Mestu pobegneš, mestnemu nikoli

Mestu pobegneš, mestnemu nikoli

Oddaja
15. 1. 2020 - 16.30

::::::::: Metelkova ::::::::::

klub Ch0, ob 20h
Zima v obeležju Šalamunove poezije
Ob peti obletnici smrti Tomaža Šalamuna JSKD izdaja knjižico z izborom petnajstih še neobjavljenih pesmi. Ob tej priložnosti organiziramo veliko branje poezije, ki ga bo uvedel krajši pogovor in interpretacija celotnega zvezka.
Vsi in vse, ki bi radi-e prebrali-e nekaj svojih in Tomaževih pesmi (5-7 minut), vabimo, da se čimprej prijavite na naslednji mejl: vsekarsemobjeljeuslo@gmail.com.
Na vas bodo seveda čakali tudi izvodi knjižice Vse kar sem objel je ušlo. Naklada je precej nizka, zato pohitite na dogodek, ki bo, obljubljamo, vsaj približno zanimiv.
Grafično podobo in knjižico je oblikovala Anja Romih.
20.00 / vrata
20.30 / pogovor z Miho Mauričem, ki ga bo vodil Dejan Koban
20.50 / vokalna interpretacija celotnega zvezka
21.10 / branje (moderira Dejan Koban)
“In Slovenci in drugi Jugoslovani
so samo zavistno zijali.”
Vstopnina: 3€
Priporočeni prostovoljni prispevek za knjižico je 7 evrov.

 

::::::: glasba in drugo :::::::

Klub K4, ob 18h
Poleg open decksov se bo igral playstation4

:::: iz koncertnega zapovednika :::::

Izola, Park Pietro Coppo, ob 18h
vokalna skupina Jazzva
vstop prost

Zalog, Dvorana ČS Polje
vokalna skupina Aurora
10eur

:::::: Razstave in debate ::::

Aksioma, ob 22h
Elisa Giardina Papa: Čiščenje čustvenih podatkov
Elisa Giardina Papa bo na razstavi , predstavila tretji del serije, ki raziskuje, kako digitalne ekonomije in avtomatizacija preoblikujejo delo in oskrbo. Po delih Technologies of Care (Tehnologije oskrbe, 2016) in Labor of Sleep (Delo spanja, 2017) se nova video instalacija z naslovom The Cleaning of Emotional Data (Čiščenje čustvenih podatkov) osredotoča na človeško delo pri kategorizaciji ogromnih količin vizualnih podatkov, ki se uporabljajo za učenje algoritmov prepoznavanja čustev. Razstava vključuje tudi serijo velikih del iz tekstila, razvitih v sodelovanju z Michaelom Grahamom iz Savant Studios (Brooklyn, NY), ki prevprašujejo in spodkopavajo normativna in zgodovinska razumevanja čustev.

Slovenski etnografski muzej, ob 17h
Bosi. Obuti. Sezuti (prvo vodstvo z avtorico razstave dr. Janjo Žagar)
Razstava Bosi. Obuti. Sezuti. govori o sobivanju nog in obuval, njihovih spremenljivih oblikah in pomenih v prostoru in času ter njihovih vlogah v organizaciji individualnih mikro svetov. Razstavna pripoved izhaja iz univerzalno človeškega, opredmetena pa je predvsem z gradivom, pričevalnim za slovenske in deloma evropske razmere. Mestoma jo dopolnjujejo »eksoti« zunajevropskih kultur in gradivo, ki sodi v sodobni globalni svet.
3/6eur

Akademski kolegij, ob 18h
Redni sestanek iniciative Kje bomo pa jutri spali

Filofaks, ob 18h
Ošlaj in Pribac o evtanaziji
Soočenje dveh filozofskih pozicij.

:::;:: GLEDALIŠČE ::::::

Lutkovno gledališče Ljubljana, ob 17h
Lutkovna miniaturka o minevanju
Včasih je bil gospod Avgust mlad in močan, zdaj je star in utrujen. Večina časa samo sedi in razmišlja o svojem življenju. Imel je ženo Viktorijo, ki je bila črna kot noč in lepa kot sončen dan, šest majhnih, navihanih otrok, tri crkljanja na dan, 728 kumar v svojem življenju … ter sem ter tja kakšno pošto v nabiralniku. Gospod Avgust vsako jutro skrbno preveri, ali je dobil kakšno pošto. Tudi ko se počuti zelo slabo ...
❗️Predstava se odvija v Kulturnici na Židovski stezi 1. Vstop po začetku predstave ni mogoč.
5eur

SNG Drama (kavarna), ob 17.00
Južnoslovanski večer - Biće bolje z Danilom Kišem
Srbski kulturni center Danilo Kiš od leta 2009 skrbi za vezi med srbskim in slovenskim prostorom. Vodja projektov Irena Vujčić Pavlović in urednica Biljana Žikić bosta na prvem letošnjem večeru predstavili delovanje društva in aktualni projekt z naslovom #MANJŠINENAMREŽI, v okviru katerega so med drugim potekale tudi delavnice kreativnega pisanja, namenjene avtorjem, ki pišejo v jezikih s področja bivše Jugoslavije. Rezultat celoletnega sodelovanja, dvojezični zbornik pesmi in kratkih zgodb Biće bolje/Bo že, bo predstavila vodja delavnice, pesnica in pisateljica Lidija Dimkovska. O svoji ustvarjalski izkušnji bodo spregovorile avtorice Biljana Žikić, Alena Begić in Snježana Vračar Mihelač, prisluhnili pa bomo tudi njihovim besedilom.
Pogovor bosta vodila Maja Kovač in Sašo Puljarević. Brezplačne vstopnice za pogovor dobite pri blagajni Drame. Število vstopnic je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

SNG Drama, ob 19.30
Gospa z morja (Henrik Ibsen)
Ellida je del družine, ki živi v majhnem skandinavskem mestu. To naselje je tako rekoč odrezano od sveta. Med veličastne fjorde, strme pečine in vetrovne vrhove le redkokdaj zaide kakšen tujec. Mestece na severu zaživi samo poleti, ko ga napolnijo letoviščarji. Takrat začnejo počasni parniki obljubljati, da je nekje daleč stran boljše in lepše življenje. Parniki s seboj pripeljejo upanje. To poletje jih bo obiskal družinski prijatelj in nekdanji inštruktor otrok, gospod Arnholm. Njegov prihod bo zlagoma odstrl tančice skrivnostne preteklosti in kot v kakšni psihološki detektivki razkril zamolčano družinsko zgodbo, kjer so vsi odnosi trdno prepleteni med seboj.
Velikan norveške dramatike v središče svoje zgodbe, ki se poigrava z norveško mitologijo, postavi vprašanje partnerskega odnosa. Med divjimi slikami skandinavske pokrajine analizira psihološke mehanizme ljubezni. 

MGL, ob 19.30
Ventilator (glasbena komedija po motivih Pahljače Carla Goldonija)
Pahljačo, kot se glasi izvirni naslov te komedije, je Carlo Goldoni napisal leta 1763 v francoščini in jo prvič uprizoril v Comédie-Italienne v Parizu. Premiera ni bila uspešna, zato jo je predelal in jo leto zatem z velikim uspehom uprizoril v beneškem gledališču San Luca.
Tokrat bo Goldonijeva komedija postavljena v čas po koncu civilizacije, na ruševinah sveta, kjer se srečajo ljudje, ki ne govorijo istega jezika in se vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Vročina je tako neznosna, da podnevi spijo in se razživijo šele ponoči.

::::::: KINO :::::::

Kinodvor
17.30 iOtok (Miha Čelar) /// iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.
18.15 Polsestra (Damjan Kozole) /// Odtujeni polsestri iz Izole sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.
19.30 Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem (Henrik Georgsson) /// Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, avtorja Milenijske trilogije, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.
20.30 Moj najboljši profil (Safy Nebbou) /// Zgodba o ljubezni, hrepenenju in osamljenosti v dobi družabnih medijev. Juliette Binoche v vlogi ženske, ujete med fantazijo in resničnost.

Kinoteka
Dokumentarni filmi AGRFT
---Tudi jaz vidim
Lana Bregar, Slovenija, 2019, DCP, 2.35, barvni, 16’
V filmu sledimo trem slepim posameznikom, ki odstirajo izkušnjo izgube vida.
---Trezi
Sara Polanc, Slovenija, 2019, DCP, 16:9, barvni, 14’
S filmom vstopimo v življenje sedemdesetletne gospe, ki še vedno sama skrbi za odročno kmetijo.
---Alzheimer Cafe
Martin Draksler, Slovenija, 2019, DCP, 16:9, barvni, 18’
Intimna zgodba Jožice in Ivana, ki sta se po sedemdesetih letih skupnega življenja preselila v dom starejših občanov.
Projekciji sledi pogovor z avtorji.
V sodelovanju z AGRFT
Brezplačne vstopnice na dan projekcije
 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness