Britoff bangladeških šivalnic

Aktualno-politična novica
22. 4. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.00

Z Japonske poročajo o novem hitrostnem svetovnem rekordu za vlake, ki ga je dosegla najnovejša preizkusna različica vlaka Šikansen. 603 kilometri na uro so zadostovali za izboljšanje trenutnega rekorda, ki ga je pred slabim tednom postavil ta-isti vlak. Gre za najnovejše japonske vlake na magnetni blazini, ki jih zaenkrat zgolj preizkušajo. Japonska ima sicer s to tehnologijo opremljen dobršen del svojega železniškega omrežja, a zaenkrat vlaki zaradi hrupnosti in udobja še ne dosegajo tako visokih potovalnih hitrosti. Japonska poleg tega upa, da ji bo razvoj tovrstne tehnologije prinesel številne posle z ostalimi državami, ki želijo zgraditi svoja hitra železniška omrežja.

Iz Združenih držav Amerike poročajo o nekoliko nenavadni pravni odločitvi newyorškega vrhovnega sodišča. Sodnica Barbara Jaffe je razsodila, da dvojici šimpanzov, ki so ju imeli v ujetništvu na Stony Brooke University, pripadajo enake pravice kot ljudem. Sodnica je svojo odločitev utemeljila na pravnem principu ‘habeas corpus’. Šimpanza sta bila na univerzi “uporabljena” v raziskovalne namene, za njune pravice pa se je leta 2013 zavzela organizacija Nonhuman Rights Project. Ta je v celotnem procesu dokazovala, da sta šimpanza dovolj bistra, da se zavedata svojega položaja, in sta zato upravičena do principa ‘habeas corpus’. Na sodbo bo možen tudi ugovor, zagovornik Stony Brooke University bo pred sodiščem razloge za upravičeno zadrževanje šimpanzov pojasnjeval 6. maja.

Pretekli teden je znana italijanska korporacija oblačil Benetton Group nakazala 1,1 milijona dolarjev v poseben sklad za pomoč vsem žrtvam pred dvema letoma porušene bangladeške tekstilne tovarne. Tekstilni gigant je postal ena izmed prvih korporacij, ki so se odločile za ta ukrep. Več v Britoffu ob 8.00.

8.00

Pretekli teden je znana italijanska korporacija oblačil Benetton Group nakazala 1,1 milijona dolarjev v poseben sklad za pomoč žrtvam pred dvema letoma porušene bangladeške tekstilne tovarne. Tekstilni gigant je postal ena izmed prvih korporacij, ki so se odločile za ta ukrep. Denar bo nakazan v poseben sklad, imenovan “Rana plaza arrangement”, ki ga je ustanovila Mednarodna organizacija dela.

Minevata dve leti od tragičnega dogodka, ko se je zrušila nezakonito postavljena večnadstropna tekstilna tovarna, v kateri je delalo več tisoč delavcev. Po uradnih podatkih je takrat bilo ranjenih 2.000 ljudi, 1.138 jih je izgubilo življenje. Mednarodna organizacija dela je kmalu po nesreči predvsem zaradi ogorčenja bangladeške in svetovne javnosti ustanovila prej omenjeni sklad.

Odškodninski zahtevki preživelih delavcev in delavk ter družin vseh preminulih znašajo 30 milijonov dolarjev. Pri tem igrajo pomembno vlogo socialni kriteriji, saj so mnoge družine delavcev zaradi izgube enega ali več zaposlenih članov potisnjene na rob finančnega preživetja. Zaenkrat je v skladu zbranih dobrih 20 milijonov dolarjev. Odškodninski zahtevki so naslovljeni na 29 različnih podjetij in trgovinskih mrež, ki so v času nesreče imele poslovna naročila pri omenjeni tekstilni tovarni. Povečini so to bile evropske in ameriške mednarodne korporacije, ki poceni bangladeško delovno silo izkoriščajo za minimiziranje proizvodnih stroškov ter maksimiziranje dobičkov.

Številni so nad višino odškodnine Benettona razočarani, saj bi podjetje glede na obseg svoje proizvodnje v zrušenem obratu po nekaterih izračunih moralo plačati najmanj 5 milijonov evrov. Poleg tega številna tekstilna podjetja in trgovske mreže niso plačale niti centa odškodnine. Nekatere izmed njih, denimo francoska trgovska mreža Auchan, so zaradi nasprotovanja izplačila odškodnin preživelim delavcem in svojcem preminulih v sodnih postopkih.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness