Sredin napovednik

Sredin napovednik

Oddaja
29. 7. 2020 - 16.30

________________________metelkova

Letni vrt Gala hale, ob 20H
Versus: Shekuza VS Shekuza

Skoraj pol leta je že od zadnjega Versusiranja. Ker so težkokategorni Versusi na veliko žalost do nadaljnega na črni listi protikoronskih ukrepov, smo Shekuzo v Versus povabili kar s samim sabo. Pričakujete lahko malce bolj letnemu vrtu primeren set, ogledalo, koktajle ter dobro družbo. Začnemo in končamo zgodaj, kot pravi koronski penzići.
Vstop prost!
Music policy: electro/breaks

 

_________________________glasba

Škuc, koncert ob 20H (program pa že od 17H)
Dobimo se pred Škucem

20.00 – Muzika na Starem trgu: Tony Rose, blues
Tony Rose je Škot, živeč v Pragi, polnokrvni kantavtor in kitarist s patino, ki poje o grenkosladkih izkušnjah iz življenja, ki mu ni vedno prizanašalo. V svoji liriki se ukvarja z izgubo staršev, bolečimi ločitvami in veselimi snidenji, pa tudi s težavnostjo medčloveških odnosov, med drugim tudi s svojimi otroci. Njegove pesmi se tako ukvarjajo z občutki izgube, zmede in obupa, obenem pa kažejo, kako ti občutki vedno prerastejo tudi v nekaj novega, boljšega, tudi preko zdravilne moči glasbe, druženja, prijateljstva in ljubezni. Svoj aktualni album Medicine Tunes je leta 2017 posnel v Franciji s svojimi prijatelji v živo, brez dodatnega nasnemavanja. Tony Rose kot kantavtor, ki sicer deluje že od osemdesetih let dalje, prejema na svojih nastopih zaslužena priznanja publike.
Pred in po koncertu pa:
17.00 – Ustvarjalno2: Nakit iz filmskega traku, ustvarjalno delavnico za mlade vodi Društvo Gumb
18.00 – Teater v Galeriji: Zgodba o izgubljeni dudi, glasbeno-lutkovna predstava v izvedbi Melite Osojnik
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Jaz, kurator, ustvarjalno delavnico in razstavo za otroke vodi Nevena Aleksovski
22.00 – Teater v Galeriji: Svežina dialoga, gledališki večer z glasbo, Dialogi izpod peres sodobnih dramskih pisateljev_ic v sodelovanju z Društvom ZDUS

 

_______________________decentralizacija

Koper (Truške), ob 21H
ETNO HISTERIA DŽEM KONCERTRAT - veliki orkester EH

Solkan, Mostovna na prostem, ob 20H
Duo Aritmija in Miha Erič
5€

Škofja Loka, pokrit etni vrt Pri Rdeči Ostrigi, ob 2030H
Prismojeni profesorji bluesa

Tolmin, Sajeta 2020, ob 20H
Bratko Bibič & Dedley Woodleybears (Slo/A/Cz)

Gorica, Kulturni dom, ob 2030H
Dimitrio | Tesi/Vaillant Piccioni Trio
12€

Kranj, Grad Khislstein, ob 2030H
Glasbeni večeri pod grajsko lipo: Jadranka Juras
10€

 

________________________malo mešano

osmo/za, ob 17H
KonS delavnica: Saša Spačal - Bralnik Svetlobe

Udeleženci delavnice bodo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost. Za delavnico je potrebno osnovno znanje spajkanja in iskrica v očeh! Tehnološki princip, ki poganja Bralnik svetlobe, je bil uporabljen pri umetniškem delu Mycophone_unison, ki ga je mogoče videti tudi v sledečem videu: https://vimeo.com/205934235.
PRIJAVA: Udeležba na delavnice je brezplačna, zelo zaželjeno je znanje spajkanja. Končni izdelek ostane v vaši lasti. Število mest omejeno, prijave sprejemamo na delavnice@projekt-atol.si do zapolnitve mest. Pri izvedbi delavnic sledimo priporočilom NIJZ. 

Galerija Kresija, ob 19H
TINA DOBRAJC: Žival sem, ujeta v tvoj vroč beton

Umetnica Tina Dobrajc, predstavnica mlajše generacije sodobnih likovnih umetnikov, v svojem delu združuje tradicionalno, folklorno s sodobnim in aktualnim. V slikarskih delih raziskuje ter meša različne vzorce vzhodnoevropske tradicije oblačenja, ki brez razlike sooblikujejo in označujejo pozicijo ženske v družbi ter narekujejo meje svobodi; ne gre namreč zanemariti dejstva, da podoba ženske v tradicionalni narodni noši na njenem telesu nosi sporočilo o povezanosti nacije ter ženske kot simbola njene samoreprodukcije. 
Z domiselno vpeljavo angažirane vsebine slikarska dela nadgradi ter jih s pomočjo narativne ikonografije odpre za razmislek, sintezo tradicije, sodobnosti in upora. Vse našteto dodatno poudarijo elementi, kot so vezenine, besede, filmsko umeščeni podnapisi, umetne rože … Ti kot del celote umetniškega dela zasedejo svoj, bistven prostor. V Galeriji Kresija se umetnica predstavlja z novejšo slikarsko produkcijo, v kateri nadaljuje in nadgrajuje dosedanji koncept svojega ustvarjanja.

Mladinska knjiga (Slovenska c. 29), ob 18H
Karantena. Rim.

Vabljeni na pogovor z Jankom Petrovcem, avtorjem povsem sveže knjige Karantena. Rim., v kateri je zbral svoje vtise ob izbruhu karantene v Italiji. Z avtorjem se bo pogovarjala novinarka in urednica Darja Groznik.
Janko Petrovec je človek številnih poklicev -poznamo ga kot prevajalca iz italijanščine, kot gledališkega igralca in dobitnika Borštnikove nagrade, kot nagrajenega novinarja in dolgoletnega sodelavca RTV Slovenija.

Cirkulacija2, ob 21H
Tatiana Kocmur in Liza Šimenc – MARY JANE

Perfomans je živa skulptura, ki se postopoma razkraja. Nasičeni kostumi poudarjajo telo – obdano z vsemi družbenimi normativi o idealnem izgledu – objektivizacija telesa kodificiranega kot vir užitka na način voajerizma, fetišizma, idealizacije in identifikacije.
Liza Šimenc in Tatiana Kocmur od leta 2017 skupaj ustvarjata pod imenom Kresnička.

Tabor, ob 19H
The Nape by Egidio Peano & DISCOllective

V tem koreografskem predlogu Egidio raziskuje tilnik, najbolj ranljivo točko hrbtenice, in kaj se zgodi, ko se tilnik spet začne obnašati kot del hrbtenice? Ali še imamo nadzor? Ali spremenimo svoj odnos do nadzora? Ali nas manj skrbi za nadzor in bolj skrbi integracija?
Raziskovanje gravitacije in kontrole torej.

 

________________________kino

Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder) / 9. Festival frankofonskega filma, ob 2130H
Max in prijatelji (Samuel Guillaume, Frédéric Guillaume, Švica/Francija/VB/Belgija, 2007, 35mm, 1.85, barvni, 76', ap, svp)
Petnajstletni Max se odpravi iskat svojega očeta, znamenitega trubadurja Johnnyja Bigouda, ki je tik pred njegovim rojstvom izginil. Max spozna zabaviščnika Sama, ki mu predstavi radosti čudovitega glasbenega festivala. Glasbeni virtuoz Max naredi močan vtis na iznajdljivo Felicie, ki prepriča vodstvo tovarne, da Maxa vzame v službo. Max in prijatelji je očarljiva, nenavadna in pravljična pustolovščina, posneta v radikalno samosvojih tehnikah stop lutkovne animacije.

Kinodvor
16:15
- Tu je bila Britt-Marie (Tuva Novotny) // Švedska komična drama, posneta po istoimenski knjižni uspešnici, nas spomni, da nikoli ni prepozno za nov začetek.
19:00 - Hči Camorre (Siniša Gačić) // Slovensko-italijanski dokumentarec o zloglasni članici neapeljske mafije Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita, ki se po prihodu iz zapora sooča z izzivi vsakdanjega življenja.
21:30 - Konje krast (Hans Petter Moland) // Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.
21:30 FILM POD ZVEZDAMI, Ljubljanski grad - Lara (Jan Ole Gerster) // Na dan, ko Lara praznuje šestdeset let, se njen sin Viktor, obetavni pianist, pripravlja na najpomembnejši koncert kariere. Tankočutna, večplastna zgodba o izgubljenih sanjah, ljubezni do glasbe in zapletenem odnosu med materjo in sinom.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness