britoff nadzora

Aktualno-politična novica
ideologija
3. 12. 2015 - 10.00
 / BritOFF

ob 8:00

… turško sodelovanje s teroristi …

… britansko kolonialno udejstvovanje …

… izguba obdelovalnih površin …

Rusko obrambno ministrstvo je v Moskvi pripravilo konferenco, na kateri je širšo javnost podučilo o turški “kraji” sirske nafte. Turške elite, omenja se celo vezi do predsednika Erdogana, naj bi imele dogovor z več uporniškimi skupinami, med njimi tudi z Islamsko državo, da prek treh poti “izvažajo” nafto v Turčijo. Ruska stran prav tako dodaja, da se je od začetka njihovega letalskega posredovanja ilegalna prodaja olja prepolovila. Za konec so Rusi omenili, da Islamska država krade tudi iraško nafto. Posledično je iraško obrambno ministrstvo napovedalo preiskavo očitkov.

Britanski premier in občasni zoofil David Cameron je uspešno prepričal parlament, da razširi britansko zračno posredovanje proti Islamski državi tudi v Sirijo. Letalsko posredovanje pa bo po mnenju britanskega zunanjega ministra olajšalo kasnejšo kampanjo na tleh.

Okoljska raziskava britanske univerze v Sheffieldu odkriva neprijetne resnice. Zemlja je v zadnjih 40 letih izgubila tretjino obdelovalnih površin. Glavni razlogi so erozija in onesnaževanje, študija pa svari, da večjemu delu sveta grozi fenomen Dust Bowl oz. prašna skleda, ki ga pomnimo iz 30-ih let v Ameriki.

ob 10:00

... Dvolični Blackberry iz Pakistana ...

... Razkrito pismo nacionalne varnosti ...

... Schrems FTW ...

Proizvajalec mobilnih telefonov BlackBerry zapušča pakistansko tržišče. Do konca decembra se namreč izteče rok, v katerem mora vladi zagotoviti stranska vrata v mobilne telefone njihovih strank, ki bi omogočala branje sporočil in e-pošte. Vodilni v podjetju so se odločili, da jim je zasebnost njihovih strank pomembnejša od tržnega deleža v Pakistanu. A naj vas pravičniška poteza multikorporacije ne zavede, saj sporoča zgolj to, da je njihov tržni delež v Pakistanu dovolj majhen, da si lahko privoščijo reklamno potezo. Dostop do kratkih sporočil svojih strank so namreč zagotovili oblastem v sosednji Indiji.

Zvezno sodišče v Združenih državah Amerike je v zahtevi po razkritju nacionalnega varnostnega pisma prvič razsodilo pozitivno. Tako je manjši spletni ponudnik uspel z razkritjem pogosto uporabljenega orodja nadzora, ki se ga v veliki meri poslužujejo ameriški represivni organi. Gre za pisno zahtevo, naslovljeno na podjetje, po razkritju vseh informacij o določeni stranki. Tako pismo pride skupaj z določilom, ki prejemniku preprečuje njegovo razkritje, samo pismo pa niti ne potrebuje sodnega naloga. Vse v imenu nacionalne varnosti.

Irska, Nemčija in Belgija so države, v katerih je na agencije za varovanje podatkov svojo pritožbo proti korporaciji Facebook vložil avstrijski aktivist Max Schrems. Ta je sicer precej nezadovoljen nad odzivnostjo irskega komisarja za zaščito podatkov, saj ta ni pokazal dovolj volje za izvršitev razsodbe Evropskega sodišča. Spomnimo, da je sodišče v oktobru razveljavilo sporazum varen pristan med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, ki je omogočal prost pretok osebnih podatkov po dnu Atlantskega oceana. Razlog za razveljavitev sporazuma je bilo ravno vohunjenje za državljani Evropske unije.

Trenutne pritožbe se sicer nanašajo samo na Facebook, a bodo doletele tudi ostale multinacionalke, ki so udeležene v vohunskem programu ameriške Agencije za nacionalno varnost, imenovanem PRISM. Tako bodo Apple, Google, Yahoo in Microsoft najverjetneje prisiljeni v hranjenje podatkov o državljanih Evropske unije na njenem ozemlju.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness