Nedela

Nedela

Oddaja
2. 8. 2020 - 16.30

– Š E  L J U B L J E N A –

Dobimo se pred Škucem, 24. 7.–2. 8.

12.00 – Podmladek  5, zaključni dogodek študentske pop-up razstave
17.00 – Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2: Sitotisk express: Svoboda, delavnico za otroke in mlade vodita Meta Žvokelj in Anka Doblekar
18.00 – Poletne ustvarjalnice: Cirkus fantasticus, cirkuško delavnico za otroke vodi Danijela Zajc
19.00 – Chilli Space večer na vrtu

Palača Kazina, 18.00: Koncert študentov violončela – Mojstrski tečaji 68. LF
Profesor: Jens-Peter Maintz
Brezplačne vstopnice rezervirate tukaj.

Prešernov trg, 18.00: Moja Slovenija – To so bili časi!
Izmenjevalnica zgodb z Ljubljanskih ulic

Ljubljana je moje mesto in mesto, mojih staršev in starih staršev. Moj oče mi je že kot deklici pripovedoval, kaj vse se je dogalo po ulicah, parkih, tržnicah in celo strehah Ljubljane, jaz pa sem z odprtimi usti vse to srkala vase. Kako sem očetu zavidala kopanje v Ljubljanici, plezanje po strehah secesijskih hiš na Miklošičevi! Kako sem strmela v babico, ko mi je pripovedovala o tem, da se je kot droben deklič pozimi s smučmi na rami odpravila peš od Trnovega do Ljubljanskega gradu na smučanje! Vsaka stavba, vsak tlakovec, vsak most, grič in celo drevo ima v Ljubljani svojo zgodbo. Dobimo se na Prešernovem trgu! Trajanje do dve uri po starem delu mesta in do kopališča Ilirija in pivovarne Union ter nazaj v mesto. S kolesi ali po dogovoru peš. Prispevek: 15  € / osebo ali zgodba (menjava vodenje za zgodbo). Informacije in rezervacije: obvezne prijave na eclipse.ajda@gmail.com do sobote do 17h ("aja shit, zamudili boste", A. S.).

SEM, 18.00: Arkan Al Nawas: Vesolje deluje, vodstvo z avtorjem
Prijazno vas vabimo na vodeni ogled razstave Vesolje deluje z avtorjem Arkanom Al Nawasom. Razstava Vesolje deluje je opredmeteno, upodobljeno in ubesedeno sosledje življenjskih prelomnic in pomembnih odločitev Arkana Al Nawasa, ki so bistveno vplivale na njegovo razumevanje sebe in okolja, v katerem živi. Pred nami razpre doživljanje svojih otroških in mladostnih let v Iraku, ki jih je zaokrožil kot študent v obdobju gibanja neuvrščenih na študiju arhitekture v Ljubljani. Po številnih ovirah pri iskanju zaposlitve je ustanovil svoje podjetje in postal sam svoj šef. Tisto, kar bogati njegovo življenje, pa zanj niso materialne dobrine, temveč stiki z ljudmi. Odnosi, še zlasti družinski, mu predstavljajo temelj srečnega življenja, kar ga je vodilo tudi pri vzgoji otrok. Njegovo pripadanje različnim prostorom preči kulture, zgodovino in geografijo, ki v nenehnem dialogu predstavljajo navdih za njegovo umetniško ustvarjanje. Prost vstop! Prijave na vodstvo sprejemamo do en dan pred dogodkom in so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na 01 / 3008 745. Po opravljeni rezervaciji svojo vstopnico lahko prevzamete na recepciji SEM na dan dogodka do 17.50. Število oseb na vodstvu je omejeno.

Galerija Vžigalica, do 18.00: A dela? // Is it working?
Na razstavi A dela? so predstavljene novejše produkcije transdisciplinarne raziskovalne in razvojne platforme ZKM | Hertz-Lab, ki pod okriljem medijskega centra ZKM Karlsruhe od leta 2017 združuje Inštitut za vizualne medije ter Inštitut za glasbo in akustiko. Sodelujoči umetniki in raziskovalci se v okviru inovacijskega centra Hertz-Lab osredotočajo na možnosti ustvarjanja in oblikovanja v času pospešenega tehnološkega napredka ter digitalizacije. Razstava predstavlja dela, ki uporabljajo različne predstavne in vmesniške strategije ter digitalne tehnologije za dosego raznolikih modalitet interaktivnosti. Razstava 𝗔 𝗱𝗲𝗹𝗮? je uvod v istoimenski festival, ki ga med 24. in 28. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani organizira Društvo Ljudmila v okviru evropske mreže raziskovalnih, izobraževalnih in umetnostnih institucij EASTN-DC. Ta na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije obravnava nove premike v digitalni paradigmi, s poudarkom na interaktivnih, haptičnih in multimodalnih principih.

Podrobnosti:
Zbirka glasbenih orodij 𝗠𝘂𝘀𝗶𝗰 𝗧𝗮𝗯𝗹𝗲 obiskovalca vabi k spoznavanju različnih principov algoritemskega komponiranja glasbe. Sledi načelom odprtega dela, aktivne udeležbe in opolnomočenja gledalca ter deluje predvsem kot didaktično orodje. Interaktivna zvočna instalacija Dana Wilcoxa 𝗧𝗲𝘁𝗵𝗲𝗿 udeleženca zaplete v igro, katere pravila ta spoznava skozi interakcijo s prožnim fizičnim vmesnikom. Tega sestavljajo krogle na napetih elastičnih vrvicah in sistem računalniškega vida, ki položaj in gibanje delcev prevaja v dinamično elektronsko zvočno krajino, ki v interakciji z obiskovalcem niha med potencialnim in kinetičnim. V zvočni instalaciji Götza Dipperja 𝗠𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻𝗴𝗲𝗿'𝘀 𝗥𝗲𝗽𝗼𝗿𝘁 je poslušalec ob spremljanju mnoštva pripovedovalcev, ki posredujejo splet fragmentiranih poročil antičnih grških slov, v procesu sestavljanja pomena uspešen le občasno. Pripoved se nenehno lomi in preobraža v nov pripovedni tok, kar v ospredje postavlja predvsem akt recepcije in interpretacije ter pozornost poslušalca preusmeri k razbiranju delovanja algoritma. Aplikacija 𝗠𝗼𝗻𝗼𝗰𝗮𝘂𝘀𝗲 Yannicka Hofmanna uporabnika namenoma postavlja v skrajno pasivno, zamejeno vlogo. Z drsanjem po ekranu lahko z vsebino zgolj simpatizira ali ne. Delo tako posredno ironizira sam pojem interaktivnosti, ki je znotraj novomedijskega diskurza vse prej kot nevtralen. Naenkrat predstavlja tako eno bistvenih opredelitev medijske umetnosti, ki naj bi omogočala svobodno in kritično refleksijo ter rabo tehnoloških medijev, kot tudi posredno sredstvo discipliniranja in omejevanja uporabniške oz. gledalske izkušnje.

Muzej novejše zgodovine Slovenije, 17.00: Fotoaparat in vojna, javno vodstvo
Na prvo nedeljo v avgustu, 2. 8. 2020, ob 17. uri vas vabimo na brezplačno vodstvo z avtorico razstave, Katarino Jurjavčič. Razstava Fotoaparat in vojna: fotografije druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije prikazuje izbrana dela znanih in neznanih, profesionalnih in amaterskih fotografov ter ponuja vpogled v neprecenljiv del slovenske vizualne kulturne zgodovine. Število udeležencev je omejeno, zato lepo prosimo za prijave na: info@muzej-nz.si do najkasneje 31. julija 2020. Več o razstavi. Vsako prvo nedeljo v mesecu je vstop v muzej prost.

Narodna galerija, do 18.00: Prost vstop v stalno zbirko Narodne galerije
Prvo nedeljo v avgustu vas vabimo k brezplačnemu ogledu stalne zbirke umetnosti na Slovenskem.

 

– D E C E N T R A L I Z A C I J I C A –

Amfiteater Avditorija Portorož, 20.00: I Filarmonici di Roma & Uto Ughi

Komorni orkester »I Filarmonici di Roma« (prej »Orchestra da camera di Santa Cecilia«) že od svoje ustanovitve uživa veliko podporo strokovne kritike in občinstva. Koncertiral je pod vodstvom dirigentov, kot so Giulini, Sawallisch, Pretre, Metha, Zecchi in Menuhin ter s solisti, kot so Milstein, Menuhin, Stefanato, Asciolla, Campanella, Vasary, Gazzelloni, Szeryng, Rostropovič, Rubinstein. Trenutno intenzivno sodeluje s solistom Utom Ughijem. Orkester ustvarja z najpomembnejšimi koncertnimi družbami in koncertira v humanitarne namene v sodelovanju z nevladno organizacijo Amnesty International, Združenjem za raziskave raka, Mater Terezijo in organizacijo FAO.
Uto Ughi je na svoj izjemni talent opozoril že v rani mladosti: ko je bil star sedem let, je prvič nastopil pred publiko z izvedbo Bachove Ciaccone iz Partite za violino št. 2 ter nekaj Paganinijevih Capric. Izobraževal se je pod mentorstvom Georgeja Enescujam, ki je bil učitelj tudi velikega Yehudija Menuhina. Pri rosnih dvanajstih letih so kritiki o njem zapisali: »Uta Ughija naj se obravnava kot umetniško in tehnično zrelega koncertista.«

Skeširanje: 12/8 €

Grad Snežnik, 1.–2. avgust: Floating festival, današnji program

V luči virusa ustvarjamo umetniško platformo, katere cilj je, med drugim, potencirati vse NIJZ regulacije v performativno obliko. Zato bodo obiskovalce po velikem snežniskem parku usmerjale velike lutke, hoduljarji in zvočno-vizualne instalacije. Zato se bodo gledalci porazgubili po travnikih, gozdovih ali med skalovjem ob grajskem jezercu. Predstave in glasbene izkušnje za nekaj gledalcev in gledališke intervencije se bodo izmenjevale z glasbenimi dogodki, ki bodo kdaj zaobjeli celoten grad in razširili avditorij na celotno polje. Ob vstopu si bo obiskovalec ustvaril in nadel masko ter postal Zofija. V soboto in nedeljo od 16. ure do večera se bosta odvila dva ločena in raznolika omnibusa, ki bosta združevala lutkovne predstave, koncerte etno in etno-fusion glasbe, uličnih intervencij, plesa, multimedialnih dogodkov in performensa.

 

– K I N Č I –

Kinodvor:
16.15 / Dvorana: Naprej, Dan Scanlon
Nova fantazijska dogodivščina studia Pixar/Disney, ki nas spomni, da je čarobnost vsepovsod in v vsakem od nas. // Sodobna tehnologija je povsem izpodrinila čarobnost – tudi v fantazijskem svetu, v katerem živita Ian in Barley. Življenje je s hitrimi avtomobili, pralnimi stroji in telefoni bolj preprosto in udobno, vendar tudi manj razburljivo. Čarobnost pa spet preplavi svet, ko Ian in Barley prejmeta skrivnostno sporočilo pokojnega očeta. Pred njima je razburljivo popotovanje, polno zapletov in spoznanj.
19.00 / Dvorana: Carmine Street Guitars, Ron Mann
Pet dni v življenju trgovine s kitarami v Greenwhich Villageu, kamor med drugim zahajajo Jim Jarmusch, Bob Dylan, Lou Reed in Patti Smith. // V Greenwich Villageu, ki je nekoč veljal za središče newyorškega boemskega življenja, zdaj kraljujejo drage restavracije in dizajnerski butiki. Toda ena trgovina v samem srcu četrti se trmasto upira gentrifikaciji. To je Carmine Street Guitars, kjer mojster Rick Kelly in njegova mlada vajenka ročno izdelujeta kitare iz lesa, najdenega v starih hotelih, barih, cerkvah in drugih okoliških zgradbah. Kitare, narejene iz teh »kosti mesta«, niso videti in ne zvenijo kot nobena druga kitara, zato so med Kellyjevimi strankami ikone kot Bob Dylan, Lou Reed, Patti Smith in Jim Jarmusch.
21.30 / Ljubljanski grad: Kam si izginila, Bernadette?, Richard Linklater, Film pod zvezdami
Navdihujoča komedija o materi, ki po letih žrtvovanja za družino spet odkrije svojo ustvarjalno strast. Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) temelji na knjižni uspešnici Marie Semple Kam si šla, Bernadette. // Bernadette Fox živi z bistroumno najstniško hčerko Bee in možem Elgiejem, uspešnim Microsoftovim inovatorjem, v čudoviti razpadajoči hiši v Seattlu. A Bernadette ni le ljubeča mati in žena, nekoč je bila namreč ena najslavnejših arhitektk na losangeleški sceni …
21.30 / Dvorana: Zlata rokavica, Fatih Akin
Fatih Akin (Z glavo skozi zid, Kuhinja z dušo, Obupana) ustvari srh zbujajoči portret zloglasnega serijskega morilca Fritza Honke, ki je v sedemdesetih letih sejal grozo in strah po hamburški rdeči četrti. // Film spremlja Honko v njegovem najljubšem baru Zlata rokavica, kjer si pijanci, prostitutke in druge osamljene duše lajšajo bolečine s popivanjem in poslušanjem osladnih šlagerjev … Film je posnet po istoimenskem romanu.

Slovenska kinoteka, Metelkova ploščad:
Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder) / 9. Festival frankofonskega filma
21.30: Maraton afriškega filma

Srečno pot, Sim, Moustapha Alassane, Niger, 1966, 16mm, 1.37, čb, 7', svp.
Kralj krastač se poda na pompozno turnejo po sosednjih državah, ko pa se zmagoslavno vrne domov, na svojem prestolu najde vsiljivca.
Kokoa, Moustapha Alassane, Niger, 1985, 35mm, 1.37, barvni, 14', svp.
Alassane z animacijo lutk preobrazi nigerijski tradicionalni šport lutte (rokoborbo) v satirično zmešnjavo.
Delo, Souleymane Cissé, Mali, 1978, 16mm (posneto na 35mm), 1.37, barvni, 93', fp, svp.
Deček z malijskega podeželja, ki dela kot barra (nosač prtljage) v Bamaku, se nekega dne spoprijatelji z mladim inženirjem, ki mu pomaga pri težavah s policijo in mu priskrbi službo v tovarni. Inženir, ki študira v Evropi, poskuša v tovarni razširiti svoje napredne ideje. Začne voditi sindikat, ki je pod nadzorom lastnika tovarne, in se zaplete v spor z vodstvom tovarne. Politična drama o vprašanjih etike in skrbi za lastne interese.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.