BritOFF brcanja

Oddaja
7. 6. 2016 - 8.00
 / BritOFF

0805

Slaba dva meseca protestov in pritiski s strani mednarodne skupnosti so bili očitno dovolj, da je makedonski predsednik Gjorgje Ivanov vendarle v popolnosti preklical pomilostitev vseh 56-ih posameznikov pod preiskavo zaradi korupcije. Odločitev najbrž ne bo umirila demonstrantov, ki zahtevajo odstop predsednika in vzpostavitev tehnične vlade ter predčasne volitve.

Kenijska policija je uresničila grožnje in streljala ter tudi ubila dva izmed opozicijskih protestnikov, ki so se udeležili tako imenovanega dneva jeze. Protestniki na ulicah večjih mest že dolgo zahtevajo, da se še pred predsedniškimi volitvami, ki bodo naslednje leto, zamenja volilna komisija z neodvisnim telesom, saj menijo, da je naklonjena aktualni oblasti.  

Abhazija je na domačem igrišču osvojila Svetovno prvenstvo Konfederacije neodvisnih nogometnih zvez, krajše ConIFA, potem ko je v finalu po enajstmetrovkah premagala moštvo izseljencev iz Punjaba. ConIFA je bila ustanovljena leta 2013 in druži mednarodno nepriznane države, ozemlja, ljudstva, manjšine in mikronacije, ki niso članice FIFE.

 

1005

Državni tožilec v Salvadorju je zaprosil državni kongres, naj odstrani imuniteto nekdanjemu ministru za obrambo in aktualnemu veleposlaniku v Nemčiji, generalu Joseju Atiliu Benitezu, ki ga obtožnica bremeni goljufije, nezakonitega posedovanja in preprodaje orožja. Čeprav ni bila utemeljena jasna vez, pa lahko iz prejšnjih podobnih primerov sklepamo, da je večina preprodanega orožja končala v rokah mehiških kartelov ali lokalnih uličnih tolp, ki so v večini odgovorne za izjemno visoko število umorov v El Salvadorju.

Sodeč po rezultatih nedavno objavljenega poročila Okoljskega programa Združenih narodov je v Keniji vsako leto nezakonito posekanih 70 tisoč hektarjev gozda. Za manjši del tega je krivo lokalno prebivalstvo, ki les uporablja za energijo, velika večina pa prek rok prekupčevalcev konča v Aziji, za kar raziskovalci v poročilu direktno krivijo nesposobno oblast.

Aktualni tajski premier Prajut Čan-Oča je pozval k pohitritvi preiskav primerom trgovine z ljudmi, v katere so večkrat vpleteni državni uslužbenci. V govoru ob dnevu boja proti trgovini z ljudmi se je nekdanji vojaški poveljnik zavezal tudi k močnejšemu sodelovanju z Združenimi narodi in obljubil dobro skrb za žrtve, ki so najpogosteje iz sosednjih držav Mjanmara, Kambodže ali Laosa. Ogledalo optimistično razpoloženemu premierju nastavlja sveže objavljeni globalni indeks suženjstva, ki ocenjuje, da na Tajskem skoraj pol milijona ljudi živi v suženjstvu.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.