Tschimy je na kocki

Tschimy je na kocki

Oddaja
11. 11. 2020 - 16.16

______glasba

Kino Šiška, preko aplikacije Dice, ob 21H
TSCHIMY

V neposrednem spletnem prenosu se nam bo predstavil Tschimy, eden najbolj svežih novih glasbenih izrazov na domači sceni. Gospodič je z EP prvencem pri založbi Ente Tapes zanetil spletni hajp in s svojim hrepenenjem prigode milenijskih generacij spajdašil z vinilno nostalgijo njihovih staršev, v živo pa bo nastopil prvič.
Tschimyjev alternativni indie pop v mnogih odtenkih zrcali žanrsko podobo glasbe generacij dvatisočih, ki prepleta zapuščine čutnih duhovnih muzik jazza in soula s sodobnejšimi trendi. S potrpežljivim tempom in pronicljivo rabo slovenščine si bomo v tokratnem hibridu v misli priklicali velike pesmi tukajšnje glasbene zgodovine, njihovo neizmerno igrivost, ljubezen ter živopisana življenjska vprašanja.
VSTOPNICE ZA NEPOSREDNI PRENOS V ŽIVO PREKO APLIKACIJE DICE - 6 € 
http://bit.ly/Tschimy_DICEtix

 

______gledališče

FOKUS: društvo ŠKUC in Prešernovo gledališče Kranj 

>>Helverjeva noč (posnetek predstave) https://www.youtube.com/watch?v=rNfjzC8XrHM
Helverjeva noč je drama o nenavadnem paru, umsko zaostalem mladeniču Helverju in njegovi resignirani rejnici Karli, ki živita v majhnem prostoru, v mraku, revščini, osamljenosti, obkrožena s fanatičnim nacizmom, ki z ulic vdira tudi v njun dom. Ideologija zla z vso brutalnostjo vdre v intimni svet in zapleteni odnos med Helverjem in Karlo. Drama poljskega pisatelja Jarosława Świerszcza, znanega pod psevdonimom Ingmar Villqist, je  metafizična refleksija jeze in skrajnega obupa ter nemoči ob zmeraj hujši in neizbežni grožnji nacizma.

>>Marlene Dietrich (posnetek predstave) https://www.youtube.com/watch?v=5hkcW9ooTLg
Komorna kabaretna predstava o burnem življenju velike umetnice.
Filmska igralka, pevka in goreča nasprotnica Hitlerja in nacizma so samo najvidnejše izmed življenjskih vlog Marlene Dietrich. Krstna uprizoritev teksta Nebojše Pop-Tasića razpira prav teme slave, ljubezni, vojne in domovine in se skozi prefinjen režijski pristop poigra tudi z vprašanjem igralca. Kakšne drame se dogajajo v zaodrju, preden se razgrne zavesa in Zvezda zablesti v vsem svojem sijaju?

>>Brez solz za pedre (posnetek predstave) https://vimeo.com/410564318
po dokumentarnem romanu Johana Hiltona
7. april 2002. Katrineholm. Švedska. Johan Pettersson s Theom Svenssonom zapusti hotelski bar. Na ulici Theo šestkrat zabode Johana. In mu nato prereže vrat. Dvakrat.
22. julij 1997. Göteborg. Švedska. Sonce obsije zaspano mesto. Pri vodnem stolpu ob pobočju Rambergeta Josef Ben Meddour podleže mučenju dveh mladih fantov – Nemisisa in Toma.
6. oktober 1998. Laramie. Albany. Matthew Shepard odide na pijačo v bar Fireside. Tam spozna Aarona McKinneyja in Russlla Henderssona. Dan pozneje najdejo njegovo mrtvo telo. Privezano na ograjo v preriji. Njegova glava je zdrobljena.
2015. Slovenija. …

>>Hilda (posnetek predstave) https://www.youtube.com/watch?v=iuuCbjnOiEQ
V odlično napisani drami o hišni pomočnici Hildi je v ospredju novodobno suženjstvo. Zgodba o Hildi, ki ji nikoli ne vidimo obraza, me vsakokrat znova pretrese in razjezi. V Hildi so zajete tragedije vseh brezpravnih in nemočnih, poštenih delavcev , ki so jih in jih še izkoriščajo politične elite – leve in desne provenience – za svoje bogatenje, brezvestni lastniki privatiziranih podjetij, neoliberalna ekonomija in brezpravna država. Te trgovce z ljudmi in našimi usodami poznamo in jih vsak dan vidimo na televizijskem ekranu! Kako srhljiva je zgodba o Hildi! In kako resnična … (Alen Jelen)

______knjižnice

Mestna knjižnica Kranj, ob 18H
Transverzala

Potopisni roman Transverzala je svojevrstno nadaljevanje večkrat nagrajene uspešnice Apalaška pot.
Jakob J. Kenda tokrat s svojim slikovitim, sočnim jezikom in začimbo humornih vložkov prikazuje pot, ki se vije prek njegove lastne dežele. Pripoved tako nudi vpogled v preteklost, a predvsem sodobnost avtorjeve domovine, in to s prepletenim vencem utrinkov in tem, ki jih ves čas povezujejo tudi bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah.
Z Jakobom J. Kendo se bo pogovarjala alpinistka in športna plezalka Marija Štremfelj.
Transverzala je bila kot krožna planinska pot predlagana že leta 1951, a so jo iz političnih in drugih razlogov uspeli speljati le polovico. Avtor pričujočega romana je tako leta 2019 določil potek celotne trase in jo skupaj s svojima otrokoma in prijatelji tudi prehodil. Izrazito združevalna pot zdaj s 1200 kilometri dolžine in poskočnimi 70 kilometri skupnega vzpona končno zaobjema vse raznolike obraze slovenskega planinskega sveta od divjinskega do alpskega.

 

 

______film

Liffe ni več live
Spisek vseh filmov, ki so na ogled > www.liffe.si/index.php/sl/program/filmi
Virtualno odprtje / danes, ob 19.30
Virtualni zaključek / 21. 11., ob 19.30. 
Kako pa poteka vse tisto vmes?
Letos bomo Liffe spremljali kar z domačega kavča, na spletni platformi Cinesquare.net. Na liffe.si bo ob vsakem filmu na voljo gumb Ogled filma, ki vas bo peljal neposredno na platformo.
Cena posameznega filma je 6,90 EUR. 
Izbrane filme dodate v virtualno košarico in opravite plačilo z izbranim plačilnim sredstvom. Na virtualni vstopnici, ki jo prejmete, je zapisana koda. Vsak film ima svojo kodo, ki je veljavna štiri ure od vnosa v Cinesquare.net, tako da lahko izbrani film ustavite, vrtite nazaj ali preskakujete prizore, vendar morate ogled končati v štirih urah.
Ogled filmov za naročnike televizije Telekoma Slovenije tudi v videoteki DKino

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness