BritOFF Monsanto - EU mostu

Aktualno-politična novica
28. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05. 

V današnjem lokalnem britOFFu  o najnovejših premikih na področju gradnje novega mostu v kraju Most na Soči. Potem ko so krajani v začetku novembra nasprotovali predlogu za most Direkcije za infrastrukturo, je ta zdaj krajanom ponudila možnost, da sami odločajo o obliki mostu. Občini je direkcija določila trimesečni rok, da najdejo arhitekta, ta pa mora v tem času tudi ustvariti osnutek mostu. Nato bo ta arhitekt pripravil novo projektno dokumentacijo, skupaj z že izbranim izvajalcem del. Direkcija za infrastrukturo ima namreč že podpisano 600.000 evrov vredno pogodbo z gradbenim podjetjem, katerega imena niso razkrili. Arhitekt, ki ga mora občina tudi plačati, bo moral most prilagoditi željam krajanov. Novembrski predlog direkcije so krajani na tajnem glasovanju namreč z veliko večino zavrnili. 89 od 98 ljudi je glasovalo proti predlogu direkcije za infrastrukturo, saj je ta predvideval skoraj neopazen lok po novem betonskega mostu. Po predlogu direkcije naj nove zasnove mostu ne podpre le civilna iniciativa, ki je sprožila novembrsko glasovanje proti mostu, temveč naj o zasnovi mostu na zboru krajanov glasujejo vsi zainteresirani krajani. Po podatkih statističnega urada ima naselje Most na Soči 341 ljudi. Če bodo prebivalci po treh mesecih podprli arhitektovo idejo, bi se gradnja mostu lahko začela v drugi polovici naslednjega leta. Most bi po prvotnem načrtu moral biti končan pred poletno turistično sezono.

Civilna pobuda Čez most po modrost, ki so jo sestavili domačini in arhitekti, antropologi in strokovnjaki gradbeništva, je novembra močno nasprotovala zasnovi mostu,  zdaj poudarja, da ne nasprotuje graditvi novega mostu. Nasprotno: strinjajo se s predsednikom krajevne skupnosti Dušanom Jermolom. Ta je odločitev direkcije za infrastrukturo o novem mostu podprl z razlago, da je trenutni most “dotrajan, razpokan, nima pločnikov za pešce, ob povodnju Soči onemogoča odtekanje in zato imamo pogosto poplave”. Krajevna skupnost je zato že pred tremi leti direkciji predlagala obnovo mostu, a se je direkcija nato odločila za rušitev in gradnjo novega. Pred tremi leti je Direkcija že izdelala načrte za novi most z neopaznim lokom, a večina krajanov do nedavnega ni vedela za to. V novembru je civilno iniciativo torej zmotilo, da bi zaradi oblike novega mostu kraj izgubil prepoznavnost stoletnega kamnitega mostu, kar bi lahko prizadejalo škodo turizmu. Rajko Leban, predsednik Turističnega društva Most na Soči, je bolj optimističen. Obljublja, da bodo skoki z mostu ostali atrakcija kraja, saj lahko zaradi mobilne skakalnice skoke izvajajo s kakšnega koli mostu.  

Kljub temu bodo pogajanja o končnem videzu in širini loka napeta, predvsem zaradi vprašanja poplavne in cestne varnosti. Predlog mostu direkcije je imel neizrazit lok, zato ker bi s tem povečali pretočnost Soče ob poplavah in zmanjšali poplavno ogroženost. Trenutno se voda iz akumulacijskega jezera ob najmočnejših padavinah ustavi le meter pod lokom. Po mnenju predsednika turističnega društva Rajka Lebana bi novi most, z lažjo in povečano pretočnostjo, omogočil ureditev kakšne turistične dejavnosti na akumulacijskem jezeru. Za cestno varnost pa je dozdajšnji načrt predvideval širše cestišče in hodnik za pešče, a iniciativa zahteva še boljšo rešitev za varnost peščev in kolesarjev. Za malo bizarnosti na koncu pa še ta podatek; če bi pred začetkom rušenja krajani uspeli potrditi načrt o novi trasi obvoznice skozi kraj, kjer ta ne bi šla čez most, bi s tem morebiti preprečili rušitev mostu.

 

ob 8:05

Prizivni odbor Evropske komisije je za pet let podaljšal dovoljenje za uporabo glifosfata, sestavnega dela herbicidov in gensko spremenjenih semen. Odbor je dovoljenje, ki bi se izteklo konec leta, podaljšal kljub peticiji proti uporabi glifosfata. To je podpisalo skoraj milijon in pol evropskih prebivalcev. Civilna iniciativa Stop glifosfatu pa je Svetovno zdravstveno organizacijo obtožila, da je pod vplivom Monsantovih lobistov odstopila od rezultatov študije iz leta 2015, ki glifosfat označuje za kancerogen. Kmetijsko glifosfatno sredstvo Roundup, ki ga od leta 1974 izdeluje korporacija Monsanto, je najbolj uporabljen herbicid na svetu.

Slovenski parlament je potrdil štiri zakone, ki se nanašajo na uveljavitev arbitražne meje med Slovenijo in Hrvaško. Zanimivejši sta predvsem spremembi zakona o zemljiški knjigi in zakona o morskem ribištvu. Dopolnitev zemljiške knjige bo po novem postopek, ki ga sodišče začne po uradni dolžnosti. Gospodarski ribolov pa bo, po uveljavitvi določil arbitraže, slovenskim ribičem dovoljen v hrvaškem morju vse do Limskega kanala, hrvaškim pa v slovenskem morju. Glasovanju so se odrekli poslanci SDS, s pojasnilom, da je vsaka priprava Slovenije na uveljavitev arbitraže nepotrebna in škodljiva.

Škoda je tudi vzrok spora med norveškimi kmeti in državnim upraviteljem železnic Bane NOR. Na severu Norveške je med letošnjo zimsko selitvijo že več kot sto severnih jelenov povozil tovorni vlak, za zahteve kmetov po gradnji zaščitne ograje pa železnice nimajo posluha. Bane NOR odgovornost za pogin severnih jelenov zavrača, češ da strojevodje ne prejmejo pravočasnih opozoril o prisotnosti jelenov na progi. Na Norveškem živi okoli 250 tisoč udomačenih severnih jelenov, v treh letih jih je kot žrtev tovornih vlakov končalo več kot dva tisoč.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.