Na svidenje v naslednji apokalipsi

Oddaja
30. 8. 2021 - 16.30

Ne/glasba:

 

Gala hala ob 19:00: Dirty Skunks: Morost, Siderean

Dirty Skunks nadaljujejo svoj lanski koncertni cikel ‘Puste nas delat! Hočmo koncerte!’ Po julijskem heavy metalu, tokrat še doza domačega death metala, Morost in Siderean.

Ljubljanski bend Morost je zatočišče za izražanje družbeno nekompatibilnih misli in občutkov somišljenikov. Kjer drugačnost ni samo čudna, temveč tudi cenjena in nujna. Metal v kvalitetni obliki, za ljubitelje naporne glasbe. Astralni popotniki Siderean pa predstavljajo glasbo s svojega prvenca Lost on Void’s Horizon, ki so ga pred kratkim izdali pri norveški založbi Edged Circle Productions. Svoje progresivne death metal groteske bogatijo tako z atmosfero kot z disonanco in vas v old-school abstrakciji vabijo v višave.

Music policy: death metal

Vstopnina: 10 € z rezervacijo, 12 € brez

Rezervacije je potrebno prevzeti od 20h.

Režim: PCT

*v primeru dežja se prireditev prestavi!

 

Cankarjev dom, Štihova dvorana ob 19:30: S. McNeff: Onkraj vrta (Beyond The Garden)

Komorna opera

Onkraj vrta je komorna opera priznanega britanskega skladatelja Stephena McNeffa na libreto Aoife Mannix, ki je v Sloveniji septembra 2020 doživela krstno izvedbo.

Zgodbo libreta navdihuje odnos med Almo Mahler in njeno hčerko Manon Gropius, ki je umrla pri osemnajstih letih. Razmerje med likoma je zapleteno, sega od toplo intimnega do hladno formalnega. Starejša ženska ostaja nespremenjena, imigrantka, zaprta v svoje stanovanje sredi šestdesetih let 20. stoletja v New Yorku, medtem ko se zdi, da druga ženska postaja vse mlajša. Zgodba se vrača do velike noči 1934 in se skorajda razblini v spomin. Si je starejša ženska navzočnost mlajše ves čas le domišljala ...?

Teme raziskujejo spomin, izgubo in obžalovanje. Kako svojo preteklost oblikujemo tako, da ustreza naši življenjski pripovedi, in kaj če obstaja sila, ki nas prisili, da se soočimo z drugo resnico? Opera obravnava odnose med starejšimi in mlajšimi ljudmi, starši in otroki, materami in hčerkami, obenem pa tudi temo, kako se spopadati z veliko izgubo.

Vstopnina: 12,00 EUR
 

Razstave, predstave, predavanja...

 

Intimni oder GT22, Maribor ob 20:00: Prestopi: Več nas bo, prej bo te igre konec?

Realna situacija, v kateri se znajdejo štirje posamezniki. Kako delovati kot skupina? Kako lahko podpremo drug drugega, če smo si različni? Ali je naša različnost lahko odskočna deska ali je ovira? Lahko skupaj sploh kaj ustvarimo?

Štirje smo. Prvi pozna pravila igre, ve, da ta ni pravična, ampak jo mora odigrati do konca. Drugi ne ve, kaj dela, kaj si želi, s čim se ukvarja. Vse, kar si želi tretji, je, da se spozabi in živi v trenutku. Četrti je tukaj in opazuje, pozira kot jabolko in čaka na spremembe.

Kot skupina štirih funkcioniramo v dopolnjevanju, vsak prinaša svoj svet na oder in dopolnjuje drugega.

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22 in Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju s Hišino lutkovno akademijo s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Predstavi sledi klepet.

Vstopnina znaša 5 evrov. Vstopnice so na voljo na spletni strani in na prizorišču eno uro pred dogodkom.

 

- - -

 

Herkulov vodnjak, Levstikov trg od 18:00 do 19:00: Pravljice pri vodnjaku - 1. dan

Pravljice na način kamišibaj gledališča

F. Milčinski: GUSARSKA – priredba, likovna podoba in izvedba: Rok Glavan
B. Grimm: UŠIKA IN BOLHICA – likovna podoba: Špela Trobec, priredba in izvedba: Irena Rajh
Ljudska: JANČEK JEŽEK – likovna podoba: Jure Engelsberger, priredba in izvedba: Jerca Cvetko in Jure Engelsberger
Ruska ljudska: ZELENJAVA – likovna podoba: Katarina Batagelj, priredba in izvedba: Rok Glavan
F. Prešeren: POVODNI MOŽ – priredba, likovna podoba in izvedba: Jure Engelsberger
Taborniška: FUZBAL SMO ŠPILAL – likovna podoba: Jure Engelsberger, priredba in izvedba: Jerca Cvetko in Jure Engelsberger

Prireditve bodo potekale v skladu s takrat veljavnimi odloki o izvedbi kulturnih prireditev v času zaostrenih razmer zaradi covida. V primeru slabega vremena bo prireditev odpovedana oziroma prestavljena na drugo lokacijo. Morebitno odpoved bomo objavili na naši spletni strani ter naši Facebook strani. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Vse prireditve so brezplačne!

 

Pred ŠKUCem ob 18:00: O'živela knjiga, otroški festival, 2/8

O botrih in botricah, rezijanske pravljice v izvedbi Polone Prosen in Katarine Šetinc

Dečavnica, delavnica kreativnega pisanja za mlade, vodi pisateljica Suzana Tratnik

Origami kazalke, ustvarjalna delavnica, vodi Jurka Jeran

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka: počitnice

 

Kinodvor:

18:30 Krt (El Agente Topo), Maite Alberdi / Čile / 2020 / 84’

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

21:00 Ne pogreb, temveč vstajenje (This Is Not a Burial, It's a Resurrection), Lemohang Jeremiah Mosese / Južna Afrika, Italija / 2019 / 120’

V gorah Lesota se osemdesetletna vdova poslavlja od življenja in ureja svoj pogreb. A ko začne njeni vasi pretiti preseljevanje zaradi gradnje zbiralnika, se v njej prebudi silovita volja do življenja in v svoji skupnosti vžge iskrico upora.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.