Britoff drugih krogov

Aktualno-politična novica
14. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Vladna ekipa ponovno izkazuje svoje neverjetne sposobnosti multitaskinga. Tokrat v tem vodi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je do glasovanja o zaupnici prevzela vodstvo ministrstva za zdravje. Do te odločitve je prišlo po tem, ko je pretekel rok po odstopu Alenke Trop Skaza, v katerem bi morala premierka predstaviti predlog za novo ministrico oziroma ministra.

Rezultati makedonskih predsedniških volitev ne kažejo na absolutnega zmagovalca, zato bodo ponovljene čez dva tedna. Trenutni predsednik Gjorge Ivanov je sicer prejel 52 odstotkov oddanih glasov, a je za izvolitev potrebna večina vseh registriranih volivcev, ne le tistih, ki so glasovali. Ivanov je član konservativne stranke, kateri pripada tudi predsednik vlade Nikola Gruevski.

Delni rezultati afganistanskih predsedniških volitev kažejo na vodstvo bivšega zunanjega ministra Abdulaha Abdulaha. Njegovim 41 odstotkom prejetih glasov sicer tesno sledi Ašraf Gani, nekdanji finančni minister, s 37-odstotno podporo. Končni rezultati bodo znani šele v naslednjem tednu, razen v primeru, da eden od osmih kandidatov dobi več kot 50-odstotno podporo, pa bo razpisan drugi krog volitev.

 

 

0800

Medtem ko je na domačih tleh potekal prvi Istrski, so v prestolnici Severne Koreje otvorili prvi mednarodni maraton. Dogodek, ki je del praznovanja obletnice rojstva bivšega predsednika Kim Il Sunga, so prvič odprli za turiste, pri čemer so se zbrali udeleženci iz 27 različnih držav. Pjongjang velja za najbolj dostopen del države, ki zadnje čase išče načine, kako privabiti več obiskovalcev.

V Atenah je potekal protest proti nedeljskemu odprtju trgovin, pri čemer je prišlo do večjih spopadov med protestniki in policijo. Zakon, ki delovanje trgovin na podlagi dogovora z lokalnim mestnim svetom omogoča, je bil sprejet nedavno, in sprožil številne kritike. Te se nanašajo predvsem na dejstvo, da naj bi daljši delovni čas koristil večjim trgovinskim verigam, medtem ko bo imel negativne posledice za manjše družinske trgovine, ki so že tako na udaru.

Na protestu, poimenovanem Pohod za resnico, je več tisoč demonstrantov pozivalo k svobodi medijev v Rusiji in nepristranskemu poročanju. Moskovski protest je bil namenjen predvsem podpori neodvisnim medijem, ki jim grozi zaprtje s strani oblasti, zahteve demonstrantov pa so zadevale tudi splošno svobodo izražanja in konec politične represije.

 

0900

Trinajst moških je bilo s strani savdskega sodišča obsojenih na večletne zaporne kazni. Obtoženi so pomoči in financiranja tujih uporniških skupin, in sicer na podlagi sklepa kralja Abdule, ki predvideva visoke kazni za vse Savdijce, ki se pridružijo bojem v tujini ali dajejo kakršnokoli podporo skupinam, ki so v očeh vlade ekstremistične. Strah pred povečano radikalizacijo, ki bi se potencialno lahko preselila v boj proti oblasti znotraj države, izhaja predvsem iz opazovanja državljanske vojne v Siriji ter egiptovskega napada na pripadnike Muslimanske bratovščine.

Varnostni svet Združenih narodov se je ponoči sestal na izrednem srečanju. Pobuda je prišla s strani stalne članice Rusije, in sicer po tem, ko ji je Ukrajina postavila rok, do katerega naj bi se predali proruski separatisti na vzhodu države. To dejanje in njihovo grožnjo s polno antiteroristično akcijo v primeru neupoštevanja opozoril je Rusija označila za zločinsko. Ruski ambasador Vitalij Čurkin je pozval k ukrepanju, preden pride do nadaljnje zaostritve razmer, ter k dialogu med ukrajinsko vlado in državljani, ki živijo v vzhodnem delu Ukrajine.

Po pričakovanjih je stališče Ukrajine več ali manj nasprotno. Predsednik Oleksander Turčinov svoje grožnje utemeljuje na dogodkih preteklega vikenda, ko je v vzhodnoukrajinski regiji Donetsk prišlo do stopnjevanja napetosti, kar je že zahtevalo smrtne žrtve. Zavzetje lokalnih vladnih stavb in povečana oborožitev proruskih borcev skrbi tako ukrajinske kot zunanje zahodne opazovalce, ki v tem prepoznavajo podobnosti z dogodki, ki so vodili do ruskega zavzetja polotoka Krim.

 

1000

Libijski začasni premier, Abdulah al-Thini, je zavrnil oblikovanje nove vlade. Svojo odločitev utemeljuje na visoki ogroženosti sebe in svoje družine, ki je bila v zadnjih dneh že napadena. Kljub temu pravi, da bo začasna vlada nadaljevala delo po svojih najboljših zmožnostih in da upa, da bo parlament našel ustreznega kandidata za sestavo nove. Politična kriza v državi torej ostaja, vključno z vsakodnevnimi napadi in bojem za nadzor nad naftnimi terminali.

Volitve v zahodnoafriški Gvineji Bissau so potekale uspešno in z visoko udeležbo. Visoka so tudi pričakovanja glede posledic glasovanja, saj naj bi po letih spopadov premaknile državo na pot stabilnosti in miru. Do sedaj sicer še nihče od izvoljenih predsednikov ni uspel zaključiti svojega petletnega mandata, zadnji poskus volitev leta 2012 pa se je končal po tem, ko je vojaški voditelj Antonio Indjai par dni pred glasovanjem zavzel predsedniško palačo. Tokrat je pred oddajo svojega glasu v imenu miru na prostost izpustil dve golobici.

Z današnjim dnem se začenjajo Slovenski dnevi knjige, tokrat poimenovani Ta dobra knjiga. Gre za vseslovenski praznik knjige in branja v organizaciji Društva slovenskih pisateljev. Sejemski dogodki bodo večinoma potekali na ljubljanskem Kongresnem trgu, udeležite pa se lahko predstavitev novih knjig, literarnih kvizov in pogovorov z avtorji.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness