Britoff intelektualne lastnine

Aktualno-politična novica
24. 3. 2016 - 10.00
 / BritOFF

ob 8:05

Hutijski uporniki in vlada v Jemnu so dosegli dogovor o prekinitvi sovražnosti, ki začne veljati 10. aprila. Dogovor bo olajšal dostavo humanitarne pomoči prebivalcem. 18. aprila pa se bodo v Kuvajtu začela mirovna pogajanja. Hutiji v Jemnu nadzorujejo prestolnico Sano in sever države. V Jemnu je sicer 15. decembra lani nastopila prekinitev ognja, a so jo z 2. januarjem preklicali.

Somalijski premier Omar Abdirashid Ali Sharmarke je javno podprl kampanjo za zakonsko prepoved obrezovanja deklic. To je v Somaliji sicer prepovedano z ustavo, a agencija za otroke Združenih narodov kljub temu ocenjuje, da je posega deležnih 90 odstotkov somalijskih deklic. Aktivisti se sicer zavedajo, da bo treba spremeniti več kot samo en zakon.

Poljska premierka Beata Szydlo je v odzivu na teroristične napade v Bruslju dejala, da Poljska ne bo spoštovala dogovora EU o kvotah beguncev. Poljska bi glede na dogovor morala sprejeti 7000 beguncev.

Danes bo haaško sodišče za vojne zločine izreklo sodbo proti nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov, Radovanu Karađiću. Na drugi strani pa je hrvaško ministrstvo za pravosodje na haaško sodišče poslalo dopis, v katerem prosijo, naj se Hrvaški podeli status “prijateljice sodišča” v postopku proti šestim uradnikom bosanskih Hrvatov. S tem naj bi dobili možnost, da Hrvaška predstavi dokaze o nedolžnosti Franja Tuđmana.

ob 10:05

Policijska enota za zločine, povezane z intelektualno lastnino Velike Britanije, je izdala obtožnico zoper 22-letnega študenta. Ta je pred dvema letoma upravljal z več proxy spletnimi stranmi, prek katerih je bilo mogoče dostopati do blokiranih spletnih strani, kakršni sta The Pirate Bay in KickAssTorrent. Glede na obtožnico bi lahko 22-letnik dobil zelo dolgo zaporno kazen, skupaj kar 29 let. Zanimivo pa je, da prepoved dostopa do omenjenih spletnih strani ne drži za vse ponudnike dostopa do spleta v Veliki Britaniji in le-ti še vedno omogočajo dostop do spletišč s piratsko vsebino.

Ostajamo pri avtorskem pravu. Spletišče Internet Archive je ameriškemu uradu za avtorsko pravo podal predlog za spremembo zakona Digital Millenium Copyright Act, sprejetega leta 1996. Po zakonu lahko lastniki avtorskih pravic uradu pošljejo poziv za umik določene vsebine s spleta, če ta pripada njihovi intelektualni lastnini. Praksa je pokazala, da je mnogo pozivov neveljavnih, zato digitalna knjižnica Internet Archive predlaga, naj vsebina ostane dostopna, dokler se spor pravno ne razreši.

Rezultati hekerskega tekmovanja pwn2own niso nič kaj presenetljivi. Tekmovalci so prikazali 10 ranljivosti operacijskega sistema Windows 10 in za polovico manj ranljivosti Applovega operacijskega sistema. Med spletnimi brskalniki se je za najbolj varnega izkazal Chrome, medtem ko Firefox zaradi prevelikega števila varnostnih lukenj na tekmovanju sploh ni nastopil.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness