BritOFF ljubljanskih otroških igrišč

Aktualno-politična novica
21. 1. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pozdravljeni v današnjem ljubljanskem BritOFFu. Otroško igrišče ob ribniku v parku Tivoli bo letos dobilo novo podobo. Veliko igrišče je bilo dokončano leta 1943 po načrtih arhitekta Borisa Kobeta, po izgradnji pa so ga poimenovali kar »Otroški paradiž«. Sedanjo zasnovo in videz je igrišče dobilo v začetku devetdesetih, ko je bilo nazadnje popolnoma prenovljeno. V nadaljnjih treh desetletjih, z izjemo sprotnih popravil, ni doživelo celovite prenove, zaradi česar je po navajanju Mestne občine Ljubljana temeljita revitalizacija igrišča ključna za zagotovitev varnosti enega največjih javnih otroških igrišč v Ljubljani. Na občini tako predvidevajo temeljito prenovo z nekaterimi novimi in sodobnimi igrali, ki bodo služila najširšemu krogu Ljubljančanov in Ljubljančank. Rok občinskega razpisa za prenovo se izteče čez pet dni. Pogodbenik pa bo moral dela končati najkasneje v štirih mesecih od sklenitve pogodbe. 

Kaj novega ali starega bomo dobili v Tivoliju?
 / 19. 1. 2022
V sklopu prenove so predvideni vzdrževalna dela in postavitev tipskih igral, prenova pa se urbanistično nanaša na zasnovo arhitekta Kobeta in razširjeno preureditev krajinskih arhitektov Dušana Ogrina in Davorina Gazvode iz 90. let. Dva manjša hribčka, ki delita otroško igrišče med tivolskim ribnikom in promenado, bo ob prenovi zopet povezal most iz vrvi, stari je bil namreč več let zaprt zaradi dotrajanosti in posledičnih varnostnih pomislekov. Vzpetini bosta igrišče še naprej delili na dela, ki sta posebej namenjena otrokom različnih starosti. V luči vse bolj vročih ljubljanskih poletij pa bo igrišče s prenovo dobilo tudi igrala z vodnimi elementi. 

Mestna občina Ljubljana vsakoletno obnovi okoli 15 javnih otroških igrišč. Za vzdrževanje skrbi javno podjetje VOKA SNAGA. Vseh 218 javnih otroških igrišč v mejah ljubljanske občine je brezplačno dostopnih in redno vzdrževanih. Letni stroški vzdrževanja in nakupov javne opreme občino stanejo dobrih 700.000 evrov. Igrišča so na podlagi števila otrok, ki jih obiščejo, in zahtevnosti vzdrževanja zato razdeljena v tri kategorije. V prvo kategorijo sodi 16 igrišč, ki so največja, najbolj obiskana in jih zato vzdržujejo vsakodnevno. Poleg Tivolija so v naselju Dvor, ob Hotelu Park, na Jamovi cesti, na Osojah oziroma na poti na Ljubljanski grad, v parkih Kodeljevo in Muste, v Parku slovenske reformacije in Šmartinskem parku. Tri tovrstna otroška igrišča so v Severnem parku, dve v Bloudkovem parku in še eno na Trgu 9. maja. 

V drugo kategorijo sodi 41 manjših igrišč, ki se jih vzdržuje dvakrat do trikrat tedensko. V tretji kategoriji pa je 157 igrišč v mestnih soseskah, kjer lastniška razmerja niso urejena, vzdržujejo pa jih enkrat tedensko.

Javna otroška igrišča v mestnih parkih so edinstvena dediščina socialistične zasnove jugoslovanskih mest in so kot taka razbremenila nemalo prostorskih stisk mestnih družin. Predstavljajo nezanemarljiv delež mestotvornih funkcij in marsikateremu mestnemu otroku pomenijo edino popoldansko aktivnost v naravnem okolju, stran od mestnega vrveža in prometa. V izboru za najboljše ljubljansko otroško igrišče, ki ga razpisujejo v časopisu Dnevnik, pa po mnenju Ljubljančanov za najboljše že nekaj let veljajo igrišča, ki se razprostirajo v Severnem mestnem parku za Bežigradom, med Vilharjevo in Linhartovo cesto. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness