BritOFF krčenja evropskega pragozda

Aktualno-politična novica
30. 3. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Mjanmar ima novega predsednika. To mesto bo zasedel Htin Kyaw, tesni sodelavec voditeljice Lige za demokracijo Aung San Suu Kyi, ki zaradi ustavne določbe ne more postati predsednica. Zasedla pa je mesto zunanje ministrice, ministrice za energetiko in ministrice za izobraževanje, poleg tega bo vodila tudi predsednikov kabinet.

Brazilsko demokratsko gibanje, druga največja stranka v državi, je naznanilo, da se umika iz vladajoče koalicije pod vodstvom predsednice Dilme Rousseff. Koalicija je s tem v parlamentu izgubila večino.

Vlada v El Salvadorju je začela z okrepljenim bojem proti tolpam. V ta namen so razglasili izredne razmere v sedmih zaporih, v katerih so zaprti domnevni voditelji tolp, napovedujejo pa tudi nadaljnje ukrepe, vključno s povečanjem prisotnosti vojske na ulicah. Predsednik Salvador Sanchez Ceren je pred dnevi zavrnil pobudo treh največjih tolp za začetek pogajanj.

 

10:05 Surovine

Surovinski Britoff začenjamo v Franciji. Tamkajšnji parlament je potrdil dvig davka na palmino olje, s čimer bo postal primerljiv s tistim na ostale vrste olja. Palmino olje, ki je cenejše od ostalih vrst olja, se pridobiva iz oljne palme, plantaže katere so odgovorne za izdatno deforestacijo v državah izvora. Višjega davka bo sicer oproščen uvoz palminega olja za biogorivo in olja s certifikatom okoljske vzdržnosti. Slednjega izdajajo države izvora, največji izmed katerih, Indonezija in Malezija, dvigu davka močno nasprotujeta. Zanesljivost označb o okoljski vzdržnosti je tako vprašljiva.

Poljska je odobrila sečnjo 180 tisoč kubičnih metrov lesa v Beloveškem gozdu na vzhodu države, kar predstavlja trikratno povečanje v primerjavi z dozdajšnjo količino. Omenjeni gozd je največji nedotaknjeni del gozda, ki se je nekoč raztezal čez severnoevropsko planoto. Je eden zadnjih habitatov evropskega bizona, del gozda pa je tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine. Poljska vlada trdi, da je poteza namenjena omejevanju zajedavcev. Vendar ni jasno, zakaj bi bil boj proti zajedavcem v pragozdu, če ta ni namenjen gospodarskemu izkoriščanju, potreben.

Kitajska v letošnjem letu napoveduje zmanjšanje kapacitete za pridelavo cinka za 500 tisoč ton. To predstavlja 8 odstotkov celotne kitajske cinkarske industrije in je del postopnega zapiranja nedobičkonosne težke industrije, ki ga predvideva kitajski razvojni načrt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.