Mestni napovednik

Mestni napovednik

Oddaja
6. 11. 2020 - 16.30

__glasba__

Narodni dom Maribor, ob 20.00

Marko Grobler in Danijel Marinič, prenos koncerta v živo.

Marko Grobler je leta 1999 ustanovil skupino Ezl ek s katero je izdal CD Hitim zgubljen skoz' mesto, po razpadu skupine pa nadaljuje samostojno glasbeno pot. Trikrat je nastopil na Kantfestu -kantavtorskem festivalu v Rušah in prejel 1., 2. in 3. nagrado.

Na odru se bo Marku pridružil še Danijel Marinič, ki velja že nekaj časa za enega bolj kreativnih slovenskih harmonikašev, ki med drugim deluje tudi kot glasbeni učitelj in mentor v različnih glasbenih projektih.

Ogled na https://www.youtube.com/user/NARODNIDOMMARIBOR?reload=9 ali https://www.facebook.com/narodni.dom.maribor

 

__predstava__

 

SNG Nova Gorica, ob 20.00

Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel).

Koncert poezije Srečka Kosovela (1904–1926) postavlja v ospredje njegovo misel, ki se domala neverjetno prilega današnjemu trenutku, ko izrazi potrebo po spremembi obstoječega družbenega reda.

Predstava prvenstveno nagovarja mlade, nosilce prihodnosti, uprizoritveno pa se naslanja na konstruktivizem, čigar estetiko je Kosovel povezal z etiko. Njegov klic po prenovi človeka, po človeku kot "poosebljenem etosu", je preveden v gledališko razvejan preplet uglasbenega in vizualiziranega izbora družbeno angažiranih besedil, dopolnjen pa z vnosom (esejističnih) proznih odlomkov, ki k revolucionarnemu tonu gledališkega krika po človečanstvu prispeva še obliko bolj umirjenega angažmaja.

Spletni ogled.

 

__razstava__

 

Aksioma, od 12.00 do 20.55

Z otvoritvijo razstave Oblomo: Zaposlen z nedelom Aksioma predstavlja povsem nov format: #pridimimo in #pokukajnot 

Projektni prostor Aksioma bo v sredo na stežaj odprl svoja okna in vas povabil k lenarjenju. Na računalniških tablicah, dostopnih z ulice, boste lahko kovali kriptovalute. Pokukali boste lahko v Oblomo market, kjer vam (ne) bo v pomoč naša speča “prodajalka” in zapravljali z Oblomo zaslužkom. Največji lenuhi pa boste lahko rudarili kar iz udobja domačega kavča.

Razstava Saša Sedlačka bo združila štiri prostore – galerijskega, javnega, zasebnega in internetnega. Ne-delali boste lahko v katerem koli izmed njih, #drivein pa bo za vas odprt vsak dan do 20:55. Naj se vaša lenoba splača!

 

__še več spletnega pohajkovanja__

 

https://bsf.si/sl/ filmi

https://dsaf.si/asset/JkSDDhQN7yCjeuueE animirani filmi

https://www.drama.si/o-drami/drama_center/zvocne-drame/prijava-v-zvocno-knjiznico zvočne drame

https://artsandculture.google.com/partner/natural-history-museum muzeji

http://www.youtube.com/watch?v=FtrZUIkkJIg&list=PL450C0B17B8CC8520&index=54 slovenske klasike 

 

__radioaktivno__

 

RŠ, ob 21.00

V Senzorami predstavljamo pionirko drone glasbe Eliane Radigue, ki je aktivna že od leta 1950 dalje, slišali bomo njeno 10 minutno meditacijo iz leta 2013.

Kot kontrast pionirki bomo raziskovali še sekvencirane repeticije sodobne italjanske skladateljice in producentke Caterine Barbieri, povezovalni moment oddaje pa je ustanovitelj založbe Important records John Brian Jr., ki pa je na založbi dela obeh producentk tudi izdal.

Še kako pomembna je založba Important priča dejstvo o bogati diskografiji s preko 500 izdajami v zadnjih 20. letih, med drugimi so tam izdali James Blackshaw, Jozef Van Wissem, Catherine Christer Hennix, Duane Pitre, The Thirteenth Assembly, David Rothenberg, Christina Kubisch in Merzbow.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.