Britoff iranskega black metala

Aktualno-politična novica
free confess
11. 2. 2016 - 8.00
 / BritOFF

ob 8:05

Člana iranskega blackmetal banda Confess se soočata s hudimi obtožbami. V novembru ju je aretirala Vojska varuhov islamske revolucije, ki ni drug metal band, temveč del iranske vojske, ki se bori za ohranjanje islamističnega reda. Fanta v zgodnjih dvajsetih se soočata z obtožbami bogokletja, protisistemske propagande, delovanja v ilegalnem in underground bendu ter založbi, ki promovira satanistično glasbo, pisanja protiverskih besedil in opravljanja intervjujev s prepovedanimi tujimi radii. Fanta sta od nedavnega na prostosti, saj sta plačala visoko varščino, a svojo nedolžnost bosta na sodišču težko dokazala. Bogokletje se v Iranu kaznuje s smrtno kaznijo, medtem ko zakon za ostala kazniva dejanja predvideva od 6 mesecev do 6 let zaporne kazni.

Medtem so iranske oblasti že prepovedale aplikacijo za pametne telefone, ki je izšla v ponedeljek. Ta je omogočala izmenjavo podatkov o lokacijah iranske moralne policije v Teheranu. Slednja je najbolj dejavna pri lovu na ženske, ki ne nosijo popolnega hijaba. Aplikacija je v enem dnevu postala uspešnica, njeni proizvajalci pa se trudijo, da bi jo po prepovedi iranskih oblasti spet postavili nazaj na splet.

Mednarodni denarni sklad, z originalno kratico IMF, poziva Ukrajino, naj zmanjša stopnjo korupcije v državi. Če Ukrajina ne bo igrala po pravilih Sklada, bo ta iz Ukrajine deinvestiral 40 milijard dolarjev dokapitalizacijskih sredstev. Vodja IMF Christine Legarde se je odzvala na odstop ukrajinskega ministra za ekonomijo Aivarasa Abromavičiusa, ki je pred odstopom premiera Patra Porošenka obtožil, da zavira protikorupcijske reforme.

ob 10:05

Ameriško zvezno sodišče je ovrglo obtožbo proti multinacionalki Google zaradi prevare s Captcho. Captcho vsi poznamo in je okrajšava za ‘Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart’ oziroma po naše ‘avtomatiziran Turingov test za razpoznavo med osebami in napravami’, srečujemo pa jo ob izpolnjevanju raznih spletnih obrazcev. Tožniki so telekomunikacijskemu gigantu očitali, da je z dvema besedama v Captchi, od katerih je bila zgolj ena zares del testa, ukradel malce delovnega časa zelo velikemu številu ljudi. Druga beseda je običajno izvisela pri algoritmih za prepoznavanje teksta v sliki in so jo kasneje v tekst prepisali nevedni uporabniki. Sodnik je odločil, da stvar ni zares pomembna, saj naj posamezni uporabnik za nekaj sekund dela ne bi zahteval plačila.

Slabše pa jo je odnesel Googlov največji konkurent Facebook. Francoski informacijski pooblaščenec je namreč odločil, da podjetje krši francoski zakon o zasebnosti, s tem ko sledi obiskovalcem spletnih strani, ki uporabljajo Facebookove vtičnike za všečkanje, deljenje in komentiranje. Facebook namreč vsem obiskovalcem spletne strani, ki vsebuje njegove vtičnike, naloži spletni piškotek, ki ga nato prepoznava na drugih spletnih straneh s Facebookovimi vtičniki. Na tak način sledi tudi tistim deskarjem po spletu, ki sploh niso uporabniki Facebooka. Multinacionalka mora v treh mesecih svoje delovanje uskladiti s francoskimi zakoni. Določilo velja še za hrambo podatkov, saj jih je Facebook kljub razveljavitvi sporazuma Varni pristan še vedno pošiljal čez Atlantik.

Nizozemska in britanska policija preverjata možnosti, da bi se proti nedovoljenim malim letalnim napravam, tako imenovanim droneom, borili z orli. Nizozemsko podjetje Guard from Above, ki kot zunanji izvajalec sodeluje z nizozemsko policijo, namreč trenira orle za lovljenje droneov. Britanske policiste napaja razplamtela se debata o uporabi letalnikov v civilne namene.

orel proti drounu

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness