Zagnali smo se

Zagnali smo se

Oddaja
8. 1. 2020 - 16.30

:::::::::::::::::: glasba :::::::::::::::::

Bar Prulček, ob 20h?
Miro Kadoič Kvartet
Hrvaški alt saksofonist Miro Kadoić je dobitnik mnogih nagrad, med drugim tudi štipendije za Musical Youth for Young Jazz Talents leta 1982. V 80tih je začel plodno sodelovanje z pop rock glasbeniki, Massimom Savićem in Parnim Valjkom. Poleg tega da je bil dolgoletni prvi saksofon Radio Zagreb big banda je bil v letih 1993 do 2007 tudi član RTV Slovenija big banda. V dolgoletni karieri je sodeloval z izjemnimi glasbeniki, kot so: Johnny Griffin, Clark Terry, Erni Wilkins, N.H.O. Pedersen, Herb Pomeroy, Silvia Droste, Jerry Van Royen, Boško Petrović, Maria Schneider in David Murray. Je aktivni glasbenik tako na domačem Hrvaškem kot v Sloveniji in prejemnik prestižne nagrade za najboljšega hrvaškega alt saksofonista leta 1997.
Miro Kadoić - alt saksofon, Pavle Jovanovič - kitara, Nikola Matošić - kontrabas, Žiga Smredel - bobni
prostovoljni

Akademija za glasbo UL, ob 19.30
Solo e da camera
Andraž Malgaj (harmonika) Mentor: izr. prof. Luka Juhart
Lovro Korošec (bariton)  Mentorica: prof. Pia Brodnik
Preludiji, fuge, kadence, suite in silhouette
vstop prost

Jazz Club Gajo - El Paradiso, ob 21h
Kgbl jazz jam - vabljeni, da se po otvoritvenem koncertu pridružite jamu!
vstop prost

ČINČINstari, ob 21h
Koncert skupine Nevermind
Pred kratkim izdali svoj prvi EP a vseno niso pozabili na uspešnice iz 60ih in 70ih
vstop prost

SiTi Teater, ob 20h
Razprodana Oto Pestner & Uroš Perić - glasbeni spektakel ob rojstnem dnevu Elvisa.
 

:::::::::::::: Otvoritve, pogovori ::::::::::::::::

DobraVaga, ob 19h
Ema Kobal: Izgubljena rokavička // Z umetnico osebno 
Avtorica se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja s petnajstmetrsko grafiko, ki obsega vsega skupaj samo en hip. Da bi lahko ta hip ujel v celoti, se mora gledalec sprehoditi skozi zgodbo, ki se dogaja v zamrznjenem času. Ostre in otroško naivne črno-bele figure igrivo drsijo ter se prepletajo po ledenih tleh, z naključji odtisov in potez pa se igra tudi sama avtorica v procesu ustvarjanja.

Moderna galerija, ob 17h
Vodstvo po razstavi U3. Živo in mrtvo
Po razstavi U3 bo še zadnjič vodil kustos razstave Vit Havránek, sledi še pogovor kustosa Vita Havráneka in umetnika Petra Raucha.
Razstava Živo in mrtvo se zoperstavlja pretirano poenostavljenemu pojmovanju, da se zgodovina razvija na osnovi novosti in njihovega kopičenja, ter ponuja alternativo gledanju na sedanjost kot na rezultat razvoja zgodovinskih resnic.
Vstopnina: 5,00 EUR   d/š/u: 2,50 EUR

Galerija DLUL, ob 18h
Klavdij Zornik. Risbe, slike s Primorske
Avtorjev opus bo predstavil Aleksander Bassin.
Na otvoritvi sodelujeta člana skupine Katalena Vesna Zornik in Boštjan Narat. 

Bežigrajska galerija, ob 19h
Lojze Spacal: Iz primorskih in kraških pokrajin
Spominska razstava ob 20-letnici umetnikove smrti in retrospektivna razstava slik, kipov in grafik enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev in svetovno prepoznanega grafika. Lojze Spacal od petdesetih let prejšnjega stoletja spada med tiste pomembne slovenske likovne ustvarjalce, ki so z izredno samosvojo in izvirno likovno govorico začeli odpirati nova pota umetnosti, sodobna po izrazu, globoka po izpovedi in z močnim eksperimentalnim duhom. Njegova dela se nahajajo v številnih zasebnih zbirkah in  zbirkah muzejev in galerij v Evropi in Ameriki.

Športno Društvo Tabor, ob 19h
Prerastimo lastništvo? z Mašo Hawlina
Magistrska študentka sociologije, ki se raziskovalno ukvarja s področji stanovanjske preskrbe, zadružnih modelov bivanja in neoliberalizacije mesta. Je aktivna članica Zadrugator ter Inštituta za študije stanovanj in prostora.
Njena gosta bosta Uroš Mikanovič in Pavle Gantar
Maša opozarja, da je izraz stanovanjska kriza zavajajoč, saj predpostavlja, da če je stanovanjska preskrba neprimerna ali nedostopna, je to nekaj abnormalnega; skratka začasni odmik od delujočega sistema. V resnici pa gre za predvidljiv rezultat osnovnih značilnosti kapitalističnega prostorskega razvoja. Več pa ob 19h!

STA Travel Cafe, ob 19h
Od Nepala do Indije v času monsuna

Galerija Cankarjevega doma, ob 20h
Ana Kučan: L'Espace Infini
"Versajski vrt, tako zelo vpotegnjen v unikatnost svojega historičnega trenutka, ki ga je omogočil v spletu edinstvenih okoliščin, obenem sega k času, ki je zunaj časa. Sijajne fotografije Ane Kučan, narejene s prodornim očesom krajinske arhitektke, postavljajo pred nas vso nenavadnost in čarobnost tega objekta. /.../"

Slovensko mladinsko gledališče, ob 20h
Dežela pridnih - Svet je lep
Vodi: Erik Valenčič, Gost: Zlatan Čordić - Zlatko
Z Valenčičem se bosta pogovarjala o Zlatkovem življenju, njegovih družbenih pogledih in iskala recepte, kako družbo izboljšati. Svet je (lahko) lep, vendar mora biti zavoljo naših zanamcev lepši in boljši, kot je danes.

 

:::::::::::::::::: Gledališče :::::::::::::::::::

SNG Drama, ob 20h
Amelia E. - Krstna uprizoritev (na osnovi besedila Maje Gal Štromar Preživela)
Svobodna ne smem živeti. Ujeta ne morem živeti. Umreti nočem.
"Občutek na nebu, med letom, je edinstveno dejanje svobode, ki posameznika odtrga od vseh konvencij življenja na tleh. Konec se zgodi zgolj ob ponovnem pristanku. Konec se zgodi ob Pristanku, ki zaključuje, povzema, slavi preživeto življenje. Ostaja le dejstvo, da Pristanek lahko kadarkoli, grobo, neotesano prekine našo voljo, in s tem dejstvom se učimo živeti do konca. Kako živeti do takrat?
Vsakič, ko izbiramo, s pogumom
plačamo, da v dnevu nezadržnem
ugledamo lepoto. - (Amelia Earhart, prev. T. Mahkota)

MGL, ob 19.30
Za narodov blagor - Predpremiera Cankarjeve satirične komedije / Režiser Matjaž Zupančič
Ob izidu leta 1901 je satira temeljito razburkala slovensko javnost, prevladali pa so tisti, ki so ji nasprotovali. Krstno uprizorjena je zato bila šele leta 1905 v Pragi, na slovenskih tleh pa še leto kasneje, leta 1906 v ljubljanskem Deželnem gledališču. Tudi po 120 letih zareže prav tako bridko kot tedaj.
Grozd in Gruden sta izprijena voditelja dveh političnih strank, ki se borita za prevlado. Oba si pod pretvezo, da delata dobro za ljudi, z vsemi sredstvi prizadevata izključno za svoj lastni uspeh. V pehanju za močjo in oblastjo ne manjka podlosti, podtikanj, spletkarjenja in umazanih igric. Prerivata se za naklonjenost (in denar) bogataša Gornika ter ga poskušata pridobiti vsak na svojo stran. Tudi občinskim svetnikom je malo mar za skupno dobro; vsi se obračajo po vetru in mislijo le na lastne koristi. Kritičen postane le novinar Ščuka, ki začne razkrivati njihove politične nenačelnosti. Ko Ščuka predrami in poveže množice, se oba tabora prestrašita, pozabita na medsebojne razprtije in se nenadoma složna podata v skupen boj proti Ščuki – seveda izključno »za narodov blagor«.

:::::::::::::::::: Kino :::::::::::::::::::

Kinodvor
16.00 - Medtem ko vas ni bilo (Ken Loach) //// Pretresljiva drama Kena Loacha se z lucidnostjo in človečnostjo loti še enega perečega problema sodobne družbe: prekarnega dela in njegovega pogubnega vpliva na družinsko življenje.

17.00 - iOtok (Miha Čelar) //// iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

18.00 - Portret mladenke v ognju (Céline Sciamma) //// Céline Sciamma (Pobalinka, Banda punc) v intimni, čutni zgodovinski romanci znova ujame trenutek osvobajanja ženske identitete – tokrat zaklenjene v zatohle patriarhalne kodekse 18. stoletja. Nagrada za najboljši scenarij v Cannesu.

19.30 - Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem (Henrik Georgsson) ///// Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, avtorja Milenijske trilogije, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.

20.30 - Polsestra (Damjan Kozole) PREMIERA SLOVENSKEGA FILMA - vesna za najboljšo glavno žensko vlogo za Lizo Marijina //// Odtujeni polsestri iz Izole sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. »Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, po navadi le prikrivamo lastno ranljivost. To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega in negirata vsako podobnost, vendar na koncu najdeta to, kar najbolj zanikata. /…/
 

Kinoteka
20.00 - Tri barve – Modra (Krzysztof Kieslowski) ///// Prva zgodba trilogije, ki naj bi tematizirala, še bolj pa spodnašala in odpirala pomen gesel francoske revolucije. Svoboda. V avtomobilski nesreči izgubi mlada ženska moža, uveljavljenega skladatelja, ki naj bi pripravljal simfonijo za združeno Evropo, in njuno hčer. Življenja je konec. Ostane sama, svobodna. Čista. Zavrže vse, kar bi jo utegnilo spominjati na preteklost in razmišlja o samomoru. V življenje jo vleče možev mladi asistent z željo, da skupaj dokončata Koncert za Evropo. Svoboda je samo druga beseda za 'ničesar ne morem več izgubiti'.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness