"Korupcija, nepotizem in vse ostale pošasti t.i. tranzicije"

Oddaja
2. 4. 2014 - 12.00

Cenjeno poslušalstvo (in bralstvo), lepo pozdravljeno v Balkan ekspresu. Srbske oblasti nadaljujejo z odkritim bojem proti organiziranem kriminalu. Danes bo posebno sodišče v Beogradu izreklo sodbo Sretanu Jociću, ki je širši javnosti mogoče bolj znan pod nadimkom Joca Amsterdam, in še dvema članoma njegovega klana Željku Milovanoviću in Milenku Kuzmanoviću glede umora lastnika hrvaškega tednika Nacional Iva Pukanića in njegovega sodelovca Nika Franića, ki je bil izvršen novembra 2008.

Tožilstvo trdi, da je Sretan Jocić bil organizator umora, ki naj bi ga izvršil Željko Milovanović. Milenko Kuzmanović pa naj bi nudil logistično podporo.

Med preiskavo se niso uspeli dokopati do naročnika umora, ampak tožilstvo utemeljeno sumi, da je Jocić prejel 1.500.000 evrov za izvršitev umora. Motiv za umor pa je bilo Pukanićevo pisanje o mednarodnem tihotapstvu cigaret.

Medtem je hrvaško vrhovno sodišče potrdilo obsodbe nižjestopenjskega sodišča hrvaški veji Jocićeve organizacije. Skupna kazen 150 let zapora šestorici vpletenih je bila znižana za le dve leti.

Na istem sodišču v Beogradu se začenja tudi sojenje narko kralju Darku Šariću, ki je na današnji obranavi izjavil, da obtožnice, ki ga bremeni trgovine s prepovedanimi drogami in pranja denarja, sicer ne razume, ampak da prav zagotovo ni kriv.

Mandatno-imunitetna komisija je predlagala hrvaškemu Saboru, da odvzame imuniteto vukovarskem županu Željkotu Sabi, ki je obtožen, da si je nedovoljeno prisvojil sredstva v višini 10.000 evrov, ki so bili namenjeni omogočanju letovanja na morju vukovarskim otrokom.

Srbija razčistuje tudi s svojo polpreteklo zgodovino. Preiskovalna komisija v okviru ministrstva za notranje zadeve Srbije naj bi v kratkem javnosti predstavila poročilo o neraziskanih ubojih iz obdobja vladavine Slobodana Miloševića in v letih neposredno po njej. Predolg seznam umorov in antetatov na kritične novinarje, predstavnike opozicije ter ne-zadostno lojalne pripadnike takratne garniture odkriva srhljivo prepletenost in sodelovanje med organi državne varnosti ter organiziranim kriminalnim podzemljem.

 

V drugem delu oddaje preverjamo kondicijo socialnega bunta v Bosni in Hercegovini, ki se je začel v začetku februarja letos. Govorice, da je socialni upor v BiH zamrl, ne držijo. Tokrat nam pojasnjujeta Feđa Fajić, Mostarac in aktivist za človekove pravice ter Nidžara Ahmetašević, novinarka iz Sarajeva. Oba sogovornika aktivno sodelujeta v vstajniškem gibanju od začetka.

 

Balkan ekspres sta pripravila vajenec Dejan Janković in Luka Počivalšek.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness