5. 4. 2013 – 10.00

Britoff davčnih oaz

0700

Glede na poročila iz različnih neuradnih virov, naj bi Iran pomagal sirskemu režimu al-Assada pri treniranju svežih vojaških milic, specializiranih v gverilskih ter mestnih taktikah. Milice so sestavljene iz pripadnikov različnih sirskih manjšinskih verskih ločin, ki nasprotujejo fundamentalistični retoriki sirskih upornikov. Glede na neuradne podatke, naj bi končno število svežih sil znašalo med 50.000 in 100.000 ljudi. Predstavniki sirske vlade so outsourcing vojaškega usposabljanja seveda zanikale.

V Kazahstanu se pričenja nov krog pogovorov med velesilami P5+1, kamor spadajo ZDA, Rusija, Kitajska, Francija, Velika Britanija in Nemčija, ter Iranom, kjer se bo govorilo o jedrskem programu slednjega. Iranu je bilo na prvem srečanju februarja ponujeno omiljenje sankcij, če preneha “domačo” bogatitev urana. Iranski predstavniki pa ostajajo pri verovanju v pravico vsake države, da razvija svoj jedrski program - seveda le za civilno uporabo. Skeptični so tudi predstavniki Ruske Federacije.

Ukrajinske oblasti so iz pripora spustile bivšega tadžikistanskega premiera Abdulmalika Abdullojonova, katerega so priprle na pobudo tadžikistanskih oblasti petega februarja, ko je prispel v Kijev. V svoji domači državi je namreč preganjan zaradi domnevne vloge pri poskusu umora svojega političnega tekmeca leta 1997. Od leta 1998 je sicer živel v Ameriki, po priprtju v Kijevu pa je obstajala nevarnost, da bo izročen v Tadžikistan.

 

0800

Ameriški agenti pod krinko so v mednarodnih vodah pred Gvinejo Bissau zajeli bivšega poveljnika gvinejske mornarice - admirala Jose Americo Na Tchutoa. Slednji je eden vidnejših narko-baronov na zahodnih obalah Afrike, saj Gvineja Bissau velja za distribucijski center južno-ameriškega kokaina na poti v Evropo. Obenem, pa je bil admiral udeležen pri večih neuspelih pučih v bivši portugalski koloniji.

Na drugi strani modre krogle pa bodo Združene države Amerike na filipinski vojaški vojaški vaji prisostvovale z ducatom svojih sršenov - lovskih letal F-18. Vojaški manevri na katerih bo sodelovalo 8000 vojakov so glede na izjave uradnih predstavnikov namenjeni izključno zbliževanju obeh vojsk, ter nimajo povezave s zaostrovanjem odnosov s Severno Korejo. Nedvomno pa vaje botrujejo dolgoročni izgradnji proti-kitajske alianse v Južni Aziji. Amerika ima namreč s Filipini ter praktično vsemi ostalimi državami v dotični regiji podpisane sporazume o vzajemni obrambi.

Seveda pa se odvijajo ameriški premiki tudi na “severno-korejski” fronti. Poleg nastanitve protiraketnih sistemov na otoku Guam je Pentagon prav tako priznal, da je v Južno Korejo vrnil vojaški bataljon odpoklican pred osmimi leti, ki je specializiran za jedrsko, biološko in kemično bojevanje. Sočasno pa se nadaljuje tudi propaganda Severne Koreje. Njena vojska naj bi na vzhodno obalo premaknila raketo srednjega dosega, ki lahko nosi tudi jedrsko konico.

 

0900

Japonska je napovedala dosedaj največji salvo v vseobsežnejši globalni valutni vojni. Njena centralna banka bo namreč v naslednjih dveh letih v obtok spustila 135 bilijonov jenov, kar je glede na sedanje menjalno razmerje 1.4 bilijona, oziroma 1400 milijard dolarjev. Injekcija bo podvojila količino jenov v obtoku, oblasti pa upajo, da bo valutna devalvacija spodbudila izvoz in dvignila japonsko ekonomijo iz dveh dekad stagnacije.

15 mesečno delo mreže 86 novinarjev iz 46 držav pod okriljem Mednarodne Združbe Raziskovalnega Novinarstva je omogočilo izjemen vpogled v načine delovanja in obseg davčnih oaz. V 2,5 milijonih dokumentov, ki so po obsegu 160-krat večji od diplomatskih depeš Wikileasa, so novinarji s pomočjo anonimnih informantov zbrali podatke o 120.000 “poštno-predalnih” podjetjih, bančnih računih posameznikov v davčnih oazah in drugih dvomljivih finančnih naložbah, ki se raztezajo prek 170 držav. Obenem so objavili tudi imena 130.000 ljudi z računi v oazah, med katerimi se nahajajo politiki, znane osebnosti, modra kri, kakor tudi oligarhi, orožarski baroni in finančniki.

Najnovejša depeša objavljena s strani WIkileaksa pa govori o zaroti ameriškega ambasadorja Williama Brownfielda v Venezueli iz leta 2006, čigar cilj je bila destabilizacija vlade preminulega predsednika Chaveza. Iz dokumenta je razvidno, da so bili smotri ambasade penetracija chavezove volilne baze, varovanje interesov ameriških podjetij v Venezueli, ter izolacija Chaveza v mednarodni skupnosti. V depeši je prav tako razvidno, da je poskušala ameriška ambasada svoje cilje sprovesti preko Agencije za mednarodni razvoj - angleško USAID. Takratni ameriški veleposlanik Brownfield je sedaj pomočnik zunanjega ministra.

 

1000

Na Švedskem, zibelki Piratebaya,  se obeta zaostritev proti-piratske zakonodaje. Nacionalni policijski svet je po številnih sestankih s predstavniki glasbenih in filmskih založb obelodanil načrt, s katerim želi zatreti švedski piratski duh. Ustanovila naj bi se posebna skupina preiskovalcev, ki se bo ukvarjala s novodobno “Sizifovo” bitko. Prav tako pa se bo povečalo število ter izboljšala izobrazba policistov, preiskovalcev in tožilcev, ki se ukvarjajo z nemoralnim deljenjem datotek prek interneta.

Sicilijska deželna vlada je preklicala dovoljenje Združenim državam Amerike, da na otoku postavijo vojaško satelitsko bazo. Slednja je bila mišljena kot del visokofrekvenčne satelitske mreže, ki bi razširila komunikacijske zmogljivosti ameriške vojske in njenih zaveznikov v Sredozemlju. Odločitev o preklicu je siciljska vlada sprejela zaradi protestov otoških prebivalcev, ki so prestrašeni nad vplivom visokofrekvenčnih valov na zdravje.

Sodišče v Savdski Arabiji je 24-letnemu moškemu, ki je pred desetimi leti kot najstnik z nožem napadel svojega prijatelja ponudilo dve možnosti. Ker je žrtev napada paralizarana od nog navzdol, je prva možnost, da se bo za kazen paraliziralo tudi storilca. Alternativna razrešitev pa je izplačilo 266.000 dolarjev odškodnine žrtvi, ki pa jih storilčeva družina nima. Sodba je v soskladju s savdskim šeriatskim pravom, v katerem je “oko za oko” priljubljen moto.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj