Britoff islamskega bav-bava

Aktualno-politična novica
9. 3. 2015 - 8.00
 / BritOFF

0700

Druga generacija švicarskega solarnega letala - Solar Impulse 2 - se je odpravila na petmesečno pot okoli sveta. Letalo z 71-im metrskim premerom kril, ki jih pokriva 17.000 solarnih celic, bo 35.000 kilometrov dolgo pot opravljalo s stotimi kilometri na uro. Načrtuje se petnajst pristankov, med njimi pa pet dni letenja brez prekinitve.

Majhna drona je naredila več preletov komunikacijskega centra francoske mornarice, zadolženega za komunikacijo s podmorniško floto. Na prizorišču je posredoval policijski helikopter, vendar se je leteči tujek uspel izmuzniti. Podobni incidenti sicer niso redkost, saj je od lanskega oktobra zaznanih več kot 60 preletov neznanih dronov nad občutljivimi področji, med njimi tudi okrog jedrskih reaktorjev.

V ameriški zvezni državi Minnesota se perutninska “Dachau” industrija sooča s smrtjo 17 tisočih puranov zaradi izbruha ptičje gripe. Sočasno uradniki spremljajo zdravstveno stanje delavcev, medtem ko je kmetijsko ministrstvo napovedalo iztrebljenje dodatnih 29.000 puranov v 15 kilometrskem krogu okrog skednja z mrtvimi pticami. Izbruh je zaenkrat omejen na en skedenj, kjer je v življenju uživalo sedaj mrtvih 17.000 puranov.

 

0800 -  Islamski bav-bav

Aktualna moralna panika evropskih tal je gonja in ustrahovanje z muslimanskim terorizmom, natančneje strašenje z bav-bavom Islamske države. Francoski premier je recimo napovedal, da bo še pred koncem letošnjega leta, več kot 10.000 Evropejcev pristopilo med vrste IS. Dosedaj naj bi se jih na barbarske počitnice podalo 3.000, zaradi česar je Francija lanskega novembra sprejela poostrene proti-teroristične zakone. Na podlagi slednjih, so skoraj pedtedesetim “sumljivim” posameznikom prepovedali izstop iz države.

Podobno zaskrbljena je tudi nemška soseda, iz katere naj bi v sirijo in irak odlšlo 600 posameznikov, med njimi 20 bivših pripadnikov vojske. Obenem se javnost pita z nevarnostjo 180 bojevnikov, ki so se že vrnili na evropsko grudo, kjer sedaj radoklizirajo muslimansko skupnost. Ista zgodba se odvija v manjših članica, kakor tudi v otočanski Veliki Britaniji. V strategiji, ki so jo nekateri poimenovali proti-islamska, se bo več tisočim ljudem prepovedalo potovanje, ter otežilo postopek za pridobitev državljanjstva.

Druga stran medtem širi svoje lovke. Nigerijski Boko haram je obelodanil zvestobo Islamski državi. Sočasno raste njena moč v Libiji. Zapuščina zahodnega, takoimenovanega humanitarnega posredovanja, za nekatere preprosta vojaška zamenjava oblasti, je iz Libije naredila propadlo državo. Izjemen zaključek libijske zgodbe, zrasle na zelniku evropskih velesil, so razmišljanja o pomorski blokadi Libije. Z njo se bo poskušalo preprečiti ilegalen pretok orožja in nafte, ter zajeziti vale beguncev.

Med mantro ustrahovanja s terorizmom pa se venomer pozablja, da Zahod pri celotni zgodbi ni neudeležen opazovalec, temveč sokrivec. Med odstavitvijo libijskega Gaddafija in poskusom odstranitve sirskega Assada, se je podpiralo uporniške skupine, ki so kasneje subliminirale v islamske skrajneže. Obenem so zakoni, slični verskemu profiliranju, nedvomno izvrsten način preprečevanja dodatnih dejavnikov za radikalizacijo evropske islamske skupnosti. Še bolj absurdno je relativno gledanje na problem - tudi ob najmračnejši napovedi 13.000-čih radikalcev izmed 44 milijonov evropskih muslimanov, predstavljajo ti manj kot en procent celotne islamske skupnosti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness