preko spleta v svet

preko spleta v svet

Oddaja
30. 10. 2020 - 16.30

-----> V svetu:

do 20.55 Aksioma: Sašo Sedlaček - Oblomo: Zaposlen z nedelom

Ko javno življenje zapira vrata, umetnost odpre okno. Z razstavo Oblomo: Zaposlen z nedelom Aksioma predstavlja povsem nov format: #pridimimo in #pokukajnot! Projektni prostor Aksioma bo v sredo na stežaj odprl svoja okna in vas povabil k lenarjenju. Na računalniških tablicah, dostopnih z ulice, boste lahko kovali kriptovalute. Pokukali boste lahko v Oblomo market, kjer vam (ne) bo v pomoč naša speča »prodajalka« in zapravljali z Oblomo zaslužkom. Največji lenuhi pa boste lahko rudarili kar iz udobja domačega kavča. 

Ali je lahko to, da ne počnemo nič, ultimativna oblika dela v dobi avtomatizacije? Z uporabo enakih tehnologij, ki nas sicer silijo, da smo neprenehoma aktivni, kot je npr. biometrija, projekt Oblomo spreminja našo neaktivnost, negibnost in lenobo v koristno dejavnost. Nekoč privilegirane vrednote, rezervirane za vladajoče razrede družbe, demokratizira, naše stališče do lenobe pa spremeni tako, da je ne vidimo več kot nizkotno, temveč kot plemenito lastnost. Tej pa doda tudi ekonomsko vrednost in kupno moč.

Kriptovalutna platforma Oblomo temelji na kombinaciji tehnologije veriženja blokov in strojnega učenja ter nagrajuje uporabnike za njihovo mirovanje z lastno kriptovaluto. Ko aplikacija zazna nedejavnost uporabnikov, jih nagradi z nakazilom kriptokovancev oblomo v njihovo e-denarnico. Virtualne kovance lahko porabijo v spletni trgovini na platformi, ki omogoča trgovanje prek oglasov in v kateri lahko s svojim nedelom nakupujejo raznovrstno blago in storitve. Platforma Oblomo je spletna aplikacija, ki deluje v brskalniku, zato jo lahko vsakdo uporablja na svojem telefonu, tablici ali računalniku, tako rekoč na katerikoli napravi z internetno povezavo in spletno kamero.

-----> Na spletu:

18.00 Galerija Alkatraz: Izrazi svoje upanje/Show Your Hope

V Galeriji Alkatraz (AKC Metelkova mesto) je od 26. do 31. oktobra postavljena razstava "Izrazi svoje upanje" - potujoča umetniška iniciativa Martina Voorbija alias Mr. Martina. Razstava sicer stoji zaklenjena za rešetkami, a se bo vsak dan na spletu od 26. do 31. oktobra ob 18.00 odvijal nov pripovedovalski performans iz galerije. Ta bo na ogled na Stripburgerjevi Facebook strani in na YouTube kanalu Strip Core TV.
Pod golim nebom je sklop projektov, v katerem so izpostavljene iniciative na prostem - pod golim nebom. Prvi v seriji je projekt Izrazi svoje upanje, v katerem se prepletata slikarstvo in pripovedovalski performans.

Show Your Hope (Izrazi svoje upanje) je potujoča umetniška iniciativa, katere pobudnik in glavno gonilo je nizozemski mož tisočerih talentov Martin Voorbij alias Mr. Martin. Njegov zaščitni znak je star rumen kamion, s katerim potuje po svetu, in ki se ob postankih spremeni v improvizirano razstavišče na prostem. Mr. Martin premore ogromno zbirko slikarskih del, ki so jih na temo upanja ustvarili umetniki iz vsega sveta in tudi iz Slovenije: zgodbe teh slik postanejo predmet svojevrstnih pripovedovalskih performansov, s katerimi karizmatični Mr. Martin na nepričakovanih lokacijah razveseljuje svojo publiko. Zaključek Mr. Martinove ture po Balkanu se bo odvil v Sloveniji, kjer se ob krajši razstavi v galeriji Alkatraz obeta še vrsta pripovedovalskih performansov na prostem - tako v Ljubljani kot v nekaterih drugih manjših krajih v okolici prestolnice. Zavidljiva zbirka slik uniformnega formata, a neštetih likovnih izrazov in poetik, gledalcem predoča številne zgodbe o upanju, o najrazličnejših človekovih hrepenenjih, sanjah, pa tudi razočaranjih, vse to pa na performansih začinjajo številne anekdote in prigode iniciatorja projekta.

Mr. Martin oz. MARTIN VOORBIJ je vsestranski ustvarjalec samouk, pobudnik in koordinator globalne potujoče razstave Izrazi svoje upanje, mojster pripovedovanja in improvizacije. Preden se je začel ukvarjati s projektom Izrazi svoje upanje, je deloval kot glasbenik oziroma kot glasbeni menedžer. Med drugim je bil sodelavec in koordinator organizacije 2B, kulturne garaže v Eindhovnu (1984–1996). Bil je tudi pobudnik in koordinator mirovnega urada Outpost v Sarajevu (1997–2001). Poleg tega se ukvarja tudi s pisanjem knjig, filmsko in razstavno produkcijo. Živi in deluje v Eindhovnu na Nizozemskem.

Produkcija: Forum Ljubljana, zavod za umetniško in kulturno produkcijo.
Koprodukcija: KUD Mreža, Divja misel. Projekt je del spremljevalnega programa Pripovedovalskega festivala.

20.00 Stolp Škrlovec: Dvocikel: rouge-ah ⨂ Kikimore

Tretja edicija Dvocikla v novi realnosti
Zaradi trenutnih razmer in upoštevanja vseh priporočil NIJZ za zamejitev epidemije COVID 19, vstop v Stolp Škrlovec za čas dogodka ni dovoljen, bo pa organiziran spletni prenos na Facebook profilu Layerjeve hiše. Vabljeni, da se nam pridružite na virtualnem koncertu, v živo!

V petek, 30. oktobra, bodo Kranj zajele padavine, ki se bodo iz smeri Ljubljane postopoma razširile nad večji del Gorenjske. Močno deževje ne bo ponehalo vse do konca tedna, oblasti svarijo tudi pred točo! Priznamo, tokrat za ekstremne vremenske razmere ne bo krivo podnebno segrevanje, ampak magija, ki jo bodo spletle čarovnice Kikimore in nezemljanka rouge-ah! Kikimore je glasbena skupina šestih deklet, ki hodi po fini liniji med nojzom in ambientalno elektronsko improvizacijo. Svoj zvok ustvarjajo z uporabo različnih elektronskih napravic, ki jih bodo s tehniko spajkanja uporabile tudi na električni harfi ambientalne raziskovalke zvoka, ki sliši na ime rouge-ah.

ROUGE-AH (SI)
Urška Preis (1992) je glasbenica, harfistka in vizualna umetnica, rojena v Ljubljani. Je del glasbenega dueta II/III skupaj s producentom elektronske glasbe Tinetom Vrabičem - Nitzem. V Leipzigu pa se je začela na sodobni glasbeni sceni uveljavljati s solo projektom rouge-ah, s katerim ima danes za sabo že zavidljivo število nastopov pri nas in v tujini. Oktobra 2018 je pri založbi Kamizdat izdala svoj prvenec bare.

KIKIMORE (SI)
Kikimore je kolektiv šestih soničnih raziskovalk, ki od leta 2016 eksperimentirajo in ustvarjajo hrupne zvočne krajine, pri živih nastopih pa izhajajo iz načela improvizacije znotraj osnovne strukture, ki dopušča razvoj spretnosti in osebnega izražanja vsake članice. Z uporabo večinoma DIY inštrumentov v zvočnih kompozicijah sledijo vzorcem, raznim kombinacijam zvoka, ritmov in dinamičnih manipulacij. Kolektiv deluje v modularnih enotah, kar jim omogoča fleksibilno združevanje v različnih formacijah.

DVOCIKEL, cikel koncertov in glasbenih rezidenc
Dvocikel raziskuje organizacijske in glasbene možnosti ter izhaja iz želje, da glasbeni publiki predstavi drugačno koncertno izkušnjo, glasbenikom ponudi prostore za ustvarjanje in jih vzpodbudi k povezovanju različnih avtorskih izrazov, v domačem glasbenem prostoru pa se nadeja sprožanja novih zamisli. Dvocikel poganjata Layerjeva hiša in Mr. Moonlee, podpira pa ga Ministrstvo za kulturo RS.

Kadarkoli do 2.11.: Hallowzeen | Zacoprana delavnica

Kot vsako leto ob tem času vas tudi letos vabimo na delavnico, tokrat skupinskega ustvarjanja mračnega zina od doma. Delavnico sta zasnovala LEALUDVIK: "Izhodišče letošnje delavnice je kratki film švedskega režiserja Davida F. Sandberga Lights Out (2013). Leta 2016 je izšel tudi celovečerec, ki temelji na režiserjevem istoimenskem kratkem filmu iz leta 2013. Vsak udeleženec bo prispeval svojo stran oziroma spread. Ustvarja se lahko v tehnikah kolaža, ilustracije, fotografije, stripa, v kombinacijah z besedilom itd. Končni produkt bo natisnjen zin, ki ga bomo fotokopirali za vse udeležence delavnice. Tiskalo se bo na črn papir s črno barvo, pokončnega porezanega formata A5 (prbl. 13 cm x 19 cm)."
Hallowzeen v danih okoliščinah poteka na daljavo, kar pomeni, da svoje prispevke ustvarite doma in jih do vključno ponedeljka, 2. 11. 2020, v formatu .jpg ali .pdf pošljite na lealudvik@gmail.com.

Lealudvik pri svojem delu pretežno uporabljata fotografijo in sekvence videa, kar pogosto prepletata z ilustracijo in grafiko. Skozi video in fotografijo dokumentirata intimne performanse in rituale. Njuna umetniška praksa se napaja iz eksploracije telesa, seksualnosti, okultizma in dojemanja vlog v partnerskem odnosu. Najpogosteje svoje delo predstavita v zinih lastne produkcije. Kot Lealudvik sta sodelovala na razstavah, med drugim Lealudvik: Four eyed monster v Kinu Šiška, Fotoknjiga in fotozin v galeriji DobraVaga, Pazi, sveža grafika! / Watch out! wet print!, In the waters on Leviathan v TamTamovi ulični galeriji pod kuratorstvom MGLC, Zini! Sodobna zinovska produkcija v MGLC, Jože v Plečnikovi hiši, V. Bienale neodvisnih v Kinu Šiška, Festival Sonica, ZINE VITRINE v galeriji DobraVaga, Bienale neodvisnih vs. Zelenko v MGLC, ZineZine v galeriji P74 in na Caffeine Hours.
Organizacija: Kino Šiška/DobraVaga
Udeležba brezplačna.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.