Omrežen napovednik

Omrežen napovednik

Oddaja
10. 11. 2020 - 16.30

ŠKUC ob 17:00: REZ! - Mala šola aktivističnega videa

REZ! - Mala šola aktivističnega videa je cikel brezplačnih delavnic in predavanj namenjenih mladim v okviru katerih bomo skozi medij umetniškega videa obravnavali pereče družbene problematike in pojave.

V okviru projekta se bomo veliko naučili o filmski in video produkciji, postprodukciji, scenaristiki, uporabi tehnologije, ki jo imamo na voljo (na primer mobilni telefoni) za izvedbo video dela in še marsikaj drugega. Prav tako bomo raziskovali, reflektirali in debatirali o perečih družbenih problematikah, ki se nam zdijo pomembne ter iskali najboljše načine, da, skozi medij umetniškega videa, o teh tematikah spregovorimo. Nastala video dela bodo objavljena na spletni strani projekta ter bodo tako dostopna tudi širši javnosti.

Skozi projekt bomo tako aktivno spoznali celoten proces ustvarjanja družbeno angažiranega umetniškega dela v mediju videa - od izbire teme, raziskovanja materiala vezanega na temo, snovanja vsebine in dramaturgije projekta do tehnične izvedbe projekta. Predvsem se bomo spoznavali, družili, zabavali in potrudili, da skozi svoja umetniška dela prispevamo ustvarjanju boljšega sveta.

Mentorica projekta je izkušena pedagoginja, intermedijska umetnica, videastka in režiserka Valerie Wolf Gang.

 

Park Tivoli, frekvenca FM 88.8MHz od 18:00 do 19:00: Manja Ristić: Sonična ontologija malomarnosti // lokacijski sprehod

Sonična ontologija malomarnosti je del kontinuirane umetniške raziskave, ki temelji na poslušanju zapuščenih prostorov in krajin, ki jih je človek s svojo prisotnostjo in izkoriščanjem korenito preoblikoval, zdaj pa so znova “izročeni” Naravi in si prilaščajo svoj prostor. Jedro kompozicijske strukture se tako vpenja v opuščeno post-gradbeno območje megastrukture v Stožicah, plasti mnemopoetičnih zvočnih sledi pa izvirajo iz opuščenih kamnolomov apnenca z otoka Korčula v južni Dalmaciji, kot so Glogovac, Lenga in Vrnik, pa tudi iz opuščenih rudnikov in jam z apnencem v Fruški gori v Vojvodini na severu Srbije. Poetični poudarek je usmerjen v dinamičnost in teksture voda ter vodnih mikro okolij, ki so gradniki formativno-reproduktivnih okolij in tako pomembni za procese ohranjanja biodiverzitete.

Natančna navodila za lokacijske FM sprehode najdete na tej povezavi: http://www.steklenik.si/.../uploads/2020/10/navodilaFIN.pdf vabimo vas k aktivnemu, individualnemu poslušanju na prostem, ob sprehodu po parku Tivoli.

Brez vstopnine

 

Vodnikova domačija ob 18:00: Znanstveno kazalo: To so buče!

V današnji poplavi podatkov, med katerimi narašča delež tako lažnih novic kot dezinformacij, je skorajda nemogoče razbirati katere od vsebin, ki se nam ponujajo, so resnične in katere ne, kdo govori resnico in kdo ne.

Knjiga evolucijskega biologa Carla Bergstroma in raziskovalca podatkov Jevina Westa Calling Bullshit: The Art of Skepticism in a Data-Driven World (2020) je poskus spopada z vseprisotnim pojavom dezinformacij in lažnih novic, ki pa se osredotoča predvsem na kvantitativno podane podatke.

Avtorja na didaktičen način prikažeta na kaj moramo biti pozorni, da po nepotrebnem ne nasedemo vsemu, kar se prikazuje v obliki tabel, grafov, algoritmov in vizualijami ter nam podata napotke, kako naj se raje zanesemo na svojo glavo.

V pogovoru se bomo dotaknili vprašanj, kako prepoznati napačne podatke, kdaj so ti napačno predstavljeni in kaj so dobre prakse. Govorili bomo tudi o vzročnosti in korelacijah. Zaključili pa bomo, kot v knjigi z napotki, kako prepoznati buče in postati kritične bralke in bralci novic ter tudi znanstvenih del.

Gosta:
- MATEJ ZWITTER, novinar pri Oštro (Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji)
- JUNOŠ LUKAN, samostojni raziskovalec na Odseku za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Štefan

Z gostoma se bosta pogovarjali TEJA COLJA in dr. ZARJA MURŠIČ (Znanstvena redakcija Radia Študent).

Zumzum

 

Fejsbuk stran zavida Škrateljc ob 18:00: Reformatorji v stripu - V ŽIVO

Avtor Boštjan Gorenc - Pižama, ilustrator Jaka Vukotič, strokovni sodelavec in avtor spremne študije dr. Kozma Ahačič ter moderator Žiga Kump skozi nov strip predstavijo čas izida prvih slovenskih knjig in rojstva slovenskega knjižnega jezika.

Zakaj je čas prevajanja Dalmatinove Biblije ter prve slovenske slovnice Adama Bohoriča tako poseben in nas je kot Slovence za vedno zaznamoval? 

Dogodek je nastal v produkciji Kulturni dom Krško in zavoda Škrateljc ter v okviru obeležitve 500. letnice Adama Bohoriča.

Strip izpod nabrušenega peresa Boštjana Gorenca Pižame in z iskrivimi ilustracijami Jake Vukotiča, oboje podkrepljeno z znanstveno in akademsko roko dr. Kozma Ahačiča, vas bo navdušil in vam predstavil osebnosti slovenske reformacije! 

 

Ulca ob 19:00: Odprta ULCA | Drop-in | ONLINE

Zoom
Meeting ID: 889 0371 4474
Passcode: 882845

 

Ttubarjeva hiša litetature ob 20:00: Literarno novinarstvo – Mojca Širok in Leonora Flis

Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes? O tem bosta spregovorili Mojca Širok in Leonora Flis.

Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi:

Zumzum
Meeting ID: 973 0667 0652
Passcode: 686989

 

SNG Nova Gorica ob 20:00: Peggy Pickit vidi boga v obraz

Roland Schimmelpfennig: Peggy Pickit sieht das Gesicht Gottes

Tragikomično dramo Peggy Pickit vidi boga v obraz (2010) je priznani nemški dramatik Roland Schimmelpfennig prispeval za Afriško trilogijo, dramski projekt različnih (evropskih, afriških in severnoameriških) avtorjev, režiserjev in igralcev, ki tematizira zapletene odnose med Afriko in Zahodom.

Schimmelpfennig v teh odnosih, ki so, kakor pravi sam, prekruti in prekomplicirani, da bi jih lahko transformirali v dramsko umetnost, išče človeka. Gledališče je namreč najboljše prav v tem, da dá teoriji in delovanju globalnih ekonomskih struktur ime in človeški obraz. Tokrat sta to obraza dveh deklic, ki ju vidimo samo skozi oči štirih odraslih zahodnjakov in skozi njuni igrački. V njun obraz je pogledal režiser Primož Ekart, ki je tokrat prvič ustvarjal v novogoriškem gledališču.

 

Baza slovenskih filmov: https://bsf.si/sl

 

Soundwatch + UNERHÖRT! Festival glasbenega filma:

Piotr Macha, SIKSA | Poland | 2019 | 61 min (vizualni elektro nojz album Poljske kvir scene)

Marcel Derek Ramsay | Switzerland | 2019 | 91 min (švicaraski nojz eksperimentator Joke Lanz)

Dominique Caubet | France | 2019 | 62 min (Kako zgleda bit panker v Maroku?)

Več filmov in več informacij

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness