BritOFF delovnega tedna

Oddaja
7. 3. 2016 - 8.00
 / BritOFF

0805

Aktualnega slovaškega socialdemokratsko-antiimigrantskega  premierja Roberta Fica čaka težka naloga pri sestavi nove vlade, potem ko je njegova stranka Smer - Socialna demokracija na volitvah z 28-imi odstotki osvojila največ sedežev, a izgubila parlamentarno večino. Parlamentarni prag je sicer preseglo še 7 manjših strank, med njimi tudi skrajno desničarska Naša Slovaška.

Z večino v parlamentu nima težav najmočnejša stranka v Turčiji AKP. Le dva dni po prevzetju opozicijskega dnevnega časopisa Zaman s strani tamkajšnje vlade je naslovnico krasila slika nasmejanega diktatorja Recepa Tayyipa Erdogana, objavljen je bil članek o vladnem projektu gradnje mostu čez Bospor in o smrti mučenikov v vojni s Kurdi. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je prek Twitterja že izrazil zaskrbljenost za svobodo tiska v državi kandidatki.

Evropska unija ostaja ob kršitvah človekovih pravic v Turčiji raje karseda tiho, posebej pred današnjim vrhom EU-Turčija v Bruslju, kjer bo glavna tema razgovorov, kako ustaviti begunski tok na zahodnobalkanski poti.

1005

Več kot 2.000 slovenskih delavcev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino, večinoma v sosednjo Avstrijo, se je pridružilo novoustanovljenemu Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, ki se bo boril proti dvojni obdavčitvi. Po besedah sindikalistov, Slovenija po plačilu davčnih obveznosti v tujini od njih terja še razliko v dohodnini, ki lahko znaša do nekaj tisoč evrov letno.

Francoski sindikati so zagrozili s protesti, če vlada ne spremeni ali umakne predloga sprememb zakona o delu, ki bi omogočal podaljševanje delovnega tedna in olajševal odpuščanje delavcev. Premier Manuel Valls je izrazil pripravljenost na pogovore, a vztraja, da so spremembe nujne.

Na Finskem je medtem največji sindikat SAK tik pred tem, da sprejme paket reform na področju dela, ki delavcem nalaga dodatne ure in skrajšuje plačan dopust. Ukrepi naj bi v naslednjih treh letih ceno delovne sile znižali za 4 odstotke ter tako po zelo optimističnih napovedih ustvarili 35 tisoč novih delovnih mest.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.