Britoff možganskih iniciativ

Aktualno-politična novica
3. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

Barack Obama je odobril 100 milijonov dolarjev vreden projekt možganskega mappinga - slovensko kartiranja, torej natančnega analiziranja možganskih predelov vse do ravni posameznih nevronov. Poleg analize delovanja, naj bi se v kasnejših fazah projekta iskalo tudi neposredne načine vplivanja na nevrone. Uradna zgodba je seveda zavita v iskanje novih zdravil za možganske bolezni, kot sta Parkinson in Alzhaimer, pristaši teorij zarot pa že opozarjajo na možnosti zlorab. V projektu namreč sodeluje DARPA - angleško Defense Advanced Research Project Agency - raziskovalna institucija ameriške vojske z 3.2 milijardnim budgetom, ki odgovarja le najvišjim krogom ameriškega obrambnega ministrstva in je tradicionalno zadolžena za razvoj najbolj tajnih projektov.

Morebiti pa je raziskovanje novih načinov kontrole nad ljudmi nujno, še posebej na jugu Amerike, kjer se bo kmalu dvignilo število rojenih kriminalcev. Preden nadaljujemo z novico se seznanimo z freakonomics - statistično zanimivimi naključji. Največji upad kriminalnosti so ZDA zabeležile dve desetletji po federalni uzakonitvi pravice do splava. Ena od možnih interpretacij, poleg dviga blaginje in boljšega dela policije je tudi hipoteza, da zaradi legalizacije splava velik del naslednje generacije kršiteljev zakona ni bil rojen. Seveda tu ne trdim, da so vsi splavljeni fetusipotencialni kriminalci, gre le za statistično verjetnost. Več freaconomics primerov najdete na spletu.

Senat zvezne države Alabama pa je sprejel zakon, ki bo v Alabami močno otežil dostopnost splava. Državno potrjen zdravnik bo edini, ki bo lahko odobril proceduro, kar bo otežilo opravljanje splavov vsem štirim klinikam v Alabami, ki ga sploh izvajajo. S tem se Alabama pridružuje družbi Missisipija, kjer se s podobnim zakonom poskuša zapreti edino kliniko, ki sploh opravlja abortuse. Zakoni sprejeti prejšnji mesec v Severni Dakoti in Arkansasu pa bodo najverjetneje privedli do zagovarjanja pravice do splava pred vrhovnim sodiščem, kar lahko pri trenutni sestavi slednjega, pripelje do razveljavitve na zvezni ravni. Ravno Severna Dakota pa vodi pohod ameriške civilizacijske retardiranosti - prepovedali so namreč možnost abortusa, če je edini razlog genetski defekt zarodka.

 

Evropske agencije za varnost podatkov razmišljajo o kaznovanju Googla zaradi novega pravilnika o zasebnosti, ki ga je vpeljal lanskega marca. Google je namreč združil šestdeset pravilnikov o zasebnosti od posameznih storitev kot so gmail in youtube v enega. S tem lahko bolje sledi uporabniku in si izgrajuje obsežnejšo bazo podatkov za profitno uporabo. Posamezni evropski regulatorji še niso sprejeli dejanskih postopkov za kaznovanje Googla, vendar se po njihovih besedah gibljejo v dotično smer. Google namreč kljub opozorilom ni spremenil novega pravilnika o zasebnosti. Evropske agencije za varnost podatkov prav tako razmišljajo o vseevropskem zakonu, ki bi zaostril pogoje nabiranja podatkov in njihovo uporabo, saj so trenutno v veljavi le zakoni na ravni posameznih držav, njihova razdrobljenost pa otežuje pregon in nadzor na ravni celotne Unije.

Generalna skupščina Združenih narodov je na glasovanju sprejela prvo mednarodno pogodbo, ki bo regulirala 70 milijard dolarjev vredno mednarodno trgovino z orožjem. Isto pogodbo so poskušali sprejeti že prejšnji teden na konferenci za pripravo osnutka, vendar so sprejetje onemogočili veto Severne Koreje, Irana in Sirije. Kljub tokratnem izglasovanju, pa morajo novo pogodbo države še ratificirati. Tu se pojavljajo tudi kritike, saj naj bi pogodba favorizirala države izvoznice. Obenem bo nova pogodba popolnoma neefektivna, če k njej ne bodo pristopile največje proizvajalke orožja, kot so Združene Države Amerike, Rusija in Kitajska.

V iraškem Bagdadu so bile s strani domnevnih šiitskih milic napadena uredništva štirih časopisov. Napadalci so razbili opremo, grozili novinarjem in urednikom. Vzrok za napad je članek o šiitskem kleriku Mahmoud al-Sarkhiju, po katerem naj bi Sarkhi poskušal vzpostaviti svojo prevlado v mestu Karbala. V slednjem se namreč nahajata dve šiitski svetišči, mesto pa že zadnjih 10 let trpi zaradi bojev za oblast med posameznimi šiitskimi ločinami.

 

Na obzorju se nam obeta nov preplah pred pandemijo. Bolnice na Kitajskem se namreč pripravljajo na izbruh najnovejšega virusa prišje gripe, poimenovanega H7N9. V Šanghaju so namreč zabeležili prvi dve potrjeni človeški smrti zaradi novega virusa. Kitajske oblasti zanikajo, da se je virus razširil v Peking, lokalno prebivalstvo po državi pa se že pripravlja na najhuje. Obenem zdravstvene oblasti v Šanghaju preiskujejo možnost, da je izbruh virusa povezan z najdbo 16.000 mrtvih prašičev v reki blizu Šanghaja, ki so jih odkrili v začetku marca.

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakonodajo sprejeto februarja, ki birokratom v državni upravi prepoveduje posedovanje finančnih sredstev na tujih računih. Državni uslužbenci imajo do 1. julija čas, da svoje račune v tujini zaprejo in sredstva prenesejo na banke v domovini. Podpisan zakon pa je milejši, kot sprva načrtovano. V prvi verziji se je namreč hotelo prepovedati tudi posedovanje nepremičnin v tujini, prav tako pa nova verzija omogoča ustanovitev računov v tujini prek ruskih bank.

Putin pa se ne udejstvuje le pri finančnem patriotizmu, temveč je močno zaskrbljen tudi za stabilnost v domovini, saj je podpisal zakon, s katerim lahko določi kandidate za guvernerje regij. Med protesti ob zadnji izvolitvi za predsednika, je moral Putin namreč popustiti, ter 83 ruskim regijam omogočiti, da na lokalni ravni neposredno volijo svoje guvernerje. Zaradi možnosti, da v nekaterih regijah, predvsem na severnem Kavkazu, na splošnih volitvah zmagajo v Putinovih očeh neprimerni kandidati, lahko z novim zakonom zakonodajne oblasti v regiji odpravijo neposredne volitve guvernerja. Namesto volitev, si izberejo guvernerja iz spiska kandidatov, ki jim ga ponudi Putin.

 

Izrael je prvič po 8-dnevni vojni novembra 2012 z letali napadel Gazo. Po navedbah izraelske vojske sta bili tarče dva predela, iz kjer se je nad Izrael predtem izstrelilo rakete. Odgovornost za raketni napad je prevzela skupina Magles Shoura al-Mujahedden, za vzrok pa je navedla smrt 64-letnega palestinca v izraelskem zaporu, ki je umrl za rakom. Njegova smrt je prav tako privedla do nemirov v izraelskem zaporu, ter palestinskih protestov v vzhodnem Jeruzalemu in na okupiranem Zahodnem bregu.

Izraelska vojska se udejstvuje tudi na drugi fronti. Izraelski tank je s smrtno resnostjo  odgovoril na izvor bombe, ki je na od leta 1976 okupirano Golansko planoto priletela iz smeri Sirije. Ne ve se, kateri izmed sprtih sirskih strani je pripadala bomba, izraelski obrambni minister Moshe Yaalon pa je poudaril, da se bo Izrael odvzval na vsak ogenj iz Sirije, ne glede na izvor. V Izraelu namreč konflikt v sosednji državi dviga strah pred morebitnimi težavami z radikalnimi islamisti.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je sporočila, da se je osmi krog pogovorov med Beogradom in Prištino pod okriljem Evropske unije v Bruslju končal brez uspeha. Kosovski premier Thaci je v Bruslju trdil, da je kosovska stran podala predloge za integracijo vseh državljanov Kosova, vendar naj bi se srbska stran na to odzvala z oklevanjem. Obe državi se pogajata o normalizaciji in iščeta dogovor o omejeni avtonomiji za sever Kosova, kar bi obe državi pripeljalo korak bližje k obljubljeni deželi - Evropski uniji.

Hekerji, ki naj bi pripadali kolektivu Anonymous, so po svojih navedbah vdrli v eno izmed redkih spletnih strani Severne Koreje in ukradli 15000 gesel. S potezo želijo šibiti režim, ki predstavlja vedno večjo grožnjo svobodi in miru, ter pripeljati do konca severno-korejske socialitične utopije. Njihova akcija sledi uspehu južnokorejske ločine Anonymousa, ki je pred nekaj dnevi onesposobila več državnih strani problematične severne sosede.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.