Anonimni britoff

Aktualno-politična novica
5. 11. 2014 - 9.00
 / BritOFF

9:05

Poljska je začela s premeščanjem svojih enot na vzhod države. Gre za izvrševanje napovedi, ki jo je prejšnji teden dal njihov obrambni minister Tomazs Siemoniak, ki je med drugim dejal tudi, da je Poljska v največji varnostni krizi po koncu hladne vojne. Do sedaj je bila večina poljskih vojakov nameščena na zahodu, tisoči pa že gulijo postelje na vzhodu, blizu meje z Ukrajino in Belorusijo, oziroma jih bodo v kratkem. Poljska bo svoj vojaški arzenal še okrepila z novimi helikopterji in naprednimi raketami.

Združene države Amerike načrtujejo namestitev stotin mednarodnih vohunov po svetu. Pred kratkim ustanovljena Defense Clandestine Service oziroma Tajna obrambna služba, ki deluje v okviru državnega oddelka za obrambo, že uri med 500 in 1.000 bodočih agentov, katerih cilj bo vzhod - od bližnjega do daljnega. Pohajanja hladnovojne vihre si ne moremo obetati.

Oxfam, mednarodna konfederacija, ki se bori proti revščini, opozarja, da nujno potrebujemo načrt za zajezitev eksplozije ekonomskih nesorazmerij. V zadnjih petih letih, v obdobju finančne in gospodarske krize, se je število miljarderjev podvojilo strogim varčevalnim ukrepom navkljub. Ljudi pri koritu oziroma lastnikov korporacij varčevalni ukrepi niso niti oplazili. Oxfam v svojih treh desetletjih obstoja ugotavlja, da je ekonomska neenakost posledica načrtnih politik in da bi se ji dalo ter moralo izogniti.

Zaradi splošnega nezadovoljstva nad britansko vlado neorganizirano spletno gibanje anonimnežev v Londonu poziva k protestnemu shodu. Več o tem v britOFFu ob desetih.

10:05

Gibanje anonimnežev danes poziva na shod milijona mask. 5. november je namreč obletnica spodletelega atentata na angleškega protestantskega kralja Jakoba 1. iz leta 1605. Dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot smodniška izdaja, je spopulariziral film “V kot vroče maščevanje” produkcijske hiše Warner Bros. Filmskega junaka Guya Fawkesa je vzelo za svojega mnogo spletnih aktivistov, hekerjev, anarhistov, libertarcev in morda še kdo, ki bo danes nosil njegovo masko.

Prvi tak shod se je zgodil leta 2011, ko se je na ulici zbralo le okrog 50 anonimnežev. A je številka vsako leto naraščala. Prej je to skoraj neorganizirano gibanje, ki se namesto na vodenje zanaša na sledenje skupnemu cilju, svoje akcije izvajalo predvsem prek spleta. Z nekaj DOS oziroma "denial of service" napadi so onemogočili spletne storitve bankam, ki so zamrznile WikiLeaksove račune, napadali pa so tudi druge vladne ustanove po celem svetu, ki so na kakršenkoli način zatirale prebivalce.

Pričakujemo lahko, da bo splet preplavljen s slikami zamaskiranih protestnikov. Maska daje tudi jasno sporočilo nasprotovanja masovnemu nadzoru, ki se ga poslužujejo vlade. Ne glede na neorganiziranost gibanja je zaščita svobode interneta zagotovo skupen politični cilj vseh, ki svojo identiteto zakrivajo.In ne pozabite:

Združeni stojimo, razdrobljeni pademo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness