja bodisi kot refleksija grozot iz prvih bojnih vrst, veže nit človeške izkušnje. Menimo, da je človeška izkušnja smiseln fokus, posebej v času zaznamovanim z masovno količino podatkov in radikalizacije mnenj, v katerem pogosto ostanemo otopeli. Večer bo zaokrožen s pomensko vezanim glasbenim ozadjem izpod rok mladih glasbenikov. Lepo vabljeni!

 

_3_

Kino kino kino 

 

.: Kinoteka

Dvorana Silvana Furlana / 19.00 / Trpljenje device Orleanske

Devico Orleansko (Renée Falconetti) privedejo v veliko palačo Rouen, kjer jo na inkvizicijskem sodišču po ure in ure izprašuje zbor duhovnikov. Dekle se vprašanjem izogiba. Molči, zato jo mučijo, dokler ne izgubi zavesti. Obsodijo jo na večno trpljenje, ji v znak sramote obrijejo glavo in jo naposled sežgejo na grmadi pred razjarjeno množico. Spomenik filmske zgodovine.

Glasbena spremljava v živo: Tomaž Grom. Cena vstopnice izjemoma 8 EUR.

 

.: Kinodvor

Dvorana / 15.50 / Interesno območje - The Zone of Interest

Jonathan Glazer / ZDA, Poljska, Velika Britanija / 2023 / 106 min / nemščina

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

 

Dvorana / 18.15 / Bartonova akademija - The Holdovers

Alexander Payne / ZDA / 2023 / 133 min / angleščina

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

 

Dvorana / 21.00 / Vsi mi tujci - All of Us Strangers

Andrew Haigh / Velika Britanija, ZDA / 2023 / 105 min / angleščina

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

 

 

.: drugi bioskopi 

Festival Gorniškega filma se dogaja, ako ste gamsi 

https://gorniski.si/festival/program/

 

//

Vir slike.

//

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness