21. 4. 2015 – 8.05

BritOFF na ponarejen recept

Audio file

Osma

Tema o takšnem in drugačnem ponarejanju in s tem povezanimi zlorabami se v torkovem krimi BritOffu rada pojavi. Pogosto poročamo o ponarejevalcih denarja in drugih dragocenosti, tokrat pa se bodo na tapeti znašli ponarejeni zdravniški recepti. Z njihovo pomočjo so si, kot bomo slišali, osumljenci iz novogoriške regije omogočali dostop do sicer nedosegljivih zdravil.

Pod drobnogled novogoriške policije je že pred časom prišla združba 104 italijanskih in 15 slovenskih državljanov, ki je med letoma 2010 in 2014 vnovčevala ponarejene zdravniške recepte. S ponarejenimi italijanskimi belimi recepti je združba, iz katere so 115 ljudi tudi ovadili, prišla do zdravil, ki vsebujejo sicer prepovedane in kot droga klasificirane snovi, ki pa so dovoljene za uporabo v medicinske namene. Skupina je tako s pomočjo belih receptov, največkrat ožigosanih in napisanih na belem papirju, prišla do zdravil iz skupine benzodiazepinov, med njimi predvsem do xanaxa, dormikuma in sanvala. Osumljenci naj bi po navedbah policije s ponarejenimi recepti pridobljena zdravila zlorabljali za lastno uporabo, večji del pa so jih namenili nadaljnji prodaji v Gorici na slovenski in italijanski strani.

Policija je z italijanskimi kolegi na obeh straneh meje izvedla več hišnih preiskav in pri tem zasegla 1667 ponarejenih in prenarejenih zdravniških receptov. Na podlagi tega policija sklepa, da se je v omenjenem času na ulicah obeh Goric znašlo 140.000 tablet, s čimer naj bi združba zaslužila med 210 in 350.000 evri. Prav poplava sicer nedosegljivih zdravil na ulicah Nove in italijanske Gorice je policijo pripeljala na sled osumljene skupine in ponarejenih receptov.

Goriški policisti zaenkrat zavračajo možnost, da bi združbi pomagal zdravnik in farmacevt in ji omogočal dostop do receptov. Primer so predali novogoriškemu državnemu tožilstvu, ta pa bo odločil, ali bo primer predal naprej italijanskim sodnim organom. Za ponarejanje listin je sicer zagrožena kazen do dveh let zapora.



Sedma 

 

Evropska komisija je na skupnem zasedanju zunanjih in notranjih  ministrov Evropske unije v Luksemburgu predstavila načrt za hitro ukrepanje kot odziv na krizo z begunci v Sredozemlju. Načrt, o katerem bodo na četrtkovem vrhu Evropske unije razpravljali še voditelji držav članic, v 10 točkah med drugim predvideva krepitev operacij Triton in Pozejdon v Sredozemlju s povečanjem finančnih sredstev in razširitvijo njihovega delovanja, boj proti tihotapcem beguncev, krepitev sodelovanja z afriškimi državami, nezakonitih migrantov pa se namerava Evropska unija lotiti tudi z vzpostavitvijo programa za hitro vračanje. Ob načrtu za takojšnje ukrepanje naj bi Evropska komisija v maju predstavila celovito evropsko strategijo o migracijah.

Na vadbišču Javorov v bližini poljske meje na zahodu Ukrajine potekajo nove skupne ameriško-ukrajinske vaje. Na njih 300 ameriških padalcev, sicer nameščenih v oporišču v Italiji, uri približno 900 vojakov ukrajinske narodne garde, ki se bojujejo proti proruskim uporniškim silam na vzhodu in jugovzhodu države. Ameriški vojaki so sicer v preteklosti že večkrat sodelovali na vajah v Ukrajini, tokrat pa njihovi padalci prvič tudi urijo ukrajinske sile.

Ljubljana, za uporabnike avtomobilov najlepše in najprijaznejše mesto na svetu, dobiva nova parkirišča. Mestni svetniki, ki modro ugotavljajo, da kljub vedno novim garažnim hišam v mestu primanjkuje mest za parkiranje vozil, so potrdili predlagane spremembe glede javnih parkirnih površin. Te predvidevajo nova parkirišča na Masarykovi in Povšetovi ulici, širitev parkirišča “park and ride” na Dolgem mostu in nova tovrstna parkirna mesta na Barju. Tam naj bi v prvi fazi nastalo 350 od skupno 796 novih “parkplacov”.



 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.