Bicikelj BritOFF

Aktualno-politična novica
3. 11. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

Drugi torkov BritOFF na frekvenci Radia Študent je namenjen lokalnim tematikam. Tokrat bomo v stilu pokojnega žabarskega BritOFFa govorili o sistemu izposoje koles v najlepšem mestu na svetu, de.

Danes v prestolnici namreč poteka nadgradnja sistema Bicikelj, ki kolesarjem za spopad s klančinami uvozov in izvozov kolesarskih stez ter drugimi presenečenji med »komjutanjem« omogoča izposojo robustnih koles, uporabnih v vsakem vremenu in letnem času. Z izjemo nekaterih postajališč, ki bodo med postopkom nadgradnje za krajši čas, predvidoma za nekaj ur, zaprta, bo sistem deloval nemoteno.

In kakšne spremembe se obetajo uporabnikom? Izposoja naj bi bila po novem nekoliko enostavnejša, saj bodo postajališčni terminali deležni zamenjave celotne strojne opreme, obenem pa bodo nameščeni novi, upajmo, da bolj odzivni, zasloni na dotik. Novost predstavlja tudi možnost izposoje koles z uporabo aplikacije za pametne telefone Bicikelj, s katero bo moč preveriti tudi razpoložljivost prostih koles in ključavnic na izbranem terminalu ter dostopati do uporabniškega računa. Kolesa si bo še vedno mogoče izposoditi tudi z Urbano, v izogib bentenju nad novostmi pa ni odveč omeniti, da bo nov sistem deloval na podlagi šestmestne PIN kode, ki bo uporabniku dodeljena samodejno, tako da bosta obstoječi štirimestni kodi na koncu dodani dve ničli. 

Sistem Bicikelj bo maja prihodnje leto praznoval desetletnico delovanja. Trenutno obsega mrežo 610 koles in 61 postajališč, še letos pa se bo tem pridružilo devet novih postajališč. Devet novih postajališč nameravajo postaviti tudi prihodnje leto. Za financiranje vzpostavitve postajališč ob svojih poslovalnicah so se odločila nekatera podjetja, kot so Ikea, Hofer in Lidl, glavni financer in investitor v nadgradnjo sistema, ki bo končana v desetih dneh in bo stala štiristo tisoč evrov, pa je podjetje Europlakat.

Podjetje v lasti oglaševalske multinacionalke JCDecaux ima z Mestno občino Ljubljana sklenjeno petnajstletno pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, podpisano leta 2011, v zameno za kritje stroškov postavitve, obratovanja in vzdrževanja sistema pa ima Europlakat možnost oglaševanja na reklamnih panojih, ki so se razpasli po javnih površinah mesta. Izposoja koles Bicikelj, ki promovira trajnostno mobilnost, tako še zdaleč ni povsem trajnostna in zastonj, saj jo z reklamnim onesnaževanjem in degradacijo urbanega prostora plačujemo vsi obiskovalci Ljubljane. De.

Ob 8. uri

Tanzanijska policija je izpustila Tunduja Lissuja, predsedniškega kandidata največje opozicijske stranke, to je Stranke za demokracijo in napredek, poznane pod imenom Chadema. Lissuja je policija v ponedeljek za kratek čas priprla in privedla na zaslišanje, podobno usodo pa so delili tudi nekateri drugi predstavniki opozicije, ki so po parlamentarnih in predsedniških volitvah zaradi volilnih nepravilnosti pozvali k protestom. Uradni rezultati namreč kažejo, da je aktualni predsednik John Magufuli s 84 odstotki glasov suvereno osvojil svoj drugi mandat, njegova vladajoča Stranka revolucije pa je v 235-članskem tanzanijskem parlamentu praktično povsem izrinila opozicijo, saj je dobila 230 poslanskih mandatov. Priprti in že izpuščeni Lissu se je v desetletju svoje politične poti uveljavil kot oster kritik oblasti, zaradi svojega udejstvovanja se je že dodobra spoznal s postopkom aretacij, leta 2017 pa so nanj izvedli neuspešen atentat, po katerem je okreval v tujini. Po treh letih izgnanstva se je julija vrnil v domovino, kjer mu je volilna komisija odmerila 13 odstotkov glasov.

Nekaj po 20. uri se je po avstrijski prestolnici razlegel zvok strelov. Na šestih različnih lokacijah v bližini osrednje dunajske sinagoge je bilo ranjenih več ljudi, časnik Kronen Zeitung poroča o najmanj štirih mrtvih. Vsaj en napadalec naj bi bil še na begu. Kancler Sebastian Kurz in notranji minister Karl Nehammer sta napad označila za teroristično dejanje, povezano s samooklicano islamsko državo.

Igor Kadunc ostaja generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Pobudniki za njegovo predčasno razrešitev v programskem svetu niso zbrali zadostnega števila glasov, to je večine od 29 svetnikov. Zmanjkal jim je en glas, štirinajst programskih svetnikov je namreč glasovalo za, devet proti, šest pa se je glasovanja vzdržalo. Kljub temu se na čelu RTV Slovenija v naslednjem letu obeta zamenjava, saj se Kaduncu aprila izteče štiriletni mandat.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.