5. 8. 2019 – 18.00

Ibrahim Elmanyori

Audio file

Azilni dom v svojem evfemističnem imenu deluje tuje. Tuje predvsem zaradi tega, ker tamkajšnji pogoji ne omogočajo vključevanja prosilcev za azil v družbeno življenje. Medicinska pomoč je le osnovna in zato v nekaterih primerih nezadostna, prosilci za azil dobijo le 18 € žepnine na mesec, za pridobitev delovnega dovoljenja morajo čakati 9 mesecev. Čakanje na odločitev traja več mesecev, celo leta, zatika pa se že pri izdajanju prve odločbe. Spomnimo, da je bila leta 2016 v statističnem povprečju procesirana le odločba in pol na mesec. Tujost azilnega doma je še toliko bolj občutiti v izolirani lokaciji na obrobju mesta, kar je z morebitnimi izjemami urbanistično pravilo za tovrstne ustanove.

17. 5. 2019 – 12.00
Anonymous
Po objavi poročila skupine Info Kolpa o nezakonitih kolektivnih izgonih na slovensko-hrvaški meji

Tovrstne sistemske pomanjkljivosti vodijo v konfliktne odnose med zaposlenimi in prosilci za azil, kar se je zgodilo tudi 25. julija v azilnem domu Vič. Med prosilci za azil in nekaterimi varnostniki je po naših informacijah prišlo do pretepa, ki se je začel, ko je eden izmed varnostnikov s plinskim razpršilcem v obraz pošprical Ibrahima Elmanyorija. Varnostna služba Galekom je sicer pričela opravljati službo varovanja v začetku letošnjega leta.

Ibrahim je prišel v Slovenijo pred nekaj leti, nakar je svojo pot nadaljeval v Švico, od koder je bil nedavno deportiran nazaj v Slovenijo. Po njegovih besedah je pred mesecem dni ponoči videl nekatere varnostnike, kako so iz zaprtega dela azilnega doma peljali ven prosilce za azil, na cesti pa so čakali avti. V zaprtem delu azilnega doma so priprti migranti, ki so šele prispeli in so v prvih procesih ugotavljanja identitete, zaradi česar pa jim je odvzeta svoboda gibanja. 

Kot nam je pojasnil Ibrahim, je potem, ko je videl dejanja varnostnikov, o tem obvestil vršilko dolžnosti direktorja Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj. Provociranje s strani varnostnikov se je nadaljevalo še cel mesec, 25. julija pa ga je eden izmed varnostnikov pošprical s plinskim razpršilcem, kar je eskaliralo v pretep, v katerem je posredovala policija. Tudi na policiji so nam potrdili, da so bili 25. 6. okoli šeste ure zjutraj obveščeni o motenju javnega reda in miru v Azilnem domu na Viču ter da sta posledično dva posameznika dobila plačilni nalog. Ibrahima so nato odpeljali v Center za tujce v Veliki Otok pri Postojni, kjer sedaj gladovno stavka. Pred jutrišnjo tiskovno konferenco iniciative prosilcev za azil La Lutte de la Liberte, na kateri bodo spregovorili o razmerah v azilnem domu, o sistemskih pomanjkljivosti azilnega sistema in odnosu nekaterih varnostnikov, objavljamo intervju z Ibrahimom. Začenjamo ga z vprašanjem o njegovemu prihodu v azilni dom na Viču in vrnitvi iz Švice.

Povezava do intervjuja

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.