Britoff "IS" ante portas

Aktualno-politična novica
2. 3. 2015 - 8.00
 / BritOFF

0700

V ruskih mestih se odvijajo spominski shodi za v petek ustreljenega opozicijskega politika Borisa Nemcova. Številke o moskovski udeležbi so si nasprotujoče; predstavniki policije govorijo o 21.000 udeležencih, medtem ko jih opozicija navaja 50.000. Ruska vlada je napovedala temeljito preiskavo njegovega umora, ki se je zgodil le nekaj dni pred napovedanimi protesti. Nekateri krivdo valijo na Putinove kremeljske kroge, četudi glede na trenutno popularnost in ljudsko podporo Putinu umor nima smisla.

Po drugi strani je situacija mirnejša na ukrajinski fronti, kjer so uporniki umaknili artilerijo stran od fronte. Sicer navajajo, da jo lahko na ofenzivne položaje vrnejo v eni uri, kar odraža stanje nezaupanja med stranema. Kljub tako imenovanemu premirju je blizu Donecka smrt doletela kijevskega foto-novinarja Sergeja Nikolajeva. Bil naj bi v družbi bataljona desnega sektorja v mestu Peski, lučaj stran od omenjenega Donecka. V zvezi z vzhodno fronto prihajajo novice tudi iz čezlužja. Združene države Amerike kijevsko stran zalagajo s satelitskimi posnetki uporniških sil z vzhoda. Slike sicer malo zamegljijo in jih dostavijo s 24-urno zamudo, saj ne želijo dodatno provocirati ruske strani oziroma dajati vtisa deležnika v konfliktu. Ostala darila v obliki milijardnih zneskov finančne pomoči Amerov ne skrbijo.

Venezuela po novem zahteva vize za ameriške obiskovalce. Obenem je predsednik Nicolas Maduro napovedal prevetritev števila delavcev na ameriški ambasadi. Za konec je osvežil prezrto zgodovinsko dejstvo - Busha mlajšega in njegovega podpredsednika Cheneya je označil za terorista, ki nimata vstopa v venezuelsko državo.

 

0800 - Islamska država ante portas

Zadnjih pet dekad na Bližnjem vzhodu in najverjetneje tudi naslednjih pet bo ob bodočem pisanju zgodovine veljalo za sinonim kaosa. Medtem ko Islamska država postaja nekaj vsakdanjega in se javnost z vedno večjim dolgočasjem odziva na sveže kalvarije ter zahodne koalicije brez večje debate nadaljujejo križarski pohod v regiji, se kljub temu lahko govori o času zatišja. Trenutno stanje kaosa je novi status quo; spomin na glavne sprožilce ognja, torej ilegalno invazijo Iraka in podpiranje upora proti sirskemu režimu, pa je le še bežen. Vsi akterji se namreč pospešeno prilagajajo trenutnim danostim, saj ni upanja na umiritev situacije.

Amerika si pod taktirko Obamove administracije še naprej prizadeva zapustiti vsaj eno pozitivno zunanjepolitično udejstvovanje. Jedrski dogovor z Iranom in opustitev večdesetletnih sankcij. Islamska republika je namreč odprla vrata ameriški mehki moči - v državo so pripravljeni spustiti Google in ostale internetne gigante pod pogojem, da upoštevajo iranske kulturne norme. Pozitivni obeti za obljube so predvsem dolgoletni pogledi predsednika Rouanija o sprostitvi nadzora nad spletom. Na drugi strani perzijskega zaliva so savdski zavezniki Američanov napovedali ponovno sojenje blogerju. Trenutno prestaja desetletno zaporno kazen, ob svežem procesu zaradi bogoskrunstva pa mu grozi smrtna kazen.

Težave se obetajo tudi egipčanskemu režimu. Ne le, da se vedno bolj očitno odpira libijska fronta boja proti Islamski državi, režim je palestinsko gibanje Hamas proglasil za teroristično organizacijo. Odločitev, ki je nedvomno po godu Izraelu, je na bližnjevzhodnem delu muslimanskega sveta povzročila poglobitev šiitsko-sunitskega razdora. Ne sme se namreč pozabiti, da ima novodobni koncentracijski tabor Gaza na svojem jugu mejo z Egiptom, ki je uradno zaprta.

Piskrček bencina k ognju vedno znova doliva tudi Izrael. Odvijajo se dvodnevni vojaški drili v okupiranem Zahodnem bregu. Izrael bo obenem zaobšel ameriškega predsednika in za dodatnih 300 milijonov vojaške pomoči zaprosil kar kongres neposredno. Večji del izraelske retorike se seveda nanaša na bližnje parlamentarne volitve, na katerih premieru Benjaminu Netanjahuju ne kaže najbolje. Posledično je agresivno vedenje v veliki meri le volilna kampanja za Bibija.

Za konec ne smemo pozabiti na Islamsko državo. Analitiki trdijo, da se zaradi zanašanja na naftne vire financiranja sooča s pomanjkanjem denarja. Pričakovane so torej sveže ofenzive, usmerjene v zasedbo novih naftnih polj. Slednje je seveda voda na mlin zahodnim deležnikom, ki v polnem zanosu posredujejo v regiji. IS obenem nima le regionalnega vpliva, temveč sočasno z video posnetki kalvarij zadošča vlogi zunanjega bavbava zahodni družbi. V luči vsesplošnega strahu se utemeljujejo nove družbene dinamike znotraj evropskih držav. Naša severna soseda je na pogojno kazen obsodila mladeniča, ki je na svoj Facebook profil lepil slike in propagando Islamske države - v imenu nacionalne varnosti seveda.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness