Britoff glodavcev

Aktualno-politična novica
7. 4. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10ih

Vstopamo v četrti teden samoosamitve, ki prinaša pet dni sončnega vremena. In kot se za drugi dan v tednu spodobi, je na sporedu lokalni problematiki namenjeni BritOFF. Tokrat se podajamo na sončno jadransko obalo.

Komunalno podjetje Marjetica Koper ta teden začenja prvi del de-ra-ti-za-ci-je in de-zin-sek-ci-je javnega kanalizacijskega omrežja na območju koprske in ankaranske občine. Včeraj so z deli začeli na območju Ankarana, jutri pa bodo v Kopru. Deratizacijo in dezinsekcijo bodo opravili na celotnem javnem kanalizacijskem omrežju, in sicer na podlagi prijav občanov v minulem letu ter potreb, ki so se pokazale ob rednem pregledovanju omrežja. Občani deratizacijo pozdravljajo, ostajajo pa kritični do opravljenega dela komunalnega podjetja Marjetica, saj naj bi bila zaradi številnih delavcev na čakanju kvaliteta odvoza smeti pod dosedanjimi standardi. Komentira nekdanji župan Boris Popovič.

Izjava

V Marjetici Koper sicer vre že nekaj časa. Novi koprski šerif, župan Aleš Bržan, naj bi pri zaposlovanju v enem od ključnih podjetjih občine sledil klientelističnim praksam svojega predhodnika. Oktobra so tako preko svetovalne pogodbe zaposlili Roberta Šuca, ki je sicer že zaposlen kot županov svetovalec na koprski občini. Pri Marjetici so ga zaposlili kot svetovalca nekdanjega direktorja Alfreda Draščiča, ki so ga nadzorniki 20. februarja letos razrešili s položaja. Razlog za njegovo razrešitev naj bi bile slabe poteze poslovodstva. Zaposleni so se dalj časa pritoževali nad slabo komunikacijo in pretiranim varčevanjem pri osnovnih potrebščinah in javnih naročilih. Sodu je izbila dno odločitev Draščiča, da plače zaposlenih ne bodo uskladili najmanj v višini, ki je bila dogovorjena za pa-nož-no kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti.

Ta predvideva, da se s 1. januarjem najnižje osnovne plače v komunalni dejavnosti povečajo za 3,65 odstotka. Za dvig plač so na začetku leta med drugimi poskrbeli v piranskem komunalnem podjetju Okolje Piran in Rižanskem vodovodu, v Komunali Izola pa so bili zaposleni deležni celo petodstotnega dviga zneska na plačilni listi. Delavci Marjetice, združeni v Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, ki so ga lani poleti ustanovili pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, so tako za pustni torek, 25. februarja, napovedali stavko vseh zaposlenih. Vodstvu so očitali, da so bili zadnje korekcije osnovnih plač glede na inflacijo deležni leta 2012. Zahtevali so dvig osnovnih plač, ki bi sledil dvigu cen življenjskih stroškov ter vsaj delno ohranil razmerja plač zaposlenih v primerjavi z ostalimi komunalnimi podjetji v regiji. Ob tem so zahtevali še pisno zavezo uprave, da bo najkasneje do konca marca sklenila pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju za zaposlene.

Teden dni pred stavko je nadzorni svet podjetja s položaja le odstavil dotedanjega direktorja Alfreda Draščiča in na njegovo mesto začasno imenoval Davorja Briševca. Diplomirani ekonomist, ki se je pred nastopom funkcije kalil v logističnih vodah, je tako kot nekdanji direktor član Liste Aleša Bržana, na kateri je kandidiral za mesto v koprskem občinskem svetu. Do trenutka, ko je nasledil Alfreda Draščiča, je bil predsednik nadzornega sveta Marjetice.  Novo vodstvo podjetja je nato sprejelo stavkovne zahteve glede sklenitve kolektivnega nezgodnega zavarovanja, pristalo na zvišanje plač za 3,65 odstotka, dogovorilo pa se je tudi o pričetku pogajanj za sklenitev nove podjetniške kolektivne pogodbe, ki naj bi jo sklenili do 1. junija. 

Vsem političnim spletkam navkljub pa zaposleni poleg preganjanja glodavcev in mrčesa v teh kriznih časih pomagajo prostovoljcem Rdečega križa pri dostavi paketov pomoči in izvajanju različnih opravil. V preteklem tednu je okrog 200 zaposlenih pakete osnovnih živilskih in higienskih izdelkov razdelilo med 200 socialno ogroženih otrok in mladostnikov ter prav tolikšnemu številu starostnikov pomagalo pri vsakdanjih opravilih. Samoiniciativnost zaposlenih je v nasprotju z Mestno občino Koper, ki po vzoru drugih občin še vedno nima občinskega kriznega štaba, ki bi organiziral pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Kratkovidnost tovrstnega zasebkarstva komentira Popovič. 

Izjava

Ob 8ih

Ameriško kmetijsko ministrstvo je potrdilo prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na neudomačeno žival. Oskrbnik divjih mačk v živalskem vrtu v četrti Bronx v New Yorku je okužil Nadjo, štiriletno samico malajskega tigra. Ker je v zadnjem času kazala nekaj simptomov, povezanih z novim koronavirusom, predvsem suh kašelj in izgubo apetita, so jo iz previdnosti testirali in test je potrdil okužbo. Živalski vrt je bil zaprt od 16. marca, oskrbnik pa ni imel nobenih znakov okužbe. Pristojni menijo, da se je okužilo še šest drugih velikih divjih mačk v ustanovi. Iz kmetijskega ministrstva so sicer sporočili, da v ZDA zaenkrat še ne obstajajo primeri prenosa okužbe s koronavirusom z domačih živali na človeka. So pa nekateri strokovnjaki opozorili, da bi virus lahko ogrozil primate, ki živijo v divjini, zato bi bilo treba sprejeti ukrepe za zaščito goril, šimpanzov in orangutanov, ki živijo v naravi.

Izraelski novi stari premier Benjamin Netanjahu in predsednik Modro-belega zavezništva Beni Ganc sta včeraj potrdila Netanjahujev predlog o priključitvi zasedenih ozemelj Zahodnega brega izraelski državi. Postopek priključitve bi Izrael ob pomoči ZDA in ob koordinaciji drugih mednarodnih deležnikov izpeljal do konca poletja. Netanjahujev predlog morajo najprej potrditi vladni kabinet, ministrstvo za zunanje zadeve in obrambo, nato pa mora v izraelskem kne-se-tu zanj glasovati absolutna večina poslancev. Beniju Gancu, relativnemu zmagovalcu predčasnih parlamentarnih volitev marca letos, tudi v tretje ni uspelo sestaviti vladnega kabineta in se je zato z Netanjahujem odločil oblikovati vlado narodne enotnosti. To bo naslednjih 18 mesecev še naprej vodil Benjamin Netanjahu.

Državni svet nekdanjemu koprskemu županu Borisu Popoviču ni podelil imunitete, na katero se je želel sklicevati v postopku pred ljubljanskim sodiščem. Tam mu sodijo zaradi obtožb, da je žaljivo obdolžil Vej-sila Hota. Ko bi ga morali na začetku marca zaslišati, je dejal, da se sklicuje na imuniteto. Sodišče je zato državni svet pozvalo, naj se izreče, ali mu imuniteto podeli. Na nedavni korespondenčni seji se je večina svetnikov odločila, da se postopek zoper Popoviča lahko nadaljuje. Popovič je želel prek interesne skupine doseči, da bi predsednik državnega sveta Alojz Kov-šca razveljavil sprejeti sklep, ker so v skupini ocenili, da to glasovanje ne bi smelo potekati na izredni dopisni seji, ampak na redni. Tam bi, so menili nekateri državni svetniki, Popovič lahko obrazložil željo po imuniteti. Kovšca jim ni ustregel, tako da se bo sodišče zadeve lotilo prednostno takoj po koncu koronavirusnih ukrepov, saj zastaranje nastopi konec septembra letos.

Spomnimo, Vej-sil Hot je proti Popoviču na koprskem sodišču uspel z zasebno odškodninsko tožbo zaradi razžalitve, na ljubljanskem sodišču pa je zoper nekdanjega koprskega župana vložil tudi zasebno kazensko tožbo zaradi žaljive obdolžitve. Podpornik nekdanjega piranskega župana na lokalnih volitvah leta 2014 Popoviča toži zaradi izjav po incidentu na soočenju v Hotelu Slovenija septembra 2014, ki jih je obdolženi izrekel v oddaji Epilog na POP TV-ju. Pa prisluhnimo, o čem je bilo govora:

Izjava

Vej-sil Hot je sicer precej znan poslovnež na Obali, čigar vpliv sega tudi v politične kroge; njegova nečakinja Me-ira Hot je poslanka SD in nekdanja piranska podžupanja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness