Britoff

Aktualno-politična novica
11. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Ameriški računalniški velikan Google je lani na Bermude poslal skoraj deset milijard dolarjev dobička iz poslovanja v državah Evropske unije, s čimer se je izognil okoli dvema milijardama davčnih obveznosti po vsem svetu. Poslovanje Googla, čeprav povsem zakonito, je sprožilo več preiskav v evropskih državah. Finančne podatke je razkrila davčna prijava nizozemskim oblastem, podana 21. novembra. Googlov beg dobička je sicer zelo enostaven in podobno delajo tudi druge multinacionalke, ki dobiček prijavijo v davčnih oazah, kot so Bermudi, stroške pa v državah z visokimi davčnimi stopnjami.

Madžarski študentje protestirajo proti reformi visokega šolstva, ki jo je prejšni teden sprejel parlament v Budimpešti. Reforma med drugim predvideva uvedbo šolnin in znižanje štipendij. Protestnega sprevoda proti parlamentu v Budimpešti se je udeležilo okoli 800 študentov, čez dan pa so v madžarski prestolnici potekali protesti na univerzah in pred vladnimi poslopji. Nova zakonodaja zmanšuje število mest na univerzah, ki jih subvencionira država. Poleg tega pa uvaja tudi sistem šolnin in posojil za študij. S prihodnjim študijskim letom bodo morali študenti plačevati do okoli 1150 evrov šolnine za semester.

Na drugi Ptujski vstaji, ki se je zgodila včeraj popoldan so Ptujčani pokazali, da jim je dovolj. Na protestnem shodu, ki se ga je udeležilo okoli 100 protestnikov so želeli izraziti podporo ostalim skupinam in mestom ter složno nastopiti proti občinski oblasti z županom Štefanom Čelanom na čelu. Ptujčani zahtevajo spremembe, dovolj imajo klientizma, stopili so skupaj za boljši Ptuj.

 

ob 8.05

Ameriški Nacionalni svet za obveščevalne dejavnosti v poročilu Globalni trendi 2030 napoveduje, da bo v naslednjih dveh desetletjih po svetu krepko zraslo število prebivalcev v mestih, zaradi česar lahko pride do pogostejših konfliktov za vodo in hrano. Poročilo je pripeljalo do dveh ugotovitev. Prva je, da se bodo ljudje uspešno soočili z novimi prostorskimi in tehnološkimi izivi ter posledično živeli boljše. Druga pa pravi, da temu ne bo tako. Rast prebivalstva bo prinesla s seboj več spopadov za vodne vire in hrano ter s tem nemire. Kako pronicljivo. Zdaj vemo, v prihodnosti nam bo dobro oziroma nam bo slabo.

Mariborčani, ki očitno želijo imeti prihodnost v svojih rokah, so včeraj proteste usmerili pred mestne zapore. Tam se je zbralo okoli sto ljudi, večinoma bližnjih sorodnikov priprtih. Starši, sorodniki in podporniki priprtih so nosili transparente z napisi Mlade v šolo, ne v pripor, Hočemo svoje otroke in Prekoračili ste svoja pooblastila. Sprva so se mirno zbrali na Sodni ulici, kamor so jih občasno dosegli vzkliki iz prostorov zapora. Kasneje so se prestavili še na Vošnjakovo ulico in skupaj glasno žvižgali in vzklikali Mlade ven, barabe not.

V Stražišču pri Kranju se nahaja Šempetrska graščina, ki je bila konec novembra tarča vlomilcev. Ti so s seboj odnesli več umetniških slik, različno orodje in drugo stanovanjsko opremo. Nedavno so lokalni policisti prišli do dveh osumljenih junakov. Kar vzbuja zanimivost pri vsem skupaj je to, da osumljenca policija poleg ropa aristokracije bremeni še pisanja grafitov in požiga Sitarske hiše. Baje sta sigurno požigalca.
 

ob 10.05

Jugovzhod Francije je bilo prizorišče, kjer so suspendirali učitelja v srednji šoli. Razlog za relativno drastičen ukrep je njegova zahteva učenkam in učencem, da napišejo samomorilno pismo oziroma poslovilno pismo. Ob suspenzu, pristojne oblasti zatrjujejo, da gre za preventivni ukrep. Učitelju sicer očita stroka iz sveta staršev pa prihaja ogorčenje. V Franciji se dviguje število samomorov med mladimi, so pač realnost nekega vsakdana s čimer se dotični jugovzhodni Francozi s precejšnjo težavo soočajo. Avtor Britoffa dodaja, da mu je bilo v sklopu razreda srednje šole dodeljena enaka naloga. Prijetna iskušnja in meditativen trenutek za osebo ter cel razred.

Zasebno ameriško podjetje načrtuje izvedbo turističnih potovanj na Luno za le majhen delež stroškov, ki bi jih odštele državne agencije. Za dve osebi cena znaša 1,2 milijarde evrov.Podjetje Golden spike, ki ga sestavljajo nekdanji zaposleni na ameriški državni vesoljski agenciji NASA, načrtuje prva potovanja izpeljati leta 2020. Zagonski stroški projekta bodo  od šest do sedem milijard evrov, vsaka naslednja misija pa precej manj, zagotavljajo potencialnim vlagateljem.

Pred ljubljansko mestno hišo je potekal protest proti mestni oblasti. Protestniki so vzklikali gesla in zahtevali, da pred njih stopi župan Zoran Janković. Zbralo se je okoli 100 protestnikov. Spremljalo jih je tudi okoli 20 policistov, opaziti je bilo štiri policijske avtomobile, dva pa sta bila tudi na Prešernovem trgu. Protest je bil miren, zbrani ljudje so stali pred magistratom in Jankoviću očitali, da je opustošil mestno blagajno. "Mafija, lopovi," so vzklikali in zahtevali njegov odstop z oblasti.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness