Britoff lažne odgovornosti

Aktualno-politična novica
6. 11. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Odgovornost za petkov napad na policijsko postajo v turškem Diyarbakirju, ki je terjal enajst življenj je prevzela Islamska država. Turške oblasti kljub oglašanju džihadistov Islamske države, IS, zatrjujejo, da je napad izvedla Delavska Stranka Kurdistana, PKK. Do eksplozije je sicer v največjem kurdskem mestu v Turčiji prišlo zgolj nekaj ur po množičnih aretacijah poslancev in poslanka pro-kurdske parlamentarne stranke HDP. Avtomobil bombo je razneslo pred policijsko postajo, v kateri so se v tistem trenutku nahajali nekateri poslanci HDP. Turški mediji o Islamski državi, ki je prevzela odgovornost za napad ne poročajo, ter podobno kot oblasti, odgovornost za napad še vedno pripisujejo PKK. Poleg aretacij poslancev je bil aretiran tudi župan Diyarbakirja, čigar mesto je zasedel zaupnik predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. v Diyarbakirju pravtako vlada popoln internetni mrk, zato so poročila o izredni situaciji v mestu skopa.

HDP je napovedal zaustavitev vseh parlamentarnih aktivnosti, zaradi aretacij poslancev stranke pa celo razmišljajo o odstopu vseh 59 poslancev iz turškega parlamenta. Medtem so svoje nasprotovanje aretacijam in zaskrbljenost nad stanjem demokracije v Turčiji izrazili v Združenih državah Amerike in Nemčiji, obsodbam pa se je pridružil tudi predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz. Vodja iraških Kurdov Masoud Barzani, ki z turškim predsednikom Tayyipom Recepom Erdoganom sodeluje pri osvobajanju Mosula, prav tako obsoja aretacije v HDP.

Erdogan je danes Evropo obtožil podpiranja terorizma, saj naj bi dajala potuho PKK ter dodal, da mu ni mar, če ga ima Evropa za diktatorja. Demonstracije v podporo priprtih poslancev in članov stranke so se zvrstile tudi v Nemčiji in Franciji. V nemškem Kolnu je na ulicah protestiralo med 7000 in 15000 ljudi, medtem ko jih je bilo v Parizu okrog 2000. Od julija lani je bilo v Turčiji sicer pridržanih več kot 5000 s stranko povezanih ljudi, med katerimi jih je veliko obtoženih terorizma.

Na drugi strani turške južne meje, v Siriji je koalicija Sirskih demokratičnih sil, SDF, kjer imajo največjo vlogo kurdske Ljudske zaščitne enote YPG, najavila začetek ofenzive na Rako, de facto prestolnico Islamske države. SDF, ki jo sestavljajo kurdski, arabski in turkmenski uporniki, naj bi z napadi začeli v soboto. Na današnji tiskovni konferenci so pozvali mednarodno skupnost, naj se pridruži in podpre ofenzivo, hkrati pa so dali vedeti, da Turčija ne more in ne sme biti del osvobodajanja sirskih ozemelj pod okupacijo Islamske države. V SDF so dodali, da imajo zagotovila Združenih držav Amerike, da bodo te nudile podporo pri ofenzivi v obliki zračnih sil, prav tako pa naj bi z ZDA dosegli dogovor o tem, da Turčija in njene zavezniške oborožene skupine v napadih ne bodo sodelovale. Ofenziva SDF poimenovana Evfratski bes se začenja 40 do 55 kilometrov stran o Rake na kurdskih osvobojenih ozemljih.

Iz zahodne se selimo v južno azijo, in sicer v indijsko prestolnico New Delhi. Izrednih razmer tam sicer ne povzroča vojaško-politična situacija temveč onesnaženost zraka. Glavno indijsko mesto je že več dni deležno gostega smoga, oblasti pa razmere opisujejo kot izredno stanje. Škodljivi trdni delci v zraku devetdesetkrat presegajo varno količino po standardih svetovne zdravstvene organizacije in petnajstkrat glede na indijske standarde. Zaradi onesnaženja bodo tri dni zaprte šole, pet dni pa gradbišča, ki naj bi bila odgovorna za velik del onesnaženja. Prebivalcem svetujejo naj ne hodijo ven ter naj delajo na domu. Onesnažen zrak je v Indiji glavni vzrok prezgodnjih smrti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tja bi bilo treba iti a ne? da se vidi kdo lovi mačke in miši.

zadnjič sem malo hodila naokrog in zapazila zelo zanimivo čtivo - ok marketing in digitalizacija - kame gremo? in sem videla to knjižico, ki je v bistvu res dobro začrtala ta črno beli digitalni svet - dragi moji smo v precepu med Iluzijo in Vero - to je osnovni motiv, ki se skriva za strukturami in ozadjem računalniških igric - ČE uporabnik ni sposoben širine digitalnega obzorja, torej širine, ki se povsem enostavno zvede na vprašanje IZBIRE (the choice) jah potem vse kar uporabnik digitalnega sveta vidi, je njegova lastna matrica digitalnih izbir - in tu je tisti catch, človeka ki odrašča se zvede hitro na njegov lastni ego, na željo v digitalnem zrcalu ugledati lasten odsev, in to je matrica oglaševanja ponujena tako s strani Facebuka, Youtuba, Twiterja in podobnih nebuloz - videti odsev lastnega dosega, ki v odraščajoči fazi nikakor ni enak zreli in odrasli osebnosti per se
salut!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness